Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Ερχεται άγριο «ψαλίδι» σε 35 επιδόματα για κοινωνικά ασθενέστερους!

Μεγάλες οι περικοπές ιδιαίτερα στα ποσά που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, που θα κληθούν να αποδείξουν και πάλι ότι είναι ασθενείς

Σ το στόχαστρο της κυβέρνησης θα βρεθούν μέσα στο καλοκαίρι 35 επιδόματα και παροχές, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος πρόνοιας που επιβάλλει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να μεταθέσουν τη μεταρρύθμιση για το 2018-2019, όμως η πίεση των δανειστών είναι ασφυκτική, καθώς θέλουν να προωθηθούν τα πάντα εντός του επόμενου πενταμήνου, δηλαδή το αργότερο έως το τέλος του 2017.

Καταρχάς θα θεσπιστεί το επονομαζόμενο Καθολικό Επίδομα Αλληλεγγύης, που θα απορροφήσει πολλά προνοιακά επιδόματα. Οσα από αυτά «επιβιώσουν» αυτόνομα, θα επαναξιολογηθούν και σε πολλές περιπτώσεις θα περικοπούν. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες περικοπές στα επιδόματα αναπηρίας (μειώσεις άνω του 50%), σε συνδυασμό με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Χιλιάδες πολίτες θα περάσουν από «ιερά εξέταση», καθώς θα πρέπει να αποδείξουν στα ΚΕΠΑ ότι όντως έχουν πρόβλημα και δικαιούνται τα επιδόματα αναπηρίας που λαμβάνουν, ενώ ταυτόχρονα η εισοδηματική τους κατάσταση είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη χορήγηση των επιδομάτων. Στην «προκρούστεια κλίνη» θα μπουν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όπως και η επιδοτούμενη μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές, με κονδύλια που δίνονται στις αντίστοιχες περιφέρειες και στους δήμους.

Πάντως, η αρχή θα γίνει με την αλλαγή του συστήματος οικογενειακών παροχών έως τον Νοέμβριο του 2017. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την ενοποίηση και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων και συγκεκριμένα του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τροποποιηθούν προς το δυσμενέστερο τα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για «κόφτη» στα 30.000 ευρώ ανά οικογένεια, αν και οι δανειστές πιέζουν ακόμη πιο χαμηλά, δηλαδή στα 20.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να αλλάξουν και οι παροχές αναπηρίας και κοινωνικής μέριμνας, όπως και η επιδότηση των μεταφορών (επιδότηση εισιτηρίων) για συνταξιούχους, ΑμεΑ, φοιτητές κ.ά., ώστε να έχουν εναρμονιστεί με τις νόρμες των δανειστών έως τον Ιούνιο του 2018.

Εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να εξορθολογιστούν οι εκπαιδευτικές παροχές (εισοδήματα για παιδιά που σπουδάζουν, φοιτητικό, στεγαστικό κ.λπ.) προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους εφαρμόστηκαν περικοπές σε οικονομικές ενισχύσεις οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας, στις επιδοτήσεις νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας έως 29 ετών, στα προνοιακά επιδόματα απροστάτευτων τέκνων κ.λπ.
Ορισμένα από τα επιδόματα που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να καταργηθούν ή έστω να τροποποιηθούν, είναι τα ακόλουθα:
■ Τέκνων.
■ Τρίτεκνων – πολύτεκνων οικογενειών.
■ Ειδικής προστασίας μητρότητας
■ Εισοδήματος για παιδιά που σπουδάζουν.
■ Φοιτητικό – στεγαστικό.
■ Γάμου.
■ Απροστάτευτων τέκνων.
■ Κάρτες μεταφοράς σε πολυτέκνους (ΚΤΕΛ).
■ Εκπαιδευτικών δαπανών.
■ Ενίσχυσης παιδιών φτωχών οικογενειών.
■ Αναπηρίας.
■ Επικουρικές συντάξεις αναπηρίας – ολικής ανικανότητας.
■ Συμπληρωματικές συντάξεις για τυφλούς.
■ Μακροχρόνια ανέργων.
■ Χρηματοδότησης συνδικαλιστικών οργανώσεων.
■ Διακοπών σε ανέργους.
■ Διακοπών σε συνταξιούχους.
■ Διακοπών σε συνταξιούχους με ειδικές ανάγκες.
■ Κοινωνικού τουρισμού.
■ Επιταγές τουρισμού σε ηλικιωμένους.
■ Κατασκηνώσεων.
■ Κατασκηνώσεων για παιδιά.
■ Κατασκηνώσεων για αναπήρους.
■ Μεταφορές μαθητών.
■ Στήριξη σε φτωχούς και απροστάτευτα παιδιά.
■ Στήριξη σε ομογενείς – επαναπατριζόμενους Ελληνες.
■ Στήριξη νοικοκυριών ορεινών περιοχών.
■ Περίθαλψης ανασφάλιστων.
■ Ειδικός φορολογικός συντελεστής για ναυτικούς.
■ Γεωργικού ντίζελ.

Με λιγότερα από 500 ευρώ  ζουν 1.200.000 συνταξιούχοι

Περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) βουλιάζουν στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, είναι αποκαλυπτικά:

Συνολικά, λόγω των μνημονιακών περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ έως 31/12/2016 και κάθε μήνα από 1/1/2017, αφαιρούνται 848.000.000 ευρώ μηνιαίως.
Οι συνταξιούχοι θα χάσουν συνολικά (και με τις νέες περικοπές το 2019 και μείωση του αφορολογήτου) περίπου το 70% των εισοδημάτων τους. Οι νέες κύριες συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

Παρατηρείται «εξαφάνιση» των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι επτά μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%.
Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σημερινή του σύνταξη είναι 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

Σχεδόν 1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ, ενώ άλλοι 962.466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ! Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να τα βγάλουν πέρα με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται σε 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου φτάνει τα 97 ευρώ τον μήνα.

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 από τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις έως τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Ενιαία Αρχή Διαχείρισης από τον ΟΓΑ

Η κυβέρνηση προωθεί από το φθινόπωρο τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων, με στόχο να απονέμονται -από την καινούργια χρονιά- όλα τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ίδιου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και ει δυνατόν σε μηνιαία βάση.

Η Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων θα υποστηριχθεί από το τμήμα του ΟΓΑ που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ και που με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο διαθέτει, πλέον, σημαντική εμπειρία στην απόδοση προνοιακών επιδομάτων. Ο ΟΓΑ βρίσκεται σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και επεξεργάζονται το σχέδιο για την αναγκαία και εκ βάθρων αλλαγή της διαδικασίας έγκρισης και απονομής των προνοιακών επιδομάτων.
Η Υπηρεσία Πληροφορικής του ΟΓΑ θα συνεργαστεί με την ΗΔΙΚΑ, ώστε το νέο πρόγραμμα για όλα τα επιδόματα να τρέξει από 1/1/2018.

Φορολογικός εφιάλτης με υποχρεώσεις 27 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους!

Τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία κάθε μήνα έως και τον Δεκέμβριο (συνολικά 27 δισ). Το γαϊτανάκι των φοροεπιβαρύνσεων αρχίζει με την καταβολή της πρώτης από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος, που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του χρόνου έρχονται τα νέα τέλη κυκλοφορίας.

Από αυτόν τον μήνα ο φορολογικός εφιάλτης επιστρέφει για εκατομμύρια νοικοκυριά, τα οποία δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα. Καλούνται κάθε μήνα έως το τέλος του έτους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν έναν ή και δύο φόρους για τα εισοδήματά τους, τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία τους, ενώ όσοι βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών θα πρέπει να υπολογίσουν και τη μηνιαία δόση της.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του φετινού Προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει κάθε μήνα να μπαίνουν στα δημόσια ταμεία φόροι ύψους 4,5 δισ. ευρώ, αφού έως το τέλος του έτους οι φορολογικές εισπράξεις θα πρέπει να διαμορφωθούν συνολικά στα 48,243 δισ. ευρώ. Φέτος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ο λογαριασμός των εκκαθαριστικών είναι ιδιαίτερα βαρύς για εκατομμύρια φορολογουμένους, στους οποίους περιλαμβάνονται χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Εκκαθαριστικό

Τα εκκαθαριστικά «καίνε» όσους εισέπραξαν πέρυσι εισοδήματα από ακίνητα εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών, τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ αλλά και τους μισθωτούς που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με έσοδα από μπλοκάκι, οι οποίοι είδαν ξαφνικά την επιβάρυνσή τους να εκτινάσσεται στα ύψη λόγω της εφαρμογής της ενιαίας φορολογικής κλίμακας.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι διαπιστώνουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης επειδή η εκκαθάριση γίνεται με τα νέα, «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.

Ωστόσο, ακόμα και χαμηλόμισθοι κάτω των 800 ευρώ τον μήνα, που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα πλην του μισθού ή της σύνταξης, βρίσκονται ξαφνικά χρεωμένοι στην Εφορία επειδή στο πρώτο μισό του 2016 θεωρούνταν αφορολόγητοι και δεν τους έγινε καμία κράτηση φόρου, αλλά από τον Ιούνιο και μετά, όταν το αφορολόγητο μειώθηκε αναδρομικά από 1/1/2016 στα 8.636 ευρώ τον χρόνο (από 9.545 που ήταν), τα εκκαθαριστικά δείχνουν ότι πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο φόρο έως 378 ευρώ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, για τους οποίους δεν τους έγινε καμία παρακράτηση φόρου.

Μεγάλη ζημιά, όμως, κάνει στους μισθωτούς και η ενιαία κλίμακα, στην οποία προστίθενται και τυχόν άλλα εισοδήματα από μπλοκάκι ή αγροτική δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 25.000 ευρώ και καθαρό εισόδημα από μπλοκάκι 20.000 ευρώ το 2016 πλήρωσε συνολικά για φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος 9.920 ευρώ. Για το ίδιο εισόδημα φέτος πληρώνει 13.750 ευρώ (+38%).

Το τελικό εκκαθαριστικό πέρυσι έδειχνε πρόσθετο φόρο 1.792 ευρώ, ενώ φέτος δείχνει… 5.450 ευρώ, επειδή προκύπτει και προκαταβολή φόρου για το 2018. Καλείται έτσι να πληρώσει τα τριπλάσια σε σχέση με το 2016 και χάνει επιπλέον ενάμισι μηνιάτικο σε σχέση με το 2016.

Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ για τη μία από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή συνολικά τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Για όσους σχεδιάζουν να εξοφλήσουν τον φόρο με πιστωτική κάρτα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται έως το τέλος του μήνα να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των φόρων με πιστωτικές κάρτες.
Στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί σε περισσότερους από 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να υπερβεί τα 3,1 δισ. ευρώ, ενώ ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας για τους φορολογουμένους καθώς θα συμπέσει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Ο Οκτώβριος έχει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο Νοέμβριος έχει την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος και την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τον Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, εκτός από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού τους που σχεδιάζει να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ