Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Ερχεται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ των συντάξεων

Φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ώρα που από το νέο έτος οι πολίτες ουσιαστικά θα υποχρεώνονται στη χρήση πλαστικού χρήματος μέσω τραπεζών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για επιβολή φόρου ένα τοις χιλίοις για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, αν και το όριο μπορεί να είναι χαμηλότερο. Αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση, στην περίπτωση που οι θεσμοί επιμείνουν να είναι αρνητικοί στην αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς (των εργοδοτών) κατά μία ποσοστιαία μονάδα υπέρ της στήριξης της κύριας ασφάλισης.

Συνεδρίαση

Η σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) αναμένεται να επικεντρωθεί σε αυτές ακριβώς τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση και να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή.

Τα εμπόδια που θέτουν οι θεσμοί, εκτός από το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, εστιάζονται στα εξής σημεία:

  • Εθνική σύνταξη: Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να προχωρήσει η εφαρμογή της, αλλά να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στις περιπτώσεις εκείνες των ασφαλισμένων που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά, θα υπάρχει έτσι το περιθώριο να χαθεί η σύνταξη των 384 ευρώ για όσους αποδειχτεί ότι έχουν την οικονομική επάρκεια μέχρι να συμπληρώσουν το γενικό όριο ηλικίας (62ο με 40 έτη προϋπηρεσίας ή 67ο με 15ετία). Η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά το ζήτημα της χορήγησης εθνικής σύνταξης προς όλους, σε μια προσπάθεια να δείξει το κοινωνικό πρόσωπό της.
  • Ποσοστό αναπλήρωσης: Οι θεσμοί θέλουν να πετύχουν αλλαγές ακόμα και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού του ποσοστού αναπλήρωσης, που επιθυμούν να μην υπερβαίνει το 55% στην καλύτερη περίπτωση. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το ποσοστό αναπλήρωσης να διατηρηθεί στα επίπεδα του 70% και για τους χαμηλόμισθους στο 80%.
  • 15ετία: Η άποψη των θεσμών, που έχει εκφραστεί εδώ και τουλάχιστον μία τριετία, θέλει να αυξάνεται το κατώτατο όριο προϋπηρεσίας για χορήγηση σύνταξης από τη 15ετία (4.500 ένσημα), που είναι σήμερα, στην 20ετία (6.000 ένσημα). Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα κλείσει άλλο ένα «παράθυρο» πρόωρης συνταξιοδότησης.
  • Ενοποίηση Ταμείων: Οι θεσμοί συμφωνούν με τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλά θέλουν να γίνει με ταχείς ρυθμούς και η διαδικασία ενοποίησης των εισφορών. Η ελληνική πλευρά θέλει να αμβλύνει το χρονικό διάστημα τουλάχιστον στην πενταετία, για να αυξηθούν οι εισφορές στο 20%, όπως είναι σήμερα στο ΙΚΑ. Ειδικά όμως για τον ΟΓΑ, οι θεσμοί προτείνουν ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2018. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το επόμενο έτος οι εισφορές για τους αγρότες θα αυξηθούν τουλάχιστον από το 7% στο 10%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ