Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Ερχονται αυξήσεις στο ψωμί, το κρέας, το γάλα και τα αβγά

Ευρύτατες ανατιμήσεις έρχονται στα άλευρα το φθινόπωρο, βάζοντας φωτιά στις τιμές καταναλωτή για δεκάδες προϊόντα καθημερινής ανάγκης.

Ψωμί, μακαρόνια, φρυγανιές, σφολιάτες και γλυκά «απειλούνται» με εξορία από το ελληνικό τραπέζι, ενώ την ίδια ώρα η εκρηκτική άνοδος των τιμών στις ζωοτροφές επιφυλάσσει το ίδιο (άδοξο) τέλος σε κρέας, αβγά, γάλα, γιαούρτια, τυριά κ.ά.

Ηδη από τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς των αρτοποιών, ορισμένες αλευροβιομηχανίες άρχισαν να πωλούν άλευρα σε φούρνους αλλά και σε βιομηχανίες τροφίμων με νέες αυξημένες τιμές. Το «πανωπροίκι» στην πρώτη ύλη υποστηρίζεται ότι κινείται μεταξύ 12% και 15%, χωρίς ωστόσο το επιπλέον κόστος να έχει «περάσει» (ακόμη) στις τιμές των τελικών προϊόντων των φούρνων.

Από την πλευρά τους, οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το σύνολο των ανατιμήσεων, μια και τα σιτηρά αποτελούν το 70% του κόστους παραγωγής. Ετσι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις. Επιπλέον τονίζεται ότι οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν να πληρώνονται προκαταβολικά για να παραδώσουν εμπόρευμα, ενώ η χρηματοδότηση είναι μηδενική, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να «συνδράμει» ακόμη και τις υγιείς επιχειρήσεις.

Ας σημειωθεί ότι λόγω της ξηρασίας που καταστρέφει τις σοδειές σε ΗΠΑ αλλά και Ρωσία, φέτος το σιτάρι αγοράζεται από την αλευροβιομηχανία από 290 έως 300 ευρώ ο τόνος, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 220 ευρώ ο τόνος.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που εκπρόσωποι του κλάδου των αρτοποιών κάνουν λόγο για πτώση στην αξία των πωλήσεων 5%-6% στο εξάμηνο όσον αφορά το ψωμί, ενώ πολύ μεγαλύτερη, έως και 20%, είναι η μείωση στα άλλα είδη που διακινούνται στους φούρνους. Ο λόγος είναι προφανής. Οι απανωτές μειώσεις των εισοδημάτων και η ταυτόχρονη αύξηση της άμεσης φορολογίας οδηγούν τα νοικοκυριά να κόβουν από παντού, έστω κι αν πρόκειται για το φτηνότερο είδος πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί.

Πάντως, ο άρτος ο επιούσιος δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου στο νέο κύμα ακρίβειας που απειλεί τους ισχνούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ηδη έχουν «τσιμπήσει» οι τιμές των γαλακτοκομικών και των τυριών, ενώ αυξημένη είναι και η τιμή των αβγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, αύξηση κατά 4,85% εμφανίζει η τιμή του διατηρημένου γάλακτος, ενώ ανοδικά με ποσοστά 1,96% και 1,75% κινήθηκαν αντίστοιχα οι τιμές της φέτας και των σκληρών τυριών.

Σημειωτέον ότι σήμερα η τιμή παραγωγού στο γάλα είναι 0,45 ευρώ και φτάνει στον καταναλωτή σε τιμές από 1,10 έως 1,57 ευρώ για τα επώνυμα προϊόντα, ενώ τα εμπλουτισμένα γάλατα κοστίζουν 1,80 ως 2 ευρώ. Το γάλα ιδιωτικής ετικέτας ξεκινά από 0,80 ευρώ και δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.

Την ίδια ώρα, άσχημα είναι τα μαντάτα και από τον κλάδο του κρέατος, μια και ο κύριος όγκος της κατανάλωσης εισάγεται. Μόνο στη διάρκεια του 2011 έφυγαν προς τους διεθνείς προμηθευτές μας 863,5 εκατ. ευρώ για βόειο, χοίρειο και αιγοπρόβειο κρέας (νωπό και κατεψυγμένο). Αυτό δείχνει μία αύξηση σε αξία κατά 4,1%.

«Μαύρες» προβλέψεις λόγω και της ξηρασίας από τις αλευροβιομηχανίες

Ενδεικτικές για το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα ο «πόλεμος» του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων, μιας αγοράς αξίας 1,2 δισ. ευρώ, είναι οι εξαμηνιαίες εκθέσεις των εισηγμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στα άλευρα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, η μεγαλύτερη εισηγμένη αλευροβιομηχανία, η εταιρία Κυλινδρόμυλοι Λούλη, εκφράζει την εκτίμηση ότι «βαδίζουμε σε μια περίοδο υψηλών τιμών στα σιτηρά, χωρίς κανείς να μπορεί να υπολογίσει το ακριβές επίπεδο». Αποδίδει δε το ράλι στις τιμές των σιτηρών στην πρόβλεψη ότι είναι αυτά που θα υποκαταστήσουν το έλλειμμα παραγωγής που προκάλεσε η παρατεταμένη ξηρασία σε σόγια και καλαμπόκι, καθώς και στις κερδοσκοπικές κινήσεις των hedge funds. Μάλιστα, τονίζεται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ πιο δύσκολοι, προβλέποντας περαιτέρω κάμψη της κατανάλωσης μετά και τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και στους αμυντικούς κλάδους, όπως είναι τα τρόφιμα.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρίας Χατζηκρανιώτη σημειώνει ότι η αύξηση στις τιμές των σιταριών που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη θα έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση στις τιμές πώλησης των προϊόντων της.

Στην ίδια λογική και το επιτελείο των Κυλινδρόμυλων Σαραντόπουλου, καθώς για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας σημειώνει ότι «οι έντονες αυξητικές τάσεις στις διεθνείς και εγχώριες τιμές των δημητριακών θα έχουν άμεση επίπτωση στις τιμές των προϊόντων που παράγονται απ’ αυτά».

Για την τρέχουσα χρήση η εκτίμηση της διοίκησης της Μύλοι Κεπενού είναι πως οι πωλήσεις της θα παραμείνουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ σε ό,τι αφορά την κερδοφορία σχολιάζει πως «με δεδομένη τη ραγδαία άνοδο των τιμών των δημητριακών και του οξύτατου ανταγωνισμού της αγοράς, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε το 2012 να είναι μια αποδοτική χρονιά».

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ