Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ερχεται και δεύτερο PSI εκτιμά η Pimco, νέο παιχνίδι με ενεργοποίηση των CDS!

Για νέο «κούρεμα» προσεχώς του ελληνικού χρέους κάνει λόγο η Pimco, ενώ χθες ο «προστάτης» των απανταχού κατόχων CDS, η γνωστή ISDA, προειδοποίησε για πληρωμές CDS στην περίπτωση που λήξουν χωρίς να πληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται σε ξένο δίκαιο. Ταυτόχρονα ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι παρά το PSI το ελληνικό χρέος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα (170% του ΑΕΠ το 2013) και αναφέρει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί.

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρόβλεψη της Pimco για νέο «κούρεμα», αυτή γίνεται από κορυφαίο μάνατζερ της εταιρίας, ο οποίος συστήνει έμμεσα αποφυγή επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και δεύτερο “κούρεμα” στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και αποφεύγουμε τα ελληνικά ομόλογα».

Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Αντριου Μποσομγουόρθ της Pimco εκτιμά ότι το δεύτερο “κούρεμα” θα πλήξει όχι τους ιδιώτες, αλλά κυρίως τα κράτη που δάνεισαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Pimco, στην πρώτη αναδιάρθρωση υπέστησαν απώλειες μόνο οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές και funds. Ενδεχόμενο νέο “κούρεμα” θα έπληττε αυτή τη φορά το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, εν τέλει δηλαδή και τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Eurogroup είχε πει ότι η μη έγκαιρη πληρωμή των ελληνικών ομολόγων υπό το ξένο δίκαιο δεν ενεργοποιεί εκ νέου τα CDS. Χθες η ISDA ανέφερε ότι τα CDS θα ενεργοποιηθούν, αν δεν πληρωθούν στη λήξη τους.

Δύο ημέρες νωρίτερα ανακοινώθηκε επίσημα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ότι σε 18 σειρές ελληνικών ομολόγων, που διέπονται από ξένο δίκαιο και για τις οποίες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες συνελεύσεις των ομολογιούχων, απορρίφθηκε η συμμετοχή στο PSI ή δόθηκε αναβολή για την απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο OΔΔΗΧ.

Συγκεκριμένα, για 11 σειρές ομολόγων το αίτημα απορρίφθηκε (αντιπροσωπεύουν ποσό 3,8 δισ. ευρώ) και για 7, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, υπήρξε αναβολή. Σε δύο περιπτώσεις -μία έκδοση σε ευρώ και μία σε ελβετικό φράγκο, αθροιστικού ύψους 2,31 δισ. ευρώ- το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση, καθώς δεν υπήρξε απαρτία, ενώ για 16 σειρές δόθηκε η έγκριση από τη συνέλευση (αντιπροσωπεύουν ποσά 11,5 δισ. ευρώ). Σε όσες περιπτώσεις υπήρξε αναβολή της συνέλευσης δόθηκε παράταση έως τις 18 Απριλίου.

Τέλος, ο Fitch προέβλεψε χθες ότι τo ελληνικό χρέος θα φτάσει το 170% του ΑΕΠ το 2013, εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομίας. Ο ίδιος οίκος εκτίμησε ότι από το 2014 το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται, με προοπτική να φτάσει τον στόχο του 120% το 2020. Προαπαιτούμενα για τη μείωση τίθενται η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της λιτότητας.


Στα όπλα τώρα για την απάτη του Βενιζέλου οι μικροομολογιούχοι!

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του «κουρέματος» των ομολόγων μέσω του PSI θα προσφύγει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου. Θα κατατεθεί επίσημη αίτηση ακύρωσης των υπουργικών πράξεων που έχουν σχέση με τη διαδικασία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων. Οι ιδιώτες μικροομολογιούχοι – αποταμιευτές έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, καθώς, μέσω του PSI, έχασαν τη μισή περιουσία τους, εμπιστευόμενοι το ελληνικό κράτος. Μέχρι πρόσφατα ο τέως υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος υποσχόταν λύση στο πρόβλημα, η οποία όπως φαίνεται δεν ήρθε ποτέ.

Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 11.000 συνολικά οι Ελληνες μικροομολογιούχοι, από τους οποίους οι περίπου 9.500 έχουν επενδύσει ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ. Αν προστεθούν στον παραπάνω αριθμό οι οικογένειες των ομολογιούχων αυτών που μέσα σε μία νύχτα έχασαν τα χρήματά τους, υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 90.000 πολίτες που επηρεάζονται, έστω και έμμεσα. Το συνολικό ποσό των ομολόγων αυτής της κατηγορίας που «κουρεύτηκαν» ξεπερνάει τα 2,6 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, αύριο το μεσημέρι, ο νεοσύστατος σύλλογος θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης 5-7.

Παρά τις αρχικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και ειδικά από το οικονομικό επιτελείο ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτών θα υπάρξει ειδική μέριμνα και θα δοθούν αντίστοιχες αποζημιώσεις, ώστε εάν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί το «φέσι», τελικά δεν συνέβη το παραμικρό. Οι ομολογιούχοι αυτοί έτυχαν της χειρότερης αντιμετώπισης και τώρα ετοιμάζονται να κινηθούν μαζικώς δικαστικά, για να διεκδικήσουν πίσω τις περιουσίες τους. Τα ενεργά μέλη του συλλόγου, στις λίγες εβδομάδες που βρίσκεται σε ισχύ, ξεπερνούν τα 2.000 και ο αριθμός τους καθημερινά αυξάνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω στη χορήγηση αποζημιώσεων ήταν ο ορατός κίνδυνος να ζητήσουν ανάλογη αντιμετώπιση και ιδιώτες ομολογιούχοι από άλλα κράτη. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάριζαν ότι το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα πια είναι, υπό προϋποθέσεις, να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους παραπάνω ομολογιούχους, δηλαδή να τύχουν φορολογικών απαλλαγών στο μέλλον, για να καλυφθεί κάπως η χασούρα τού σήμερα…

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ