Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ετοιμάζουν νέο χτύπημα στα ακίνητα

Νέο χαράτσι ετοιμάζει για τα ακίνητα το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την κυοφορούμενη κατάργηση της έκπτωσης από το φορολογούμενο εισόδημα από ενοίκια των δαπανών χωρίς παραστατικά.

Με βάση το ισχύον φορολογικό καθεστώς από το εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από μισθώματα ακινήτων αφαιρείται ποσοστό 5%, ενώ ειδικά για τα μισθώματα από καταστήματα το ποσοστό που αφαιρείται περιορίζεται στο 3%. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα από μισθώματα κατοικιών 5.000 ευρώ ετησίως, με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς φορολογείται για τα 4.750 ευρώ, ενώ, αν το εισόδημα προέρχεται από την εκμίσθωση καταστημάτων, φορολογείται για τα 4.850 ευρώ.

Η έκπτωση αυτή έχει θεσμοθετηθεί λόγω της σταδιακής μείωσης της αξίας του ακινήτου με την πάροδο του χρόνου (απόσβεση), αλλά και των δαπανών συντήρησης των ακινήτων. Στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο έως το τέλος του μήνα, εξετάζεται να περιληφθεί διάταξη με την οποία θα απαλείφονται οι παραπάνω εκπτώσεις. Η κατάργηση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής θα έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση του φορολογικού βάρους για τα ακίνητα, τα οποία μαζί με τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της φορολογικής επίθεσης της κυβέρνησης στην οικονομία.

Να σημειωθεί ότι ήδη η κυβέρνηση έχει επιβάλει μια σειρά από νέους φόρους στα ακίνητα.

Ειδικότερα:

– Μειώθηκε στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, από 400.000 ευρώ που ήταν έως και το τέλος του 2010.

– Επιβλήθηκε τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών που υπολογίζεται από 0,5 ευρώ έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

– Επανήλθε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8%-10% επί της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ο φόρος μεταβίβασης είχε καταργηθεί και είχε θεσπιστεί ο φόρος υπεραξίας με συντελεστές 0%-20% (στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας κτήσης και της αντικειμενικής αξίας πώλησης), ανάλογα με τον χρόνο που είχε ο πωλητής το ακίνητο στην κατοχή του και το τέλος συναλλαγής 1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας.

– Αυξήθηκαν οι συντελεστές του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής. Από 0%-1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας ανεξαρτήτως της αξίας ακινήτων επιβλήθηκε κλίμακα με συντελεστή 0%-20%.

– Επιβλήθηκε το 2010 έκτακτη εισφορά στους φορολογουμένους που είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

– Επιβλήθηκε από το 2010 τεκμήριο διαβίωσης για όλες τις κατοικίες που χρησιμοποιεί κάθε φορολογούμενος, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής. Μάλιστα, το τεκμήριο αυξήθηκε σημαντικά φέτος.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ