Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Ερχονται ξένοι πανεπιστημιακοί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Πιάνουν δουλειά, από το νέο έτος, οι ξένοι αξιολογητές που επέβαλαν στη χώρα μας η τρόικα και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να κρίνουν τους Ελληνες πανεπιστημιακούς και καθηγητές ΤΕΙ, αλλά και γενικότερα τη λειτουργία των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Οπως προβλέπει ρύθμιση του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ακαδημαϊκοί αλλοδαπών πανεπιστημίων θα συγκροτήσουν επιτροπές καθεμία εκ των οποίων θα αναλάβει να επισκεφθεί και να αξιολογήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η αρχή θα γίνει τον επόμενο μήνα, με εννέα εγχώρια Ιδρύματα να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ξένων αξιολογητών οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, καταφτάνουν στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις για περαιτέρω περικοπές στη χρηματοδότηση και τις δαπάνες τους.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και τα ΤΕΙ Καβάλας, Λάρισας, Σερρών, Δυτικής Μακεδονίας και Καλαμάτας είναι το πρώτο γκρουπ Ιδρυμάτων που θα ξεσκονίσουν οι αλλοδαποί πανεπιστημιακοί, κρίνοντας το διδακτικό προσωπικό. Δεν είναι διόλου απίθανο, μάλιστα, να επιβληθούν και κυρώσεις στους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, εφόσον οι αξιολογητές τους κρίνουν ότι «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος- πλαίσιο, η διαδικασία δεν μπορεί να ξεπερνά τις έξι ημέρες για κάθε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ οι αξιολογητές, μια και περισσεύουν κονδύλια στο ελληνικό κράτος, θα πληρώνονται και με το παραπάνω για τις υπηρεσίες τους. Για του λόγου το αληθές, η καθαρή ημερήσια αποζημίωση κάθε ξένου πανεπιστημιακού θα κυμαίνεται μεταξύ 65 και 95 ευρώ. Στο ποσό αυτό, δηλαδή, δεν περιλαμβάνονται η διαμονή, τα αεροπορικά εισιτήρια και οι μετακινήσεις τους, τα οποία είναι εξτρά και τα χρεώνεται και πάλι το κράτος. Εντός των επόμενων μηνών, οι αξιολογητές θα περάσουν από κόσκινο όλα τα Ιδρύματα της χώρας, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ