Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Ερχονται λουκέτα στην Κέρκυρα

Αν γενικά η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ των ειδών εστίασης είναι δυσβάσταχτη για τους επαγγελματίες του χώρου, σε μερικές περιοχές λαμβάνει διαστάσεις καταστροφής. Πρόκειται για τις τοπικές οικονομίες, οι οποίες κρέμονται από τον τουρισμό και συνεπώς ένα μεγάλο μέρος τους καταλαμβάνουν οι τομείς (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.λπ.) που πλήττονται καίρια από την ανάλγητη κυβερνητική απόφαση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των επαγγελματιών εστίασης της Κέρκυρας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση εν όψει της ισχύος από την 1η Σεπτεμβρίου -σε λίγες μέρες, δηλαδή- του φουσκωμένου ΦΠΑ, που θα σηματοδοτήσει τη σοβαρή, εν μέσω ύφεσης, ανατίμηση των συγκεκριμένων ειδών. Εννοείται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα περιορίσουν περισσότερο την ήδη καταβαραθρωμένη κατανάλωση. Ετσι κι άλλες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν δραματικά, ενώ θα μεγαλώσει ο μακρύς κατάλογος των ανέργων, οι οποίοι μάλιστα δεν θα έχουν προοπτικές σύντομης επιστροφής σε εργασία.

Πάνω από τον χώρο της εστίασης της Κέρκυρας -και συνολικά των Ιονίων Νήσων-, που αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα του νησιού, κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη του 23%, απειλώντας με εξόντωση. Η τοπική αγορά κινδυνεύει με κατάρρευση!

Μπροστά σ’ αυτό το τραγικό ενδεχόμενο ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, με την οποία μεταφέρει το κακό κλίμα στην αγορά της Κέρκυρας, καθώς και την έντονη αγωνία των επαγγελματιών, ενώ προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του ανεπίτρεπτου μέτρου.

Ειδικότερα ο κ. Σκούρτης τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Αποτελεί γενικευμένη πεποίθηση των επαγγελματιών του νησιού μας ότι η ισχύς και η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου όχι μόνο δεν θα επιφέρουν τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση, αντιθέτως θα δημιουργήσουν περισσότερες στρεβλώσεις στην αγορά, που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας.

Το ζητούμενο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ σε 23% στα είδη εστίασης κινείται, κατά την γνώμη μας, στην αντίθετη κατεύθυνση.

Οι ήδη χειμαζόμενες επιχειρήσεις, έπειτα από μία ακόμα κακή τουριστική περίοδο όσον αφορά τον τζίρο, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον όγκο των υποχρεώσεών τους, με άμεσο κίνδυνο να βρεθούμε τον χειμώνα που έρχεται μπροστά σε μια χιονοστιβάδα λουκέτων, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία μας και την κοινωνική συνοχή».

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «περισσότερο το βάρος το αισθάνονται οι επιχειρήσεις της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων, όπου ο ΦΠΑ είναι αυξημένος, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου, όπου ο ΦΠΑ είναι μειωμένος».

Ο Χρήστος Σκούρτης ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει το μέτρο, «ώστε να μη χάσουμε ως χώρα το δικαίωμα σε μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση που είχαμε εξασφαλίσει από τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΟΚ το 1981». Παράλληλα επισημαίνει ότι «και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Γαλλία, μείωσαν τον ΦΠΑ στην εστίαση, με ευεργετικά αποτελέσματα γι’ αυτούς τους κλάδους των οικονομιών τους».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ