Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Επτά μέτρα για να αφήσουν τα μπλόκα! Μόνο όσοι έχουν πάνω από 15.000 € εισόδημα θα πρέπει να τηρούν βιβλία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς για 170.000 αγρότες -γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, μελισσοκόμους κ.λπ.- με απάλειψη της υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις των παραγωγών.

Υπό τον φόβο μήπως «φουντώσουν» οι αγροτικές κινητοποιήσεις εν όψει και των ευρωεκλογών, τα συγκυβερνώντα κόμματα -η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω το αυστηρό φορολογικό καθεστώς που είχαν επιχειρήσει να επιβάλουν στους αγρότες.

Ετσι, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανασίου Τσαυτάρη, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Οι αγρότες που πραγματοποίησαν εισπράξεις (ακαθάριστα έσοδα) άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ από άμεσες ενισχύσεις, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, θα υπαχθούν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Θα υποχρεούνται μεν να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.) για τις εισπράξεις που πραγματοποιούν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, χωρίς όμως να τηρούν βιβλία. Από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων δεν εξαιρούνται όσοι αγρότες έχουν κι άλλες δραστηριότητες, για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.

2) Για τα πέντε πρώτα χρόνια υπαγωγής τους στο νέο σύστημα οι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

3) Ολοι οι αγρότες, που πραγματοποίησαν εισπράξεις άνω των 15.000 ευρώ από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή έλαβαν άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ, θα έχουν υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ στο τέλος του έτους. Στη δήλωση αυτή θα καταχωρούν τα έσοδα και τα έξοδά τους.

4) Οι συγκεκριμένοι αγρότες θα υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών, δηλαδή τις καταστάσεις με τα φορολογικά στοιχεία των δαπανών τους, ανά έτος, αντί ανά τρίμηνο ή μήνα που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών θα πρέπει να τις υποβάλλουν κάθε μήνα, εφόσον τον αμέσως προηγούμενο μήνα έχουν πραγματοποιήσει εισπράξεις από τις πωλήσεις των προϊόντων τους και έχουν εκδώσει γι’ αυτές φορολογικά στοιχεία.

5) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

6) Οι ομάδες και οι συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μία φορά τον χρόνο.

7) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί του αρχικού 55%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...