Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Εθελοντές απατεώνες στην Ηπειρο

Σε μια εποχή όπου πλεονάζουν οι επιτήδειοι, είναι δυνατό να γίνει θύμα τους ακόμη και ο εθελοντισμός! Αυτό συμβαίνει τελευταία στην Ηπειρο, όπου διάφοροι κομπιναδόροι προφασίζονται ότι είναι μέλη εθελοντικών οργανώσεων με σκοπό να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, που έχουν τη διάθεση να ενισχύσουν τις εθελοντικές προσπάθειες. Μόνο που τα χρήματά τους πηγαίνουν στις τσέπες των εθελοντών-μαϊμού, οι οποίοι ανακάλυψαν αυτόν τον… πρόσφορο τρόπο αύξησης των εισοδημάτων τους. Ακόμη οι επιτήδειοι έχουν φτάσει στο σημείο να κάνουν ψευδή χρήση διακριτικών της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, για να κινούνται ανεμπόδιστα σε δάση! Βεβαίως, τέτοιου είδους περιστατικά, στην καρδιά της θερινής περιόδου, λαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις εγείροντας υποψίες για σύνδεσή τους με το ξέσπασμα πυρκαγιών!

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτρια καταγγελιών για τη δράση των άγνωστων αυτών προσώπων στην περιοχή. Τα κρούσματα είναι αρκετά και σοβαρά.

– Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τις συγκεκριμένες καταγγελίες πολιτών, οι κύριες μορφές δράσης των απατεώνων είναι οι εξής:

– Προσελκύουν υποψήφιους εθελοντές μέσω του Διαδικτύου για σεμινάρια εκπαίδευσης στα Ιωάννινα. Γι’ αυτά στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα ζητούν χρήματα από τους ενδιαφερομένους.

– Διακινούν κουπόνια δήθεν ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.

– Αυτοκίνητα και άτομα που φέρουν διακριτικά της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να είναι αναγνωρισμένα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κινούνται σε δάση και άλλες περιοχές.

– Ισχυρίζονται ψευδώς ότι ανήκουν σε εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας και καταφέρνουν να χρησιμοποιούν συχνότητες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία τους.

Η έκταση των φαινομένων υποχρέωσε τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου να εκδώσει χθες ανακοίνωση, με την οποία «συστήνει σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας για να ενημερώνονται πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση, είτε για συμμετοχή σε σεμινάρια είτε για την αγορά κουπονιών κ.λπ. Παράλληλα, όταν εντοπίζουν οχήματα που φέρουν διακριτικά Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν με τις κινήσεις τους, να ενημερώνουν είτε τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας είτε τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, για την πάταξη και τιμωρία των επιτηδείων».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ