Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ερχονται μέτρα για τα πατίνια

Ανάμεσα στις προτάσεις, η χρήση κράνους, το όριο ηλικίας και πρόστιμα έως 400 ευρώ για παραβάσειςΠροτάσεις (θέσπιση ορίων ηλικίας και προστίμων ύψους 400 ευρώ) για τη σωστή χρήση κι ασφάλεια των ηλεκτρικών πατινιών εκπονεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έπειτα από τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων που έχουν συμβεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Στόχος των προτεινόμενων μέτρων είναι να εφαρμοστούν κάποιοι βασικοί κανόνες, που θα σχετίζονται με τα μέτρα ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών. Οι προτάσεις εμπεριέχονται στην εισήγηση του υπουργείου Μεταφορών προς την επιτροπή, που συντάχθηκε με αντικείμενο τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας. Στην εισήγηση αναφέρονται επίσης τα εξής: 

Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (ΕΠΗΟ) είναι όσα οχήματα κινούνται με ηλεκτροκινητήρα και δεν υπάγονται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Πρόκειται για κινούμενα με ηλεκτροκινητήρα πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skateboard) και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα. Ουσιαστικά είναι οχήματα με εγγενή ασταθή ισορροπία και χρειάζονται ένα βοηθητικό σύστημα ελέγχου για να διατηρούν την ισορροπία τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται μηχανοκίνητα μονόκυκλα οχήματα ή μηχανοκίνητα δίκυκλα οχήματα διπλής τροχιάς.

Οι οδηγοί των ηλεκτρικών πατινιών απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες και θα πρέπει να είναι ηλικίας πάνω από 15 ετών ή από 12 ετών, σε περίπτωση που συνοδεύονται από ενήλικα. Παράλληλα υποχρεούνται να φορούν κράνος, το οποίο θα είναι δεμένο. Τα ΕΠΗΟ κατηγοριοποιούνται: 

1 Σε μέγιστης ταχύτητας με 6 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ θεωρούνται ως πεζοί και μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στους χώρους όπου κυκλοφορούν διερχόμενοι πολίτες.

2 Σε μέγιστης ταχύτητας με 6-25 χιλιόμετρα την ώρα, τα οποία θεωρούνται ποδήλατα και επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε οδούς και χώρους του άρθρου 1 του ν. 2696/99 (ΦΕΚ 57/Α’ «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας»).

3 Σε οχήματα που υπερβαίνουν τα 25 χιλιόμετρα την ώρα και οι οδηγοί των οποίων θα επιβαρύνονται με πρόστιμο ύψους 400 ευρώ σε περίπτωση που κυκλοφορούν εκτός χώρων όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία τους. Επίσης προβλέπεται ειδική σήμανση των ΕΠΗΟ για εκείνα που κινούνται με ταχύτητα έως και 25 χιλιόμετρα την ώρα με αυτοκόλλητο διαστάσεων 5Χ8 εκατοστών από ανθεκτικό υλικό σε καιρικές συνθήκες. Το αυτοκόλλητο σήμα επικολλάται στο ΕΠΗΟ από τον οικονομικό φορέα που το εκδίδει.

Σε δεύτερο χρόνο προβλέπεται η ρύθμιση με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών των θεμάτων σήμανσης των ΕΠΗΟ με σήμανση τύπου CE, καθώς και τα ζητήματα εποπτείας της αγοράς.

Μετά την έκδοση της απόφασης αυτής θα οφείλει ο οικονομικός φορέας να θέτει σήμανση τύπου CE στα ΕΠΗΟ που κατασκευάζει ή αντιπροσωπεύει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ