Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Εργα και ημέρες Πολύζου στο Υγείας

Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν από τη διαχείριση των κονδυλίων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013, του γνωστού ΕΣΠΑ, από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που, όπως φαίνεται, εγκρίσεις για έργα έπαιρναν φίλοι και γνωστοί του κομματικού μηχανισμού, θυμίζοντας την έκφραση… «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Την ίδια ώρα, το πολύπαθο ΕΣΥ «διψούσε» (και ακόμα «διψάει») για έργα υποδομής και συντήρησης, καθώς η απορροφητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι πρότινος άγγιζε το ιλιγγιώδες ποσοστό του… 6,8%! Δηλαδή από τα 328.148.389 ευρώ σπαρταριστό χρήμα που έδινε η Ευρωπαϊκής Ενωση μέσω του το ΕΣΠΑ από το 2007 για τον εύθραυστο χώρο της υγείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατάφεραν να αξιοποιήσουν μόλις τα 22.314.000 ευρώ!

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που τελικά διατέθηκαν σε έργα, αφορούσαν εκπαιδευτικά ιδρύματα που όλως τυχαίως είχαν υπηρετήσει ή υπηρετούν καθηγητές που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν θητεύσει σε υψηλότατες θέσεις στο υπουργείο Υγείας!

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου, ο οποίος, λίγο προτού αποχωρήσει, κατάφερε να εντάξει έργα επιχορηγούμενα από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 600.000 ευρώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Και μέχρι εδώ καλά, θα μπορούσε να πει κανείς, αφού έτσι κι αλλιώς η απορροφητικότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, όποτε, από το να χαθούν τα χρήματα, καλά έκανε και τα έδωσε κάπου που τα είχαν ανάγκη.

Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο πρώην γενικός γραμματέας δύο εβδομάδες προτού δοθεί το «πράσινο φως» για τα έργα αυτά είχε… διοριστεί επιστημονικός υπεύθυνος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο!

Και εδώ τα πράγματα πονηρεύουν, αφού εύλογα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ουσιαστικά επιχορήγησε το πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται. Ακόμα κι αυτό, όμως, θα μπορούσε να είναι ανεκτό, τη στιγμή που υπήρχαν ανάγκες στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Θράκης.

Εκείνο που δεν αντέχει ο κοινός νους είναι ότι, ενώ υπάρχουν σχεδόν 329.000.000 ευρώ από το 2007 στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, παραμένουν αναξιοποίητα στο «ψυγείο» γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου δεν ξυπνάνε από τη νιρβάνα τους, παρά μόνο όταν χρειάζεται χρήματα ο κομματικός μηχανισμός για τους γνωστούς και φίλους. Αυτή λοιπόν τη στρεβλή παλαιοκομματική τακτική, κανένας πολίτης σήμερα δεν την ανέχεται, ανεξάρτητα από τα πολιτικά του πιστεύω.

Το χρονικό

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που είναι στη διάθεση της «δημοκρατίας», στις 6 Ιουνίου του 2012 το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, που ορίζει τον Νικόλαο Πολύζο επιστημονικά υπεύθυνο των έργων «Μελέτη – ανάπτυξη – εφαρμογή συστήματος αποζημίωσης των δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ» και «Μελέτη – ανάπτυξη – εφαρμογή κανονισμού λειτουργίας των διαδικασιών και ιδιωτικών μονάδων ΠΦΥ που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ».

Καθώς σκαλίζουμε τα έγγραφα, ανακαλύπτουμε το παρασκήνιο που είναι άκρως… εκπαιδευτικό για το σύστημα ΠΑΣΟΚ.

Με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2012 το υπουργείο Υγείας απαντά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ότι εγκρίνει τα έργα με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

Δηλαδή μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες, χρόνο-ρεκόρ, οι δυσκίνητες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας που ασχολούνται με το ΕΣΠΑ που είχε βαλτώσει αποφάσισαν και απάντησαν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Και η συνέχεια όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στις 20 Αυγούστου αποστέλλεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, υπ’ όψιν του Νίκου Πολύζου, που φαίνεται ότι είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος, έγγραφο με θέμα: «Ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης πράξης που εντάχθηκε στο Ε.Π. Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού 2007-2013 στον άξονα προτεραιότητας».

Ανθρωποι που ασχολούνται με το ΕΣΠΑ και γνωρίζουν άριστα τις διαδικασίες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έγγραφο χρονικά έπρεπε να προηγείται την ένταξης του έργου και είναι προαπαιτούμενο της πράξης.

Με απλά λόγια έγιναν κάποιες παραλείψεις λόγω του κατεπειγόντος της υπόθεσης, που όμως «διορθώθηκαν» στην πορεία. Το τέταρτο έγγραφο για την ίδια υπόθεση που επαναβεβαιώνεται ο ορισμός του κ. Πολύζου ως επιστημονικά υπευθύνου του έργου έχει ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου 2012.

Με «καταπράσινο φως»

 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο πρώην γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος δίνει το «καταπράσινο φως» σε έργα με κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013 σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου ο ίδιος έχει εργαστεί στο παρελθόν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του έργου που εγκρίθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2010 με τη μορφή του κατεπειγόντος, που αφορά έργα με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας στο ΤΕΙ Αθήνας όπου είχε διατελέσει καθηγητής ο πρώην γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος.

Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη σχεδίου δράσης και πρότυπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή Υγείας, αυτοφροντίδας και αποκατάστασης ασθενών με νεοπλασίες και χρόνιο πόνο κατ’ οίκον» (αρ. Γ.Π. οι.159782) που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το έμπειρο μάτι των ειδικών του υπουργείου Υγείας που ασχολούνται με το ΕΣΠΑ, έχει πολλά κενά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν μνημονεύεται έγγραφο του φορέα που αιτείται για την έγκριση του έργου όπως θα έπρεπε.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ