Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ερχεται πιο άγριος από ποτέ ο νέος φορολογικός νόμος

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ειδικά των επιχειρήσεων, επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων για περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ανατροπή στους συντελεστές ΦΠΑ με… κρυφή φορολόγηση, στοχοποίηση όσων έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και επανεξέταση του αφορολογήτου σε μια σειρά από περιπτώσεις, ειδικά στην αγορά ακινήτων, είναι τα βασικά… χαράτσια που θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους, με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Με πρόσχημα να μπει τάξη σε ένα χαώδες φορολογικό περιβάλλον χιλιάδες δικαιούχοι θα χάσουν φοροελαφρύνσεις που εξισορροπούσαν κάπως την υπερβολική φορολόγηση στο εισόδημα και στις επιχειρήσεις. Στο εξής με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και πρόκειται να πάρουν τη μορφή νέου φορολογικού συστήματος το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται οι ακόλουθες αλλαγές:

1) Φοροαπαλλαγές: Ανέρχονται σε περίπου 980 και θα επανεξεταστούν το σύνολό τους. Στην πρώτη γραμμή των καταργήσεων μπαίνουν οι εκπτώσεις δαπανών για τις επιχειρήσεις και οι απαλλαγές που προκύπτουν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα ενεργειακά προϊόντα. Ακολουθούν οι φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων, όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα και οι ασφαλιστικές εισφορές, και οι τόκοι των στεγαστικών δανείων. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από ένα ύψος εισοδήματος, από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα από 50.000 ευρώ και άνω η κατάργηση θα είναι πλήρης. Με βάση το ισχύον καθεστώς εκπίπτει από τον φόρο το 20% των παραπάνω δαπανών, ενώ το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 10% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

2) Αντικειμενικά κριτήρια: Θα εφαρμοστεί ένας αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα προστίθενται βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ ενός ελεύθερου επαγγελματία, με σκοπό τη δικαιότερη φορολόγησή του και την αποφυγή περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέου εισοδήματος, δηλαδή φοροδιαφυγής. Ορισμένα από τα στοιχεία αυτά θα είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, το ενοίκιο, τα τετραγωνικά και η αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης, οι αμοιβές και το πλήθος των εργαζομένων, τα πάγια μηνιαία έξοδα, όπως λογαριασμοί τηλεφώνων και ηλεκτρισμού, αλλά και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος και η έδρα του ελεύθερου επαγγελματία.

3) ΦΠΑ: Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει το «επικοινωνιακό τρικ» της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ από 23% σε 20% και από 13% σε 10%. Για να καλυφθεί ενδεχόμενη απώλεια εσόδων, υπάρχει το σενάριο της ταυτόχρονης κατάργησης του χαμηλού συντελεστή 6,5%, γεγονός που σημαίνει ότι προϊόντα βασικής διατροφής και φάρμακα, αλλά και ξενοδοχειακές υπηρεσίες, αντί για μείωση, θα υποστούν και νέα αύξηση της τιμής τους, καθώς θα υπαχθούν στον νέο συντελεστή 10%.

4) Αφορολόγητο: Μπαίνουν υπό εξέταση όλες οι περιπτώσεις αφορολογήτου, όπως είναι κληρονομιάς, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων ακινήτων, ακίνητης περιουσίας. Με δεδομένη την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενδεχόμενη κατάργησή τους θα δώσει τη «χαριστική βολή» σε όλες τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικοδομής.

5) Φοροφυγάδες: Το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο ως βασική του προϋπόθεση έχει τη διαπόμπευση όλων όσοι έχουν υποπέσει σε φορολογική παράβαση, ιδιαίτερα όμως των μεγαλοοφειλετών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι ουδείς θα γλιτώνει στο εξής εάν δεν είναι φορολογικά συνεπής. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα λίστες με επιφανείς φοροφυγάδες, που θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαπόμπευσης, που θα στοχεύει στο να συνετίσει όλους όσοι σκέφτονται να φοροδιαφύγουν.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ