Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

«Επιτήρηση» για πάντα

Δεν έφτανε η… πανηγυρική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όταν έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό εποπτεία ώσπου να ξεχρεώσει το 75% των δανείων της, ήρθε και η νέα δήλωση του Ολι Ρεν να δώσει τη χαριστική βολή στις όποιες ανάσες ήλπιζε ότι θα μπορούσε να πάρει η χώρα.

Και αυτό γιατί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές και πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης (τότε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.)!

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στις αρχές Σεπτέμβρη, αποκάλυπτε σειρά κανονισμών λιτότητας που υιοθετήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα για τις χώρες εκείνες που έχουν δεχθεί χρηματοδοτική συνδρομή, όπως η Ελλάδα, και οι οποίες, σύμφωνα με τον Κανονισμό 472/2013, θα παραμείνουν υπό αυστηρή εποπτεία ώσπου να εξοφλήσουν το 75% των δανείων που έλαβαν. Δηλαδή, για την περίπτωση της Ελλάδας, θα βρισκόμαστε υπό καθεστώς ελέγχου και διαρκούς ενισχυμένης εποπτείας επ’ άπειρον!

Στη λακωνική απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν «νίπτει τας χείρας του» και υποδεικνύει την τότε κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «οι προαναφερθέντες κανονισμοί έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου τον Μάιο του 2013», άρα και από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι νέοι κανονισμοί της ΟΝΕ στοχεύουν «στον ομαλό και αποτελεσματικό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, καθώς και στην καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των διακυβερνητικών μέσων για τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνδρομής και του πλαισίου της Ε.Ε».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ