Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ερχονται τα ραβασάκια με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο

Το νέο φορολογικό τσουνάμι της κυβέρνησης του Μνημονίου έρχεται. Πριν καλά καλά γυρίσουν από τις διακοπές τους, οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πολυ-εκκαθαριστικό, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα χαράτσια (έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά σε στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης) που ψηφίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μάλιστα, για να προλάβει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη των Ελλήνων από τον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται πυρετωδώς και έως το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο για την πρώτη μαζική αποστολή των εν λόγω σημειωμάτων.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης, τονίζοντας ότι θα ταχυδρομηθούν σε πρώτη φάση 1.500.000 σημειώματα, έως τις 31 Αυγούστου. Επειδή η σχετική διάταξη τονίζει ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται ως το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα αποστολής του σημειώματος, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 1.500.000 πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν τη… λυπητερή μέχρι ως τις Σεπτεμβρίου.

Το εν λόγω εκκαθαριστικό θα είναι ενιαίο και θα αφορά όλα τα χαράτσια ανεξαιρέτως, δηλαδή, τόσο την έκτακτη εισφορά για όλα τα εισοδήματα όσο και το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και την εισφορά στην κατοχή πισίνας, Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και σκάφους αναψυχής.

Υπενθυμίζεται ότι:

1. Η έκτακτη εισφορά προκύπτει ως ποσοστό επί του συνόλου των αποδοχών, όπως αυτές καταγράφηκαν στη φορολογική δήλωση. Πιο συγκεκριμένα, για ποσά από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1%, δηλαδή το κόστος ανέρχεται από 120 ευρώ έως 200 ευρώ. Για ποσά από 20.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 2%, άρα το κόστος κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 1.000 ευρώ το άτομο. Για ποσά από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά είναι το 3% των εισοδημάτων, άρα η επιβάρυνση θα είναι από 1.500 ευρώ έως 3.000 ευρώ. Για ποσά άνω των 100.001 ευρώ η έκτακτη εισφορά είναι 4%, δηλαδή ανέρχεται από 4.000 ευρώ και άνω.

2. Το τέλος επιτηδεύματος αφορά περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, και ανέρχεται στο ποσό των 300 ευρώ για φέτος. Στο χαράτσι αυτό περιλαμβάνονται επίσης ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, Α.Ε., ΕΠΕ, δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, αστικές κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις και υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιριών. Υπενθυμίζεται ότι για κάθε υποκατάστημα καταβάλλεται ξεχωριστό τέλος.

3. Η εισφορά σε είδη πολυτελείας αφορά όσους έχουν αυτοκίνητο μεγαλύτερο από 1.929 κυβικά εκατοστά και νεότερο των δέκα ετών. Επίσης αφορά ιδιοκτήτες αεροπλάνων, ανεμοπτέρων, ελικοπτέρων και όσους έχουν πισίνες, εσωτερικές ή εξωτερικές, και προκύπτει ως ποσοστό 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κάθε περίπτωση χωριστά.

Η πληρωμή αυτών των εισφορών θα μπορεί να γίνει σε έξι δόσεις, με το ύψος για καθεμία να μην είναι μικρότερο των 300 ευρώ, πλην της τελευταίας. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, υπάρχει έκπτωση 5%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ