Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Ερχονται τα «χαρτάκια» της Εφορίας!

Ενας στους τρεις φορολογούμενους (με βάση τα έως τώρα στοιχεία) θα περάσει από το κρεβάτι του Προκρούστη και θα πληρώσει πρόσθετο φόρο, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Η υποβολή των δηλώσεων είναι ακόμα στην αρχή και η προαναφερόμενη σχέση θα χειροτερεύσει σημαντικά. Η Εφορία αποστέλλει τα πρώτα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογουμένους, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί χάος με το TAXISnet, το οποίο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι εκτός λειτουργίας. Ο μέσος φόρος που θα πληρώσουν οι λαμβάνοντες χρεωστικά εκκαθαριστικά (ένας στους τρεις) είναι 751 ευρώ, ενώ για όσους έχουν επιστροφή (ένας στους 13) ο μέσος φόρος είναι 263 ευρώ.

Στο μεταξύ, από τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών (τα οποία αμφισβητούνται από τους λογιστές) προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί έως σήμερα 1.800.000 δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 φορολογουμένων.

Στο μεταξύ, οι τόκοι δεν έχουν περαστεί ακόμα στις φορολογικές δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει διαρκώς νέα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του περάσματος των τόκων στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών, τα οποία τελικώς δεν εφαρμόζονται, χωρίς κανένας να ξέρει να πει τι ακριβώς γίνεται.

Ο γ.γ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, o αποκαλούμενος και «mr twitter» εξαιτίας των διαρκών παρεμβάσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι οι διαμαρτυρίες των λογιστών (οι οποίοι ζητούν παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ) έχουν συντεχνιακά αίτια.

Πάντως, με βάση την ισχύουσα ημερομηνία για λήξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, που είναι η 31η Αυγούστου, προκύπτει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά στο TAXISnet περίπου 108.965 φορολογικές δηλώσεις, κάτι που είναι αδύνατο για την ελληνική πραγματικότητα και τις αντοχές του συστήματος.

Ανάμεσα στα 780.000 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων υπάρχουν 253.000 (32,7% του συνόλου) τα οποία είναι χρεωστικά, με μέσο φόρο που πρέπει να πληρώσουν οι παραλήπτες τους της τάξης των 751 ευρώ ο καθένας. Ο συνολικός φόρος που πρέπει να πληρώσει αυτή η πρώτη φουρνιά των τυχερών ανέρχεται στα 190.000.000 ευρώ.

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι ένας στους τρεις θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις ένας στους 13 θα είναι «τυχερός» και θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου, εφόσον πρώτα σταυρωθεί από την Εφορία και αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Από την άλλη, μόλις 57.000 (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15.000.000 ευρώ. Σε πραγματικούς αριθμούς στον καθέναν αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, επιστροφή φόρου 263 ευρώ. Οι υπόλοιποι περίπου 470.000 φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Οσοι φορολογούμενοι παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό με φόρο που υπερβαίνει τα 300 ευρώ θα μπορούν να το εξοφλήσουν σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου. Η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση όμως που το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε οι φορολογούμενος θα πρέπει να το εξοφλεί εφάπαξ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που βεβαιώθηκε από την εκκαθάριση των πρώτων 780.000 φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι μόλις 175.000.000 ευρώ, όταν πέρυσι από την εκκαθάριση των πρώτων 900.000 δηλώσεων είχαν βεβαιωθεί φόροι ύψους 820.000.000 ευρώ, γεγονός που προοιωνίζεται «τρύπα» στα έσοδα του Δημοσίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ