Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Ερχονται αγριεμένοι οι δανειστές για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων……, που υπερβαίνουν τoυς 30.000, από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να «αναπνεύσει» το βαρύ χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων, αξιώνουν από την Αθήνα οι δανειστές. Η ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού καταφθάνει επί τούτου αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, την Τρίτη 9 Ιουλίου, στην Αθήνα, με επικεφαλής το «αφεντικό» του SSM Αντρέα Ενρια. Είναι μάλιστα η πρώτη επίσκεψη του Ιταλού επί ελληνικού εδάφους, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του Μηχανισμού, γεγονός που υπογραμμίζει τη βαρύτητα των πραγμάτων.

Το έδαφος έχει, ως συνήθως, προλειάνει και πάλι η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στην έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, για πρώτη φορά εγκαταλείπει την απάθειά της και κατηγορεί τις διοικήσεις των τραπεζών ότι απέτυχαν στις ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, όπως και σε άλλα μέτρα ενεργητικής διαχείρισης.

«Αναφορικά με την ποιότητα του εγχώριου χαρτοφυλακίου δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου 2019 σε 80 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 27,2 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ» σημειώνει σχετικά.

Εξηγεί, δε, ότι «η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ το α΄ τρίμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε διαγραφές ύψους 0,9 δισ. ευρώ και σε πωλήσεις ύψους 0,8 δισ. ευρώ». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, από τα 1,8 δισ. ευρώ της μείωσης του πρώτου τριμήνου, μόλις τα 100.000.000 ευρώ προήλθαν από κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης.

Ο επόπτης θα συζητήσει ταυτόχρονα το σχέδιο αντιμετώπισης, που βασίζεται στην πρόταση της ΤτΕ για τη μεταφορά 40 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων σε εταιρία ειδικού σκοπού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ