Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

«Εσπασαν» το DNA του σπέρματος

Ολόκληρο το γονιδίωμα του ανθρώπινου σπέρματος κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι τα σπερματικά κύτταρα ενός άνδρα μπορεί να έχουν μεταξύ τους μεγάλες γενετικές διαφορές!

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα 91 σπερματικών κυττάρων σε 40χρονο εθελοντή με υγιές σπέρμα και υγιή παιδιά. Οπως διαπίστωσαν, κάθε σπερματικό κύτταρο ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα, καθώς σε δύο από αυτά έλειπαν ολόκληρα χρωμοσώματα! Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Cell», αυτό συμβαίνει λόγω των ανασυνδυασμών που υφίσταται το κληρονομικό DNA κατά τη διαδικασία της σπερματογένεσης, η οποία αρχίζει με πρόδρομες ανώριμες μορφές σπερματικών κυττάρων και καταλήγει στα σπερματοζωάρια έπειτα από πέντε στάδια.

Κατά τον ανασυνδυασμό του DNA, οι έλικές του διαχωρίζονται και ενώνονται ξανά σε νέες έλικες με διαφορετικό «μείγμα» γονιδίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη ανάμειξη γονιδίων από τους γονείς. Σε καθένα από τα 91 σπερματικά κύτταρα που μελέτησαν οι επιστήμονες παρουσιάστηκαν κατά μέσον όρο 23 ανασυνδυασμοί. Μάλιστα, καθένα από αυτά διέφερε αρκετά σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο «βίωνε» τις αυτόματες γενετικές μεταβολές.

Κάθε σπέρμα περιείχε από 25 έως 36 «νέες» μεταβολές, οι οποίες δεν παρατηρήθηκαν σε άλλα σωματικά κύτταρα. Οι μεταβολές αυτές μπορεί να είναι ωφέλιμες ή αρκετά βλαβερές, αν πραγματοποιηθούν σε λάθος σημεία. «Για πρώτη φορά καταφέραμε να δημιουργήσουμε τον χάρτη του ανασυνδυασμού του DNA και των μεταβολών για κάθε σπερματικό κύτταρο από τον ίδιο άνθρωπο» είπε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Barry Behr, από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Πλέον είμαστε σε θέση να εξετάζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, να καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να συμβάλλουν γενετικά στο έμβρυο και ίσως να εντοπίσουμε και να διαγνώσουμε διάφορα προβλήματα και διαταραχές».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση της υπογονιμότητας, ακόμη και του καρκίνου, ενώ εξηγεί για ποιον λόγο δεν προλαβαίνουν όλα τα σπερματοζωάρια να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ