Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ερχονται στη Βουλή τα «γενόσημα εξπρές» και το «κούρεμα» στα ειδικά μισθολόγια!

Δύο νομοσχέδια σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) του νέου Μνημονίου που πρέπει να ψηφιστούν και το δεύτερο θα περιέχει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης.

Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα ξεχωρίζουν 11, που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, που μεσοσταθμικά θα κυμαίνεται στο 12% (η σχετική μνημονιακή δέσμευση έπρεπε να είχε γίνει πράξη έως τα τέλη Ιουνίου).

Οι περικοπές που προωθούνται ανά κλάδο είναι:

Για τους ενστόλους (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) 6%-7,5%.

-Για τους καθηγητές ΑΕΙ – ΤΕΙ μεσοσταθμικά στο 17,5% (-5% για μισθούς έως 1.000 ευρώ, -15% για μισθούς έως 1.500 ευρώ και -30% για μισθούς από 2.500 ευρώ και άνω).

-Για τους γιατρούς του ΕΣΥ από 15% έως 18%.

-Για τους δικαστικούς μεσοσταθμικά στο 23%.

-Για τους διπλωμάτες και τους αρχιερείς περί το 20%.

-Καθιέρωση προϋπολογισμού συνταγογράφησης για κάθε γιατρό και θέσπιση στόχου για το μέσο κόστος συνταγογράφησης ανά ασθενή. Επιπλέον, αν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω περικοπές στις τιμές και στα περιθώρια κέρδους και αυξήσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

-Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής και λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων και των προνοιακών επιδομάτων (εκκρεμεί από τον Ιούνιο).

-Απλοποίηση στα πρότυπα της Ε.Ε. των διοικητικών και νομικών διαδικασιών για την επιτάχυνση της εισόδου φτηνότερων γενοσήμων στη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων (εκκρεμεί από το β΄ τρίμηνο του 2012).

-Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (εκκρεμεί από τα μέσα του έτους).

-Ορισμός χρήσεων γης για μεμονωμένα ακίνητα ή ομάδες ακινήτων του Δημοσίου που θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν για αξιοποίηση εντός του τρέχοντος έτους (εκκρεμεί από το β΄ τρίμηνο του 2012).

-Νεο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς: Το ΣΔΟΕ θα πρέπει να ελέγχει ετησίως τουλάχιστον 200 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης εφοριακών (εκκρεμεί από τον Ιούνιο).

-Σχέδιο για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του (εκκρεμεί από τον Ιούνιο και τα χρέη αυτά ξεπερνούν πλέον τα 6,6 δισ. ευρώ).

-Αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει τη βάση δεδομένων της απογραφής με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (εκκρεμεί από το β΄ τρίμηνο του 2012).

-Νομοθετική ρύθμιση για την Ενιαία Αρχή Δημόσιων Προμηθειών (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).

-Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που προκύπτουν από πτυχία τα οποία εκδόθηκαν μέσω δικαιόχρησης (franchise). Οι κάτοχοι τέτοιων πτυχίων από άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα εργασίας στην Ελλάδα με τους κατόχους ελληνικών πτυχίων.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ