Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Επτά ελληνικά διαμάντια που ακόμη λάμπουν

Με μόλις επτά ελληνικά έργα θα συμμετέχει η χώρα μας στη μεγάλη δημοπρασία «Ευρωπαϊκοί πίνακες του 19ου αιώνα», που θα πραγματοποιηθεί από τον οίκο Sotheby’s στις 20 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Το περίφημο Greek Sale, το οποίο να θυμίσουμε ότι την περσινή χρονιά είχε ενσωματωθεί στην ευρύτερη δημοπρασία ευρωπαϊκής ζωγραφικής, συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο και παίρνει ουσιαστικά τη μορφή της απλής συμμετοχής ελληνικών έργων.

Τα βλέμματα όλων των συλλεκτών αναμένεται να συγκεντρώσει το έργο του Θεόδωρου Ράλλη με τίτλο «Οι επτά ραβίνοι στην Ιερουσαλήμ» ένα από τα καλύτερα του καλλιτέχνη που έχουν δημοπρατηθεί ποτέ. Πρόκειται για έναν πίνακα που απεικονίζει ένα συμβούλιο των ραβίνων, μια μεγάλων διαστάσεων σκηνή της καθημερινής ζωής. Οι επτά συζητούν το περιεχόμενο ενός παπύρου με το Ταλμούδ, τον οποίο τους διαβάζει ένας γηραιότερος στην κορυφή του τραπεζιού. Πίσω του, ένα ψηλό παράθυρο επιτρέπει τη θέα σε μια πόλη της Ανατολής, πιθανότατα την Ιερουσαλήμ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το εν λόγω έργο του σπουδαίου οριενταλιστή ζωγράφου μετά τον θάνατό του είχε επιλεγεί να κοσμεί τους τοίχους του Musee du Luxembourg στο Παρίσι από τον επιμελητή του μουσείου και παρέμεινε στα χέρια των απογόνων του Ράλλη έως το 1990, ενώ αυτή είναι η δεύτερη φορά που βγαίνει στο σφυρί εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η τιμή εκτίμησης του αριστουργήματος του Ράλλη είναι 250.000-370.000 ευρώ.

Τον αποκαλούσαν «ζωγράφο της παιδικής ηλικίας», αφού στον καμβά του πολλάκις απεικόνιζε παιδικές φιγούρες. Στην επερχόμενη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τον περίφημο πίνακα του Γεωργίου Ιακωβίδη με τίτλο «Δαχτυλίδια καπνού» (Μικρός βιοπαλαιστής). Φιλοτεχνημένος το 1887, ο πίνακας αποτελεί ένα σπουδαίο πρώιμο έργο του καλλιτέχνη στο οποίο αναπαρίσταται ένα νεαρό σκανδαλιάρικο παιδί του δρόμου, που κάνει ένα διάλειμμα από τα θελήματα παίζοντας με δαχτυλίδια καπνού. Η τιμή εκτίμησης του είναι 150.000-220.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και από τους διοργανωτές, «η αναπαράσταση ενός εγκαταλελειμμένου παιδιού των σύγχρονων δρόμων παραπέμπει στη θεματολογία των μπαρόκ ζωγράφων, όπως οι Μουρίγιο και Καραβάτζιο, ενώ η ακριβής απόδοση και οι έντονες αντιθέσεις των χρωμάτων του έργου υποδεικνύουν ένα «χρέος στον συναισθηματικό ρεαλισμό των Ευρωπαίων αυτών δασκάλων».

Ακόμη, ένα έργο του Γιάννη Τσαρούχη δημοπρατείται στις 20 Νoεμβρίου. Ο πίνακας με τίτλο «Νεοκλασικό σπίτι στον Πειραιά» αποτελεί μια μνημειώδη δημιουργία, που φιλοτεχνήθηκε το 1967. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγάλων διαστάσεων έργα του. Μια μικρότερη παραλλαγή του σε ακουαρέλα, χωρίς το άλογο και τον αναβάτη στο κέντρο, βρίσκεται στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ το παρόν, που έχει εκτιμηθεί μεταξύ 100.000-150.00 ευρώ, απέκτησε από τον ίδιο τον εικαστικό η επιστήθια φίλη του και χορογράφος Ηρώ Σισμάνη. Ως γνωστόν, ο Τσαρούχης έφτιαχνε τα σκηνικά και τα κοστούμια στις παραγωγές της. Η ελληνική εκπροσώπηση στη δημοπρασία περιλαμβάνει και μια δημιουργία του Κωνσταντίνου Μαλέα, ενώ την ελληνική παρουσία στη δημοπρασία συμπληρώνουν δύο έργα του Θεόδωρου Ράλλη και ένα έργο του Μιχάλη Οικονόμου.

Από τους υπόλοιπους προσφερόμενους πίνακες της δημοπρασίας ευρωπαϊκής ζωγραφικής ξεχωρίζει αναμφισβήτητα η δημιουργία του Ζαν Μπερό, η περίφημη «Μασσαλιώτιδα». Μιλάμε για ένα έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1880 και απεικονίζει ένα πλήθος εργαζομένων, καλλιτεχνών μαθητών και φοιτητών που τραγουδούν τον γαλλικό εθνικό ύμνο. Η τιμή εκτίμησής του είναι 615.000-862.000 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως θα έχει και η εμφάνιση -για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά τέχνης- ενός πίνακα του εξαιρετικού καλλιτέχνη Γκιστάβ Κουρμπέ με τίτλο «Le Ruisseau de Plaisir – Fontaine dans La Vallee du Puits Noir». Ο πίνακας προέρχεται από μεγάλη γαλλική συλλογή και η τιμή που αναμένεται να πιάσει είναι περί τα 246.000-370.000 ευρώ.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ