Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Επρεπε να δικαστεί και ο Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ

«Φαινόταν στην προανακριτική, η συνευθύνη του με τον Παπακωνσταντίνου ενώ άμοιρος δεν είναι και ο Παπανδρέου» λέει ο Βασίλης Καπερνάρος, που μιλάει επίσης για τις ΡΙΖΕΣ, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και τη Ν.Δ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έπρεπε να δικάζεται σήμερα από το Ειδικό Δικαστήριο μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», για την οποία ευθύνη έχει και ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Καπερνάρος. Ο γνωστός δικηγόρος και πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων μιλά στην «κυριακάτικη δημοκρατία» για το νέο κόμμα του οποίου ηγείται, τον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό (ΡΙΖΕΣ), τον Τάκη Μπαλτάκο που αποχώρησε την τελευταία στιγμή, τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αποκαλύπτει και την κρυφή συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου για συγκυβέρνηση πολύ πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ιδρύσατε ένα νέο κόμμα, τις ΡΙΖΕΣ, αλλά δεν συμμετείχατε στις εκλογές.

Το κόμμα αυτό το συνιδρύσαμε άνθρωποι που πιστεύουμε στην ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος. Πιστεύαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το κόμμα των έντιμων Ελλήνων. Δεν συμμετείχαμε στις εκλογές γιατί δεν είχαμε χρόνο και δεν ήμασταν στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε. Θα είμαστε έτοιμοι, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, να διεκδικήσουμε την ψήφο του λαού σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό θα γίνει με εσάς ως πρόεδρο;

Είμαι επικεφαλής της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Θα πάμε σε συνέδριο, όπου εκεί θα επιλεγεί ο πρόεδρος του κόμματος. Αν γίνουν σύντομα οι εκλογές, ίσως να οδηγήσω την προσπάθεια έως τις εκλογές και μετά να καταλήξουμε σε πρόεδρο, που για εμάς δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι η ομοψυχία.

Ο Τάκης Μπαλτάκος είχε παρουσιαστεί αρχικά ως ιδρυτικό στέλεχος. Γιατί τελικά δεν συμμετέχει στο κόμμα;

Ο κ. Μπαλτάκος συμμετείχε στις αρχικές προσπάθειες και μετά, για λόγο που αυτός επέλεξε, αποχώρησε. Βγήκε στην τηλεόραση και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί κόμμα που θα λέγεται ΡΙΖΕΣ. Τελικά εμείς υπογράψαμε και φέρουμε την ευθύνη και θα οδηγήσουμε το κόμμα σε εκλογές. Ο κ. Μπαλτάκος δεν υπέγραψε ποτέ και δεν υπήρξε συνιδρυτής αυτού του κόμματος.

Γιατί αποχωρήσατε πέρυσι από τους Ανεξάρτητους Ελληνες;

Αυτό που είχαμε συμφωνήσει στην αρχή ότι θα κάναμε, δεν έγινε ποτέ και το γνωρίζουν και οι ίδιοι. Το γνωρίζει και ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Καμμένος, ότι άλλα είπαμε να γίνουν και άλλα έγιναν. Μην ξεχνάτε ότι στο καταστατικό του κόμματος είχαμε πει ότι θα είναι στρατιωτικός ως επικεφαλής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και σήμερα υπουργός είναι ο Πάνος Καμμένος.

Πώς κρίνετε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων; Περιμένατε ότι ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο θα μπορούσαν να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση;

Ηξερα ότι όταν έρθει αυτή η στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ακόμη και αν είχε αυτοδυναμία. Ηταν θέμα συμφωνίας από πριν. Η κυβέρνηση είναι όλων των Ελλήνων. Τη στηρίζουμε όσο μπορούμε. Αλλιώς, βέβαια, περίμενα την πορεία του κυβερνητικού αυτού σχήματος και αλλιώς δείχνει ότι πορεύεται και ότι θα καταλήξει. Εχουμε μια μεγάλη αποτυχία, που έγκειται στο γεγονός ότι δεν είμαστε αυτό που έλεγε ο πρωθυπουργός «εμείς του Νότου». Ολοι οι Νότιοι είναι μακριά μας. Ακόμα και οι Podemos είπαν «εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ».

Ποια είναι η γνώμη σας για τη Νέα Δημοκρατία σήμερα;

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια γηρασμένη κυρία, κουρασμένη, βαθύτατα απογοητευμένη από τα παιδιά της και βαθύτατα ταπεινωμένη. Πρέπει να την αφήσουν να ξεκουραστεί. Πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες καταστάσεις, από καινούργια πρόσωπα, με ενεργούς πολίτες, με ανθρώπους που έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Να θεσπιστεί ως προϋπόθεση ότι αυτός που συμμετέχει στα κοινά θα έχει ένσημα ασφαλιστικού ταμείου.

Ησασταν μέλος της προανακριτικής επιτροπής για τη «λίστα Λαγκάρντ». Πώς βλέπετε τις εξελίξεις με τη δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο;

Στην προκειμένη περίπτωση έπρεπε να είναι κατηγορούμενος και ο Βενιζέλος. Φαινόταν η συνευθύνη του. Ευθύνη είχε και ο Παπανδρέου, που κλητεύθηκε σαν μάρτυρας στην προανακριτική, αλλά δεν ήρθε και έδωσε υπόμνημα. Θα έπρεπε να είχε συρθεί να καταθέσει, ακόμα και με βίαιη προσαγωγή. Δυστυχώς, με τον ισχύοντα κανονισμό το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία. Είχαν την πλειοψηφία. Δεν είθισται, έλεγαν, να καταθέτει ένας πρώην πρωθυπουργός σαν μάρτυρας.

«Είναι απάτη η εξεταστική για το Μνημόνιο»

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για την είσοδο της χώρας στο καθεστώς του Μνημονίου;

Εχουν παραγραφεί. Εχουν αυτό το όνειδος, το άρθρο 86 του Συντάγματος, που θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί στην αναθεωρητική Βουλή το 2007. Τότε στην αναθεώρηση έβγαλαν μόνο το ασυμβίβαστο!

Επομένως, τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε στη Βουλή;

Η εξεταστική επιτροπή αυτή είναι μια μπλόφα. Μια απάτη. Θα φάει χρόνο, θα είναι κάποιοι που θα πουλάνε μούρη και θα λένε διάφορες παρλαπίπες, γιατί η εξεταστική επιτροπή δεν έχει έννομα αποτελέσματα, όπως η προανακριτική. Θα παρελαύνουν από εκεί διάφοροι, θα γράφετε εσείς οι δημοσιογράφοι, θα αποπροσανατολίζεται ο κόσμος από τα προβλήματα που τον ταλανίζουν και θα ασχολούμαστε με μία επιτροπή της οποίας ο ρόλος είναι ανόητος. Θα βγάλουν διάφορα πορίσματα, θα κλείσουν την πόρτα και θα πάνε σπίτι τους. Και τελειώσαμε.

Στις 20 Απριλίου ξεκινά η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής. Ως δικηγόρος, αλλά και ως πολιτικός, ποια είναι η άποψή σας;

Η Χρυσή Αυγή ως κόμμα δεν είναι εγκληματική οργάνωση. Αυτό είναι ένα κατασκεύασμα που εξυπηρέτησε πρόσκαιρα πολιτικές σκοπιμότητες, εναντίον της νομιμότητας. Εως τώρα κανένα στοιχείο δεν οδηγεί στο ότι βουλευτής είχε ενεργό συμμετοχή είτε στην ανθρωποκτονία του παιδιού ή σε άλλες εγκληματικές πράξεις.

Κώστας Παπαχλιμίντος

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ