Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Ερευνα για φοροδιαφυγή Καλογρίτσα

Για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ελέγχονται ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και τα μέλη της οικογένειάς του. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ερευνών των αρμόδιων Αρχών για τις λίστες φοροδιαφυγής που άρχισαν τον Ιανουάριο του 2015.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σχηματιστεί τέσσερις δικογραφίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κατά του κατασκευαστή και των μελών της οικογένειάς του, που προέκυψαν από διασταύρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Η πρώτη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά τον γιο του κατασκευαστή Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, ο οποίος ανακηρύχθηκε και υπερθεματιστής μίας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά ποσό 4.000.000 ευρώ.

Η εν λόγω δικογραφία διαβιβάστηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή. Η δικογραφία με τη σχετική δίωξη που ασκήθηκε τον περασμένο χειμώνα ανατέθηκε σε ανακριτή, ωστόσο το καλοκαίρι και προφανώς εν όψει της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών το ποσό πληρώθηκε από τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, κάτι που αυτομάτως οδηγεί σε παύση της εις βάρος του δίωξης.

Η σύζυγος

Η δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά τον Χρήστο Καλογρίτσα και τη σύζυγό του, οι οποίοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος άνω των 20.000.000 ευρώ. Η υπόθεση εκκρεμεί στο Εφετείο της Αθήνας για προσδιορισμό σε δίκη.

Επιπλέον, η τρίτη και η τέταρτη δικογραφία -επίσης για φοροδιαφυγή- που έχουν σχηματιστεί αφορούν τις κόρες του Χρήστου Καλογρίτσα. Και οι δύο εκκρεμούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η μία κόρη ελέγχεται για ποσό 3.000.000 ευρώ και η άλλη για 6.000.000 ευρώ.

Τα δάνεια 127.600.000 € (!) από την Attica Bank στον εργολάβο

Αφειδώς έρρεε την τελευταία πενταετία το χρήμα από την Attica Bank προς τον Χρήστο Καλογρίτσα. Από το 2011 έως και φέτος η τράπεζα δανειοδότησε τον εργολάβο και προσωρινό υπερθεματιστή τηλεοπτικής άδειας με 127.600.000 ευρώ!

Σχεδόν τα 2/3 εξ αυτών, ήτοι ποσό 77.600.000 ευρώ, ο κ. Καλογρίτσας τα πήρε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, το 2015 έλαβε δάνεια ύψους 55.000.000 ευρώ και στην αρχή του 2016 άλλα 22.600.000 ευρώ. Οι ελεγκτές, μάλιστα, μεικτού κλιμακίου της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακάλυψαν και αιτήσεις του κ. Καλογρίτσα μέσα στο 2016 για επιπλέον δανεισμό ύψους 19.000.000 ευρώ, τα οποία δεν χορηγήθηκαν τελικά ύστερα από παρέμβαση της ΤτΕ.

Αναλυτικά και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το πόρισμα, από το 2011 έως το 2014 ο Χρ. Καλογρίτσας και οι εταιρίες συμφερόντων του δανειοδοτήθηκαν συνολικά με περίπου 50.000.000 ευρώ. Το 2015 ο κατασκευαστής πήρε από την Τράπεζα Αττικής επιπλέον δάνεια περίπου 55.000.000 ευρώ, ενώ μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2016 έλαβε 22.600.000 ευρώ. Από αυτά, τα 7.600.000 ευρώ είχαν δοθεί από τον Ιανουάριο έως τις 27 Ιουνίου, οπότε δόθηκαν επιπλέον 15.000.000 ευρώ σε δύο εταιρίες συμφερόντων του.

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πορίσματος της ΤτΕ για τα δάνεια της Αttica Bank, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προνομιακή χρηματοδότηση του εργολάβου σχετίζεται και με τις τηλεοπτικές άδειες, με την τελευταία χορήγηση να φτάνει τα 15.000.000 ευρώ στις 27 Ιουνίου, δηλαδή λίγο πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ποσό αυτό, αφού μεταβιβάστηκε από τον κ. Καλογρίτσα στις δύο εταιρίες του, φέρεται ότι αξιοποιήθηκε για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι υπήρξαν… εξωτερικές πιέσεις προς την Attica Bank για να εκδώσει την εγγυητική επιστολή, την οποία τελικά προσκόμισε με 40λεπτη καθυστέρηση ο εργολάβος στην επιτροπή του διαγωνισμού για τις άδειες.

Ερωτηθείσα για τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα, η νέα διοίκηση της Attica Bank παραδέχθηκε ότι το χρηματοδοτικό άνοιγμα της τράπεζας προς τον εργολάβο είναι μεγάλο, στα όρια της εξάντλησης. Υπογράμμισε πάντως ότι τα δάνεια είναι καλυμμένα, εντός των ορίων και εξυπηρετούνται κανονικά.

Για ποινικές ευθύνες μιλάει τώρα και ο Κουρουμπλής

Να μαζέψει τα αμάζευτα επιχείρησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ενώ στην αρχή μίλησε για ποινικές και πολιτικές ευθύνες όσων ανέδειξαν ως υπερθεματιστή τον Χρήστο Καλογρίτσα, στη συνέχεια εξέδωσε «διευκρινιστική» ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι δεν εννοούσε αυτό που ξεκάθαρα δήλωσε δημόσια. Είναι προφανές ότι μεσολάβησαν τηλεφωνήματα και εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου…

«Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες» ανέφερε στη διορθωτική γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών για την «αποκατάσταση της πραγματικότητας». Η ουσία, όμως, δεν αλλάζει. Τις ευθύνες τις είχε προσδιορίσει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

H δήλωση

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αυτός και αυτοί που ανακήρυξαν τον Χρήστο Καλογρίτσα υπερθεματιστή έχουν ευθύνη απάντησε: «Βεβαίως, αν αποδειχθούν στοιχεία, βεβαίως, έχουν ευθύνη. Και ποινικές και πολιτικές».

Μάλιστα, πρόσθεσε: «Ο κύριος αυτός, αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι, θα πληρώσει 3.000.000 που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση, και θα φύγει από το παιχνίδι, τέτοιες διασφαλίσεις έκανε αυτή η κυβέρνηση». Η δήλωση του κ. Κουρουμπλή έσκασε σαν βόμβα, αφού πίσω απ’ αυτή συντάχθηκαν και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έγινε αφορμή για κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ