Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Εργασίες ανακαίνισης με ΦΠΑ 13%

Οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευής παλαιών κατοικιών που πραγματοποιούνται από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και άλλους επαγγελματίες επιβαρύνονται με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, επειδή επιτήδειοι χρέωναν τους πολίτες με ΦΠΑ 23% για εργασίες επισκευής στα σπίτια τους, αλλά απέδιδαν μόνο το 13%. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο ορίζεται ότι, εάν η εργασία άφορα την κατοικία, και όχι τις οικοσκευές (ψυγείο, κουζίνα κ.λπ.), τότε επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Εάν η εργασία άφορα κάποια οικοσκευή ή τοποθέτηση κάποια νέας, τότε ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαπιστώσει ότι εργολάβοι και εργατοτεχνίτες εμφανίζονται να ζητούν για τις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής κατοικιών αμοιβές με ΦΠΑ 23%, παρά το γεγονός ότι από το 2007 ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στις εν λόγω υπηρεσίες. Δηλαδή πολλοί τεχνίτες υποστηρίζουν ότι ο ΦΠΑ επί των εργασιών είναι 23% και έτσι επιδιώκουν συμφωνία με τους πελάτες για τη μη έκδοση απόδειξης, με άλλοθι τη μείωση του τελικού κόστους, το οποίο στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο!

Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών αποσαφήνισε με εγκύκλιό του ότι στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται «κάθε εργασία που πραγματοποιείται για την ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και κατά τον χρόνο πραγματοποιήσεως των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως κατοικία προσώπων ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προσώπων μετά την ανακαίνιση».

Ενδεικτικά, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται οι εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών και λοιπών εγκαταστάσεων, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων, όψεων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και βαφής τοίχων και κουφωμάτων, ακόμη και επί ακινήτων πολλαπλών ιδιοκτησιών, υπό τον όρο ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται και για κατοικία (π.χ. πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα).

Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται:

– Οι εργασίες επί οικοσκευών που δεν ενσωματώνονται στο ακίνητο, π.χ. πλυντηρίων, κλιματιστικών κ.λπ.

– Οι εργασίες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε παλαιές ιδιωτικές κατοικίες, όπως νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, φυσικού αερίου, συστημάτων ασφαλείας κ.λπ.

– Οι υπηρεσίες μελετών από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ., που ενδεχομένως απαιτούνται για την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης και επισκευής.

Σύμφωνα με εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 23,6% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 44 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες στο πεδίο του ΦΠΑ υπολογίζονται στο 30% των δυνητικών εσόδων!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ