Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ερχεται ο «πράσινος δακτύλιος»

Με τη δημιουργία ενός «πράσινου δακτυλίου» στον οποίο θα κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα οχήματα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα συνοδευτεί η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι το μέτρο της άρσης της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων θα αυξήσει την εκπομπή ρύπων και μικροσωματιδίων και θα επιβαρύνει και άλλο το περιβάλλον (πράγμα που φυσικά δεν ισχύει!) στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και για τον λόγο αυτό προανήγγειλε τη «θέσπιση συμπληρωματικών μέτρων» που θυμίζουν λίγο αυτά που κατέστρεψαν και την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, ο «πράσινος δακτύλιος» θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

– Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία εντός του μικρού δακτυλίου όλων των οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, με ημερομηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από το 1990. Θα επιτρέπεται μόνο τις μέρες και ώρες που δεν ισχύει ο μικρός δακτύλιος, δηλαδή τις καθημερινές από αργά το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί και τα Σαββατοκύριακα.

Αντίθετα, θα είναι ελεύθερη η διέλευση των οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων εντός του μικρού δακτυλίου, αν είναι τεχνολογίας Euro 5, αν εκπέμπουν λιγότερο από 140 g/km διοξείδιο του άνθρακα και αν είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά.

Για τα αυτοκίνητα που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες (καταλυτικά) θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς μονών – ζυγών.

Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στον μεγάλο δακτύλιο των φορτηγών από 2,2 έως 12 τόνους που έχουν άδεια κυκλοφορίας πριν από 1.1.1992.

Θα απαγορεύεται η κυκλοφορία στην Αττική φορτηγών άνω των 12 τόνων, που έχουν άδεια κυκλοφορίας η οποία έχει εκδοθεί πριν από 1.1.1992. Επιτρέπεται η κυκλοφορία τους μόνο στις εθνικές οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, στην Αττική Οδό και στις κύριες οδούς πρόσβασης στα λιμάνια Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΚΑ προαναγγέλλει εντατικοποίηση ελέγχων της ποιότητας και εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης για να αντιμετωπιστούν το λαθρεμπόριο και η νοθεία στα καύσιμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ