Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Εργα ΕΣΠΑ: Μεταθέτει την ευθύνη η ΤτΕ

Δείχνει το υπουργείο Οικονομικών (τις οδηγίες του οποίου ακολουθεί) για το «πάγωμα» στις πληρωμές των εργολάβων

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τις οδηγίες του οποίου ακολουθεί, αποδίδει τις ευθύνες η Τράπεζα της Ελλάδος για το «πάγωμα» στις πληρωμές των εργολάβων που εκτελούν έργα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ.
Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) περί καθυστερήσεων στην πληρωμή οφειλομένων, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει με ανακοίνωσή της «ότι εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά, σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Στην ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρεται ότι «σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εκταμιεύθηκαν αρκετά μεγάλα ποσά που αφορούν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ). Πρέπει όμως να τονιστεί ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγάλος και ότι αυξήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό. Οι υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διακανονίζουν όλες τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη σειρά των εισερχόμενων εντολών».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου είχε ανακοινώσει ότι στον ΣΑΤΕ έχει περιέλθει συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015, η οποία αφορά συνολικά 59 έργα και πληρωμές 262.020.584,91 ευρώ, που δεν εκτελούνται, όπως βεβαιώνουν μέλη του Συνδέσμου, τα οποία επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος, δίχως να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μεταξύ των έργων που αφορούν οι συγκεκριμένες πληρωμές περιλαμβάνονται εκείνα της Εγνατίας Οδού, επαρχιακά οδικά έργα (π.χ. σε Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Κεντρική Ελλάδα), έργα σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Μύκονο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία), σχολεία (Παλλήνη, Καλλιθέα) και αρκετά άλλα. Ολα τα έργα «βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, αφού καμιά παράταση δεν προβλέπεται για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη προς το Προεδρείο του ΣΑΤΕ».
Οι εργολήπτες υποστηρίζουν ότι, αν δεν πληρωθούν, θα δυσκολευτούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στο προσωπικό, αλλά και να καλύψουν τις διάφορες υποχρεώσεις τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ