Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Εργασιακός μεσαίωνας

Οι δανειστές επιμένουν στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων. Μπορεί επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας στη χώρα μας και του υπουργείου Εργασίας να «πάγωσαν», όμως τα τεχνικά κλιμάκια και η Task Force του υπερπρωθυπουργού Χορστ Ράιχενμπαχ, που καθημερινά συναντώνται με υπηρεσιακούς παράγοντες, συνεχίζουν να επιμένουν για σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Αιχμή του δόρατος, το e-mail που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας από την τρόικα, λίγες μέρες πριν από την άφιξη του κλιμακίου στην Ελλάδα, και στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι προθέσεις για διάλυση κάθε έννοιας εργασιακού δικαίου. Κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, πενθήμερο, ελάχιστες ώρες ανάπαυσης και εργαζόμενοι «λάστιχο», οι κύριοι στόχοι των δανειστών της χώρας. Απαιτήσεις που, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Πουπάκης, «είναι αντίθετες σε κάθε έννοια του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και τις συναντάμε μόνο σε τριτοκοσμικές αφρικανικές χώρες».

Χθες κλιμάκιο της Ομάδας Κρούσης του Ράιχενμπαχ επισκέφθηκε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, θέλοντας να διαπιστώσει πώς θα εφαρμοστεί στη πράξη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, συζητήθηκε πώς θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο νέας επιβάρυνσης στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της ξαφνικής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών.

Εμφαση όμως δίνεται στον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογηθεί η περαιτέρω μείωση στον κατώτατο μισθό. Τα τεχνικά κλιμάκια επιβλέπουν «βήμα προς βήμα» την ολοκλήρωση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή, θα μπορεί να παρεμβαίνει και επίσημα η εκάστοτε κυβέρνηση στον προσδιορισμό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι θα μπορεί να περάσει η πάγια θέση της τρόικας, ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να υποχωρήσει τουλάχιστον άλλο ένα 10%. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ο βασικός μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) υποχώρησε από τα 751 ευρώ στα 585 ευρώ μεικτά (-22%) και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 510 ευρώ μεικτά (-32%).

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, πιστεύουν ότι το ερχόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις για την κατάργηση του πενθήμερου και θεσμοθέτηση της εξαήμερης απασχόλησης· επίσης για την οριοθέτηση των 11 ωρών ως ελάχιστου χρόνου ανάπαυσης και για τη δυνατότητα απόλυτης ευελιξίας στον εργοδότη να επιλέγει καθημερινά ποιες ώρες και πότε (πρωί ή απόγευμα) θα δουλεύουν οι εργαζόμενοί του.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ