Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Ερευνα: Η αγορά εργασίας σε πλήρη αποσύνθεση

Χάος επικρατεί στην αγορά εργασίας. Το 50% των εργαζομένων δεν πληρώνεται κάθε μήνα, αλλά αντιμετωπίζει καθυστέρηση στη μισθοδοσία του που μπορεί να φθάσει και τους 12 μήνες. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που μέσα από εμπειρικές μελέτες υπολογίζει ότι είναι τουλάχιστον 1.000.000 οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται στην ώρα τους.
Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι μόλις τέσσερις στους 10 εργαζομένους πληρώνονται κάθε μήνα κανονικά, χωρίς προβλήματα. Οι επιστήμονες του ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνουν τεράστια υποχώρηση στις απαιτήσεις των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα έχουν κάποιο εισόδημα, έστω και σε βάθος χρόνου. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι αποδέχονται να πληρώνονται κάθε τρεις μήνες…Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, φτάνουν έως και τους 12 μήνες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στους κλάδους του τουρισμού, της φύλαξης (υπηρεσίες security), της διαφήμισης, του κινηματογράφου, του ιματισμού και της οδικής βοήθειας. Πρόκειται για επαγγελματικούς κλάδους που, λόγω και της αυξανόμενης αδήλωτης εργασίας, βρίσκονται συνεχώς υπό παρακολούθηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί πρόοδος.Στις διαπιστώσεις του ινστιτούτου υπάρχει και η αναφορά για εργαζομένους οι οποίοι, ενώ στα «χαρτιά» φαίνεται ότι έχουν προσληφθεί υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, δουλεύουν κανονικά οκτάωρο, ίσως και παραπάνω. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης των προσλήψεων με όρους μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, ενώ λαμβάνουν τα μισά από όσα θα έπρεπε, τελικά δουλεύουν υπό συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Αυτές οι περιπτώσεις είναι και οι πιο δύσκολες για να εντοπιστούν, επειδή οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να καταγγείλουν την παρανομία που έχουν αποδεχτεί, γιατί φοβούνται ότι, εάν κάνουν κάτι τέτοιο, τότε θα χάσουν τη δουλειά τους, άρα και αυτές τις πενιχρές αποδοχές που λαμβάνουν.


 


Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ