Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ετοιμάζονται να κόψουν 55 κοινωνικά επιδόματα!

Η κυβέρνηση «πυροβολεί» την κοινωνική ασφάλιση και ετοιμάζεται να «εκτελέσει» τουλάχιστον 55 από τα 77 κοινωνικά επιδόματα που υπάρχουν.

Εκθεση του ΟΑΕΔ ανοίγει τον δρόμο στο υπουργείο Εργασίας για να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές, ακόμα και σε καταργήσεις επιδομάτων. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα επιδόματα γήρατος, αναπηρίας και ανεργίας, που επανεξετάζονται από μηδενική βάση, όπως επίσης και εκείνα όπου έως τώρα δεν χρειαζόταν να υπάρχει κάποιο εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο, όπως τα επιδόματα σε τυφλούς και κωφαλάλους.

Ετσι, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να ικανοποιήσει το αίτημα των τροϊκανών, όπως έχει αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για μείωση στα κονδύλια των κοινωνικών επιδομάτων, που φτάνει την ερχόμενη διετία (2012 και 2013) στα 550.000.000 ευρώ. Εως το 2015 η μείωση αγγίζει τα 660.000.000 ευρώ. Στην έκθεση γίνεται λόγος για αναποτελεσματικότητα στην κοινωνική προστασία, αφού παρατηρείται κατακερματισμός παροχών, γραφειοκρατία και ύπαρξη πελατειακών σχέσεων στον καθορισμό των δικαιούχων.

Πιο αναλυτικά, τα επιδόματα που θα υποστούν βαριές περικοπές ή κινδυνεύουν να καταργηθούν διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Μη ανταποδοτικές παροχές ασφαλιστικών ταμείων: Στις καθολικές υπάγονται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, τα εποχικά επιδόματα ΟΑΕΔ προς ηλικιωμένους και ανέργους και το εξωϊδρυματικό επίδομα τετραπληγικών και παραπληγικών. Μόνο από τον ΟΑΕΔ και μόνο για ανέργους καταβάλλονται 22 διαφορετικά επιδόματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται το επίδομα σε καπνεργάτες, κεραμοποιούς, εργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και ρητινοσυλλέκτες, που ανέρχεται στα 809,48 ευρώ τον μήνα. Στον αντίποδα βρίσκεται το επίδομα των άνεργων νεοεισερχόμενων επιστημόνων, μόλις 73,37 ευρώ τον μήνα. Στις επιλεκτικές παροχές βρίσκονται το ΕΚΑΣ, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, τα ειδικά βοηθήματα του ΟΑΕΔ μετά τη λήψη της τακτικής επιδότησης και μετά την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων, και το ειδικό βοήθημα αποφυλακισμένων.

Προγράμματα χορήγησης εφάπαξ επιδοματικών παροχών: Επιδόματα έκτακτης ενίσχυσης για φυσικές καταστροφές, οικονομικά αδύνατων, αστέγων ή απόρων από ΟΤΑ, παλιννοστούντων και ανασφάλιστων μητέρων.

Προγράμματα χορήγησης μηνιαίων επιδοματικών παροχών με έλεγχο περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων: Επίδομα απροστάτευτων παιδιών, μονογονεϊκών οικογενειών και σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων ΟΓΑ.

Στήριξη συγκεκριμένων ομάδων χωρίς έλεγχο περιουσιακών και οικογενειακών πηγών: Παροχές για επιδόματα τυφλών (10), κωφαλάλων (4), τετραπληγικών (6), νεφροπαθών (2). Επίσης, η ισόβια σύνταξη, το επίδομα τρίτου παιδιού, το πολυτεκνικό επίδομα και το επίδομα ανάδοχων οικογενειών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των επιδομάτων που δίνονται σε τυφλούς, τα οποία κυμαίνονται από 362 ευρώ τον μήνα για εργαζομένους, συνταξιούχους και πτυχιούχους ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φτάνει τα 697 ευρώ για μη εργαζόμενους φοιτητές και για ασκούμενους ή εν ενεργεία δικηγόρους.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ