Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Επιταγή Εισόδου για δουλειά σε 4.000 νέους (έως 29 ετών)

Πρόγραμμα απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, με στόχο να καλυφθούν 4.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προωθεί ο ΟΑΕΔ. Θα δίνεται επιχορήγηση στις επιχειρήσεις που θα ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ ημερησίως για όσους εργαζομένους είναι κάτω των 25 ετών και 18 ευρώ ημερησίως για όσους είναι άνω των 25 ετών. Η επιχορήγηση αποτελεί τμήμα του μισθολογικού κόστους και οι ημέρες ασφάλισης των εργαζομένων μπορούν να είναι έως 25 το ανώτερο.

Πρόκειται για επέκταση των προγραμμάτων «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας και στον τουριστικό κλάδο».

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, οι νέοι που συμμετείχαν στα παραπάνω προγράμματα θα μπορούν να προσλαμβάνονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με την Πολιτεία να προσφέρει επιχορήγηση των θέσεων εργασίας για έξι μήνες.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα μπορούν να έχουν όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει την ευθύνη να εκδώσει την απαραίτητη δημόσια πρόσκληση, με την οποία θα καθορίζεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να μην έχουν προχωρήσει σε μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των ωφελουμένων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος η επιχείρηση δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης τόσο στον επιχορηγούμενο όσο και στο προϋπάρχον προσωπικό, δηλαδή από πλήρη να τη μετατρέψει σε μερικής απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής εργασία. Μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας και η εθελούσια έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής κυρίως οικονομικών κινήτρων. Σε περίπτωση που η επιχείρηση μειώσει το προϋπάρχον προσωπικό της και εφόσον δεν το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, το πρόγραμμα θα διακόπτεται κατά τόσες θέσεις εργασίας, όσες μειώθηκε το προσωπικό. Εάν η επιχείρηση έχει ήδη επιχορηγηθεί, θα υποχρεώνεται να επιστρέψει στον Οργανισμό έντοκα το ποσό της επιχορήγησης που αντιστοιχεί στις μειωμένες θέσεις εργασίας. Δεν θεωρείται μείωση προσωπικού η οικειοθελής αποχώρηση και η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης. Κάθε επιχείρηση μπορεί να επιχορηγηθεί το ανώτερο με ποσό 200.000 ευρώ.

Εκτός προγράμματος μένουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας (π.χ. ιχθυοπωλεία) και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του άνθρακα (π.χ. ορυχεία). Επίσης, εκτός μένουν επιχειρήσεις του τομέα πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων, φυτικών και ζωικών, και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη μεταπώληση σε μεταπράτες ή εμπόρους (π.χ. συσκευασία αβγών, κοπή, συγκομιδή και αλώνισμα σιτηρών). Ακόμα, στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι προβληματικές επιχειρήσεις και σε όσες εκκρεμεί ανάκτηση παλαιάς κρατικής ενίσχυσης.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ