Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ερήμωσε το κέντροτου Βορρά

Ρολά έχουν κατεβάσει περίπου τρεις στις 10 επιχειρήσεις (27%) στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ τον Αύγουστο. Αναλυτικά 1.399 επιχειρήσεις είναι κλειστές σε σύνολο 5.197. Στους δέκα κεντρικότερους εμπορικούς δρόμους η αναλογία αυτή φτάνει το 24%, ενώ στην περιφέρεια του εμπορικού κέντρου αυξάνεται σε 30%.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά αυτά «φωτογραφίζουν» ένα εμπορικό κέντρο σε διαδικασία μαρασμού, αφού πριν από μερικά χρόνια τα κλειστά μαγαζιά ήταν μόλις το 10,1% του συνόλου. Για τα επόμενα εξάμηνα δεν αναμένονται αλλαγές, εξαιρώντας την περίπτωση πιο δραματικών οικονομικών εξελίξεων.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στα λουκέτα το τελευταίο εξάμηνο (33%) εμφανίζει ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης, η Τσιμισκή, που μετρά 76 κλειστές επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά σε πέντε συνεχείς καταγραφές το ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων ξεπερνά το 20% (20,4%), όταν τον Αύγουστο του 2010 ήταν 8%, τον Μάρτιο του 2011 11%, τον Αύγουστο του 2011 11,6% και τον Μάρτιο του 2012 13,7%. Ενδεχομένως η αύξηση αυτή να οφείλεται στο ότι τα ενοίκια στην Τσιμισκή δεν παρουσιάζουν σημαντικές μειώσεις.

Τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν οι δρόμοι Κασσάνδρου (42,4% κλειστά ή 115 επιχειρήσεις), Αγίας Σοφίας (34,2% ή 68 επιχειρήσεις), Ιωνος Δραγούμη (27,5% ή 42 επιχειρήσεις) και Βενιζέλου (25,1% ή 48 επιχειρήσεις). Και στους τέσσερις δρόμους τα ποσοστά έχουν ανέβει κατά μέσον όρο οκτώ ποσοστιαίες μονάδες έναντι του περσινού Αυγούστου. Τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων καταγράφονται στις οδούς Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως (19% και 17,2% αντίστοιχα), οι οποίες θεωρούνται παραδοσιακά ακριβές αγορές. Οσο για την κατάσταση πάνω από την Εγνατία, είναι δραματική συνθέτοντας τοπίο οικονομικής καταστροφής.

Σύμφωνα με την έρευνα, το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και περιορίζεται στο κομμάτι Αριστοτέλους – Αγίας Σοφίας/Τσιμισκή – Προξένου Κορομηλά. Μάλιστα έντονη είναι η διχοτόμηση ως προς τις συγκεντρώσεις κλειστών καταστημάτων ανατολικά και δυτικά της Αριστοτέλους, με το δυτικό τμήμα να χαρακτηρίζεται από πολύ περισσότερα λουκέτα. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι καταστήματα του πολύ στενού εμπορικού πυρήνα μεταφέρονται σε δρόμους με χαμηλότερα ενοίκια, παραμένοντας όμως στη βασική εμπορική ζώνη και βελτιώνοντας την εικόνα στις γύρω οδούς. Παράλληλα, σύνηθες φαινόμενο είναι η κατάτμηση επαγγελματικών χώρων, με σκοπό την ευκολότερη ενοικίασή τους.

Την ίδια στιγμή στην Κοζάνη το ποσοστό των κλειστών εμπορικών επιχειρήσεων φτάνει το 24,4%, στην Εδεσσα η αναλογία είναι 22,1%, ενώ στη Βέροια στο 18%.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ