Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Εργασιακή εφεδρεία και ανεργία

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Προς απόλυση οδεύουν περισσότεροι από 7.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που εργάζονται σε δεκατέσσερις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπως είναι η ΕΡΤ και ο ΕΟΜΜΕΧ.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα απολύσεων, με προσωρινό «παρκάρισμα» των προς απόλυση εργαζομένων σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας», καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, με απομάκρυνση της πλειονότητας των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου. Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σαρωτικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και τη μείωση με κάθε τρόπο (συνταξιοδοτήσεις, απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων χρόνου και έργου κ.λπ.) του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015.

Πρώτοι στη λίστα βρίσκονται περίπου 7.000 εργαζόμενοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίνονται υπεράριθμοι σε δέκα δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι είτε καταργούνται είτε συρρικνώνονται. Οι «υπεράριθμοι» εργαζόμενοι, όπως ορίζεται σε σχετική διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου, θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ και θα γίνει κατάταξή τους με βάση τυπικά προσόντα (π.χ. σπουδές) και προϋπηρεσία. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας, δηλαδή για 12 μήνες θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού στο Δημόσιο. Στη συνέχεια, εφόσον δεν απορροφηθούν σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία ή δεν εξασφαλίσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, θα απολύονται. Οι «υπεράριθμοι» δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στις εξής δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, για την τύχη των οποίων γνωμοδότησε χθες αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

-Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ). Προβλέπεται κατάργηση.

-Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (ΟΔΔΥ). Καταργείται.

-Ελληνικός Οργανισμός Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ). Καταργείται και μεταφέρεται η αρμοδιότητά του σε νέα Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

-Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Καταργείται.

-Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ). Το υπουργείο Παιδείας, Διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη επεξεργαστεί πρόταση και αναμένεται η κατάθεσή της.

-Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Συγχωνεύεται με τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ), τον Οργανισμό Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) – ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).

-Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ Α.Ε.). Καταργείται.

-Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ Α.Ε.). Καταργούνται μη βιώσιμες υπηρεσίες (π.χ. περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί).

-Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) – Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.) – Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. Συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα.

Παράλληλα με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες καταργούνται και συγχωνεύονται μια σειρά από φορείς και οι εργαζόμενοί τους μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, εκτός από τους συμβασιούχους οι οποίοι μετά τη λήξη της σύμβασής τους απομακρύνονται. Συγκεκριμένα, καταργείται το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, ο Εθνικός Οργανισμός Ερευνών και Τεχνολογίας, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, ο Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου, το Εργο Πολιτών, ο οργανισμός «Πανθεσσαλικό Στάδιο» και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας. Παράλληλα οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες προβλέπουν τη λύση και την εκκαθάριση της Ανώνυμης Εταιρείας Βιομηχανικής Eρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων και του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης των Μελών του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Παράλληλα προβλέπονται οι εξής συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών:

-Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών συγχωνεύεται στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού.

-Το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά.

-Το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων στο Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων.

-Το Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.

-Η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης (αυτοτελές τμήμα) με το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος.

-Ο Οργανισμός Διαχείρισης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ο Οργανισμός Διαχείρισης του Ελαιώνα και ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Ποταμού Κηφισού σε νέο ΝΠΙΔ.

-Το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο, το Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας στη Θεσσαλονίκη σε ένα ΝΠΔΔ.

-Συγχώνευση του Παρατηρητηρίου για την Ψηφιακή Ελλάδα στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

-Η εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. στην Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

-Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών (ΕΚΕΠΥ Α.Ε.).

-Η Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.) και

-Η Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ενδυσης και Ινών (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.)

Σπύρος Δημητρέλης


Κλείνουν ΟΠΕΠ και ΑΓΡΟΤΗΜΑ

Μια δυσάρεστη έκπληξη για τους εργαζομένους δύο δημόσιων οργανισμών προβλέπουν οι χθεσινές τροπολογίες, καθώς δεν τοποθετούνται σε καθεστώς εφεδρείας, αλλά απολύονται εντός δύο μηνών. Πρόκειται για τους εργαζομένους στον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) και στην ανώνυμη εταιρεία Αγρότημα. Οι εταιρείες αυτές τίθενται αμέσως σε εκκαθάριση και εντός δύο μηνών από την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας καταγγέλλονται οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων. Γλιτώνουν μόνο οι δικηγόροι που εργάζονται στον ΟΠΕΠ, οι οποίοι μπορούν με αίτησή τους να μεταφερθούν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπουργείου Πολιτισμού.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κόψτε τις συντάξεις»! Νεοφιλελεύθερο αμόκ Πισσαρίδη

Στο στόχαστρο της (δήθεν επιστημονικής) επιτροπής συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοιΈνα νεοφιλελεύθερο σχέδιο με επιστημονικό προσωπείο φέρνει η κυβέρνηση, στη χειρότερη στιγμή για τη χώρα....

Νέα τέλη κυκλοφορίας για δυνατούς… λύτες λόγω ρύπων

Νέο πρότυπο μέτρησης για όποιο όχημα αποκτηθεί το νέο έτος. Ουδείς γνωρίζει ποιος θα ενημερώνει τους αγοραστέςΆλλα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνουμε από το 2022,...

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη ο Τραμπ!

Στην τελική ευθεία η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, όμως ο απερχόμενος πρόεδρος ετοιμάζεται για τα... δικαστήριαΦτάνοντας πιο κοντά από ποτέ στην παραδοχή της...

Θρίλερ με τη δολοφονία του 26χρονου στις Σπέτσες!

Για «ψευδομάρτυρες βαποράκια» κάνει λόγο ο πατέρας του κατηγορουμένου και γνωστός καθηγητής του ΜετσοβίουΟ 26χρονος που βρέθηκε να ψυχορραγεί σε ερημικό δρομάκι το βράδυ...

Δεν εισέπραξαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά 15.000 συνταξιούχοι

Το ΕΝΔΙΣΥ προσδιόριζε τον αριθμό των λαθών σε 80.000 συνταξιούχους, με το υπουργείο να αναγνωρίζει μόνο 65.000Την ολοκλήρωση της καταβολής των αναδρομικών λόγω...