Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ερχεται και φοροφακέλωμα

Σε ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των φορολογουμένων και μάλιστα αναδρομικό προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να δημιουργήσει το «καταναλωτικό προφίλ» των Ελλήνων ώστε να μπορεί να διασταυρώνει τις δαπάνες που κάνουν με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τις τράπεζες, τις κλινικές, το Χρηματιστήριο, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τις εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.τ.λ.) να στείλουν, έως τις 20 Αυγούστου, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για όλους τους πελάτες τους, προκειμένου αυτά να διασταυρωθούν με τις δαπάνες και τα εισοδήματα που αναγράφονται στις φορολογικές δηλώσεις κάθε έτος.

Ποια στοιχεία των φορολογουμένων ζητά το υπουργείο Οικονομικών; Την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, τα δάνεια που έχουν δοθεί, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, τον λογαριασμό του κινητού, τα έξοδα για νοσοκομεία και θεραπευτήρια μέχρι και τα κυβικά του νερού και τις κιλοβατώρες ρεύματος που καταναλώνει ένα νοικοκυριό!

Τα στοιχεία θα βρίσκονται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της ΓΓΠΣ και θα ανακαλούνται ανά πάσα στιγμή για έλεγχους και διασταυρώσεις. Οπου εντοπίζονται διαφορές θα επιβάλλονται φόροι και πρόστιμα. Μέσα από τις διασταυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να εντοπίσει εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία ή περιουσιακά στοιχεία που αποκρύπτονται, αλλά και όσους δηλώνουν υψηλές δαπάνες για να γλιτώνουν φόρο.

Πώς θα γίνεται το φακέλωμα; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο:

– Οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών (αριθμός λογαριασμού, μεταβολές υπολοίπων, ΑΦΜ δικαιούχου, ονόματα δικαιούχων κ.τ.λ.).

– Τα ιδιωτικά και τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ τα ΑΦΜ των ιατρών που εκτέλεσαν ιατρικές πράξεις (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις), σχετικές ημερομηνίες κ.ά.

– Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία πρέπει να δώσουν στοιχεία για τις εισφορές των εργαζομένων.

– Οι εταιρίες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους κ.ά.

– Οι εταιρίες πιστωτικών καρτών θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν τις συναλλαγές που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ολα τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αφορούν τις δαπάνες που έγιναν μέσα στο 2011.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ