Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

«Επιστροφή» στα χρόνια του Οθωνα

Η αναχώρησή του από το Μόναχο, η άφιξή του στην Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει τα ηγεμονικά ηνία της χώρας αλλά και η έξωσή του από την όμορφη πόλη του Ναυπλίου κατόπιν λαϊκής απαίτησης. Η περίοδος της παραμονής του Οθωνα, του πρώτου «Βασιλιά του Βασιλείου της Ελλάδος», αναδεικνύεται καρέ καρέ μέσα από μια νέα έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο. Η παρουσίαση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλιέων για τα χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, φέρει τον τίτλο «Τα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα (1833-1862)». Οπως αναφέρουν και οι διοργανωτές, στόχος της είναι να εστιάσει σε βασικά χαρακτηριστικά της νεότερης εικονογραφίας του Ναυπλίου, με βασικό άξονα την οπτική των ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε σχέση με τα γεγονότα που σημάδεψαν την τριαντάχρονη οθωνική κυριαρχία.

Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως και τα τέλη του Ιανουαρίου του 2013, θα απολαύσουν ζωγραφικές παραστάσεις που απεικονίζουν τον νεαρό βασιλιά Οθωνα τη στιγμή της αναχώρησης από τη βαβαρική πόλη, πορτρέτα του ίδιου αλλά και της συζύγου του Αμαλίας, καθώς και εικαστικές δημιουργίες που αναφέρονται στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και στη μετάβαση της ελληνικής Πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η στιγμή της αποβίβασης του 17χρονου τότε Οθωνα, στις 25 Ιανουαρίου 1833, από τη βρετανική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη» στο Ναύπλιο εν μέσω λαϊκών επευφημιών έχει απαθανατιστεί πολλάκις στον καμβά, αφού αποτέλεσε πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών της εποχής. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πορτρέτα του Βαβαρού μονάρχη έχουν κάνει σπουδαία ονόματα της ελληνικής ζωγραφικής, όπως ο Νικηφόρος Λύτρας.

Ακόμη στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο θα παρουσιαστεί σπάνιο υλικό από τους πρωταγωνιστές της λεγόμενης «Ναυπλιακής Επανάστασης», μια λιθογραφία της έξωσης των πρώτων βασιλέων, καθώς και γελοιογραφίες που αναφέρονται στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων για την εξουσία στην Ελλάδα.

Σε περίοπτη θέση στο μουσείο θα βρίσκεται και το ιστορικό τραπέζι επάνω στο οποίο υπογράφτηκε το διάταγμα της έξωσης των μοναρχών το 1862.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει χαρακτικά από την πλούσια συλλογή του καθηγητή της Νομικής και τ. αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Καρακώστα. Ο ίδιος διαθέτει μια ενδιαφέρουσα, από τις πιο πλήρεις στην Ελλάδα συλλογή με κυρίαρχη φιγούρα τον βασιλιά Οθωνα.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Τα χρόνια της βασιλείας του Οθωνα» (1833-1862) θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2013, στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο (Σιδηράς Μεραρχίας 23).

Σπάνιο υλικό

Σημαντική συμβολή στην έκθεση όμως θα έχει και το Εθνικο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία το οποίο παραχωρεί ζωγραφικά έργα που θα πλαισιώσουν το αφιέρωμα. Ακόμη μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται δημιουργίες του Μουσείου Μπενάκη, πλουμιστές παραδοσιακές ενδυμασίες από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», φωτογραφικό υλικό από την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη αλλά και συλλεκτικά αντικείμενα του δικηγόρου κ Κωνσταντίνου Καράπαυλου και του κ. Ιωάννη Σπηλιωτάκη.

Το Σαββατοκύριακο μάλιστα στην πόλη του Ναυπλίου έλαβε χώρα ένα επιστημονικό συμπόσιο με θέμα την οθωνική ιστορία του Ναυπλίου και της Αργολίδας αλλά και τις πρώτες επαναστατικές κινήσεις ενάντια στον πρώτο μονάρχη της μετεπαναστατικής Ελλάδας.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ