3|04|2020

Ετοιμάζουν ρουσφετολογικό «πάρτι» μέσω… Αζερμπαϊτζάν

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Ερχεται βροχή τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια. Παραπέμπεται στις καλένδες το σχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις 
Τάζουν προσλήψεις στην Παιδεία από το… 2020Κυβέρνηση-κωμωδία είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται με το παιχνίδι που κάνει γύρω από την ημερομηνία προκήρυξης των εθνικών εκλογών, αλλά και με το άνοιγμα της Βουλής για την ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων (!) μέσα σε τρεις μέρες, με μοναδικό σκοπό την ενσωμάτωση σε αυτά λογής λογής ρουσφετολογικών τροπολογιών. 

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Βούτσης σπεύδει να δώσει άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα να διεξαγάγει ο ίδιος τις εθνικές εκλογές, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο επιχειρησιακής κυβέρνησης, όταν το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι αυτό συμβαίνει μόνο αν υφίσταται εθνικό ζήτημα.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής αποκάλυψε το ενδεχόμενο εκ νέου μετάθεσης της ημερομηνίας επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στον Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας πως αυτή θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 13 του Ιουνίου. Πάντως, χθες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (αναλυτικά στη σελ. 11) ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου. Υπεραμυνόμενος της λειτουργίας της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι μέχρι να θυροκολληθεί το διάταγμα διάλυσης της Βουλής «η κυβέρνηση έχει πλήρως τις αρμοδιότητές της». Ετσι, λοιπόν, αποφασίστηκε να ψηφιστούν τέσσερα νομοσχέδια έως την Παρασκευή, τα οποία προφανώς θα μετατραπούν σε ξενιστές ρουσφετολογικών ρυθμίσεων. Πρόκειται για τον νέο Ποινικό Κώδικα και ακόμη τρεις πολιτικά αδιάφορες συμβάσεις, που σε καμία περίπτωση δεν είναι επείγοντος χαρακτήρα.

Οι συμβάσεις

Συγκεκριμένα, η πρώτη αφορά δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η δεύτερη την κύρωση του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για τους γενετικούς πόρους και η τρίτη την κύρωση της διακρατικής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οσο για το περίφημο νομοσχέδιο του Σωκράτη Φάμελλου για τις οικιστικές πυκνώσεις, αυτό παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, στις καλένδες. Ο ίδιος ο Νίκος Βούτσης, πάντως, παραδέχθηκε ότι θα κατατεθούν τροπολογίες, αλλά ευχήθηκε πως δεν θα είναι φωτογραφικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω νομοσχέδια θα συζητηθούν σε… στενό οικογενειακό κύκλο, καθώς η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει την «αντιθεσμική» διαδικασία νομοθέτησης, με τη Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ να ανακοινώνουν ήδη ότι δεν θα συμμετάσχουν, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και το Ποτάμι. 

Πάντως, η κούρσα κατάθεσης των ρυθμίσεων ξεκίνησε, με τον Αλέξη Χαρίτση να καταθέτει προεκλογική ρύθμιση για την παράταση συμβασιούχων στους δήμους μέχρι την τοποθέτηση των οριστικά διοριστέων της προκήρυξης 3Κ, με χρονικό όριο την 30ή Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η ξαφνική κατάθεση πέντε βουλευτικών τροπολογιών από τη… δραστήρια Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, με τις περισσότερες να αφορούν ζητήματα της εκλογικής της περιφέρειας, όπως το… ύψος και η κλίση των σπιτιών σε Ιθάκη και Κεφαλλονιά. Ανάλογη έμπνευση είχαν και άλλοι συριζαίοι βουλευτές, που κατέθεταν έως αργά χθες το βράδυ αντίστοιχες… επείγουσες τροπολογίες.

—-

Τάζουν προσλήψεις στην Παιδεία από το… 2020

Με τη λογική «ψηφίστε μας για να διορίσουμε», το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ένα ακόμη προεκλογικό ρουσφέτι, τάζοντας 10.500 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, αλλά από το… 2020. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί μικροκομματικά παιχνίδια με φόντο τις κάλπες. Το υπουργείο Παιδείας με μια στομφώδη ανακοίνωση θέλησε να ενημερώσει ότι υπογράφτηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά έστειλε αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την εκκίνηση των διαδικασιών. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που τάζει θα προσληφθούν σε δύο «κύματα», οι πρώτοι 5.250 το σχολικό έτος 2020-2021 και άλλοι τόσοι το επόμενο έτος – δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (φωτό επάνω) επιχειρεί να θέσει στη Ν.Δ., αλλά ουσιαστικά στους ψηφοφόρους, το ψευτοδίλημμα «πρέπει να προχωρήσουν οι μόνιμοι διορισμοί, ή θα συνεχίσει να τους αρνείται, όπως έκανε μέχρι τώρα;». Πάντως, ο ίδιος, σε κάθε περίπτωση, δεν θα ευτυχήσει μετά τις εκλογές, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλεγεί ως κυβέρνηση, να ολοκληρώσει την προεκλογική εξαγγελία των προσλήψεων, μια και ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική.

Στο ίδιο (προεκλογικό) μήκος κύματος κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ και για τη μεσαία τάξη, την οποία τόσο ταλαιπώρησε κατά τη διάρκεια διακυβέρνησής του. Ετσι, ο Αλέξης Χαρίτσης (φωτό κάτω) γνωστοποίησε ότι τις επόμενες πέντε εβδομάδες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πόσο πειστικά μπορεί να λειτουργήσουν οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου και με φόντο τη συντριπτική αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

—-

Βουλή: Στήριξη στα παιδιά του ήρωα λιμενικού

Τα παιδιά του ήρωα λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου «υιοθετεί» η Βουλή, δηλώνοντας την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας στην οικογένειά του. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε πως η Ολομέλεια θα ψηφίσει σήμερα για την υιοθεσία, μετά την ομόφωνη εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων. Ο θάνατος του «ήρωα του Αιγαίου» τον Οκτώβριο του 2018, σε ηλικία μόλις 44 ετών, είχε βυθίσει τη χώρα στη θλίψη, καθώς ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού είχε σώσει πάνω από 5.000 πρόσφυγες με το πλήρωμά του. Ο αξιωματικός του Λιμενικού είχε τιμηθεί για τη δράση του από την Ακαδημία Αθηνών και πρωταγωνίστησε στο υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ «4.1 miles» της Δάφνης Ματζιαράκη. Να σημειωθεί ότι η Βουλή αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο να στηρίξει ακόμα μία οικογένεια, εκείνη του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας. 

—-

«Πράσινο φως» στον ανακριτή για τον Γιάννο

Νέες εξελίξεις προκύπτουν στην υπόθεση των εξοπλιστικών του Γιάννου Παπαντωνίου. Πριν από μερικούς μήνες, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης είχε διαβιβάσει στη Βουλή δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας αναφορικά με την υπόθεση του C4I. Η δικογραφία έμενε όλο αυτό τον καιρό στα συρτάρια, καθώς δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία για να οριστεί προανακριτική επιτροπή. Ετσι, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, με τη συναίνεση της Διάσκεψης των Προέδρων, θα στείλει επιστολή στον ανακριτή Ορφανίδη που χειρίζεται την υπόθεση, με την οποία θα του ζητεί να προχωρήσει κανονικά το έργο του και θα διευκρινίζει ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης.

Οπως ξεκαθάρισε ο κ. Βούτσης, η επιστολή θα σταλεί για να μη θεωρηθεί ότι η Βουλή είναι υπεύθυνη σε περίπτωση παραγραφής του αδικήματος. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δικογραφία αφορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου για ποσό που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση του C4I το 2003.

—-

Νεύρα Σκουρλέτη, συνέχισε με νέες «μπηχτές» ο Φίλης

H εκλογική ήττα εκτός από εσωκομματική γκρίνια φέρνει πολλά νεύρα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την ψυχραιμία του, συγκρούστηκε άγρια με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Ανδρουλάκη, σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση που ξέφυγε από τα όρια, με συνέπεια να ακουστούν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και από τις δύο πλευρές. Ο εκνευρισμός του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο μεγάλος, που τελικά αποχώρησε από την εκπομπή λίγο προτού αυτή ολοκληρωθεί! Αφορμή για το ξέσπασμα ήταν μία παρέμβαση σε υψηλούς τόνους από τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ., που ζητούσε από τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να κατονομάσει ποιοι από το ΠΑΣΟΚ «τα πήραν», όπως είχε πει προηγουμένως. Ο κ. Σκουρλέτης σε πολύ έντονο ύφος, μεταξύ πολλών άλλων «γαλλικών», κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη πως «λερώνει την εκπομπή» .

Παράλληλα, η εσωκομματική δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια της ήττας διατηρείται από κομματικά στελέχη. Εις εξ αυτών, ο Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε εκ νέου στο «ύφος της εξουσίας» με αιχμές για συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που έπληξαν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός τόνισε επίσης ότι η νέα εκλογική μάχη θα πρέπει να δοθεί και σε προγραμματικό και σε προσωπικό επίπεδο. «Η Ν.Δ. δίνει ιδεολογική μάχη και η απάντηση του προγράμματος της Αριστεράς πρέπει να στηρίζεται σε μια μάχη αξιών και ιδεών, που θα έχει στο επίκεντρο την εργασία, αλλά και το περιβάλλον» σημείωσε ο κ. Φίλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που κέρδισαν τη μάχη με τον κορονοϊό

 Με δραματικό τρόπο περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ασθενείς στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Αλεξίου,...

Παγκόσμια κέντρα ελέγχου παρακολουθούν ολόκληρο τον πλανήτη με άλλοθι τον κορονοϊό

Θα εκμεταλλευτούν τα πάντα προκειμένου να εισβάλουν στα άδυτα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, με τις πράξεις τους να μοιάζουν πια πως ξεπηδούν μέσα...

Σωτήρης Τσιόδρας: «Θα μπορούσαμε να έχουμε 2.265 νεκρούς, όπως η Ισπανία»

Άλλοι τρεις ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας σε 53 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας. Τη μακάβρια λίστα των νεκρών απαρτίζουν 39...

Νέος διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Θήρας ο Βασίλης Μαλαματένιος

Ο Βασίλειος Μαλαματένιος είναι ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης.Το ΦΕΚ εξεδόθη σήμερα και ορίζει τον Βασίλειο Μαλαματένιο του Ιωάννου, Ετών 37, και κάτοικο...

Ελληνικό τεστ αίματος προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση

Ένα νέο ισχυρό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού παρουσίασε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του...

23 κρούσματα και εξέγερση των μεταναστών στη Ριτσώνα

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη συνέντευξή του στο CNN ότι στους καταυλισμούς της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένα κρούσμα, τον ξεπερνούσε η...

Αποκαλύψεις που σοκάρουν! «Έκρυβαν» τον (φονικό) ιό για πέντε χρόνια

Δεν έχουν τελειωμό οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συνέβη με τη «γέννηση» του νέου κορονοϊού -αποκαλύψεις που ενδεχομένως οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι...

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος «διόρθωσε» τον Πέτσα! «Τα μάζεψε» για μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις

Κλείνει το θέμα της μείωσης των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία...

Έκκληση εγρήγορσης στους «ελεύθερους πολιορκημένους»!

«Αν χαλαρώσουμε τώρα, θα το πληρώσουμε αργότερα».Αυτή είναι η ηχηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής,...

Στο… κίνημα «μένουμε σπίτι» και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Ο «πιστολέρο» του Ολυμπιακού Γιουσέφ Ελ Αραμπί συνιστά «μένουμε σπίτι» προκειμένου «να μπορέσουμε να βρεθούμε σύντομα όλοι μαζί». Ο Μαροκινός στράικερ μιλώντας στην επίσημη...

«Χτυπάει» και Γιάννη Οικονομίδη η «Ένωση»

Χτυπάει σε όλα τα μέτωπα και ελληνικά! Την περίπτωση του 22χρονου χαφ του Πανιωνίου Γιάννη Οικονομίδη εξετάζει η ΑΕΚ.Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει και...

Παραμονή Γιώργου Βαγιαννίδη, Εμάνουελ Ινσούα και μεταγραφική ενίσχυση

Όλα τα είχε το μενού στον Παναθηναϊκό! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τελικό ραντεβού της οικογένειας του νεαρού δεξιού μπακ...

Αναστολή έως τις 24 Απριλίου και μετά βλέπουμε αποφάσισε (με ομοφωνία!) η Super League

Αναστολή και μετά λουκέτο! Ύστερα από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Super League, στην οποία αποφασίστηκε η αναστολή του πρωταθλήματος ως τις...

Η ΕΚΟ στηρίζει τους πολίτες και τη δράση «Μένουμε Σπίτι»

Η ΕΚΟ ανταποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και με πρωταρχική της μέριμνα να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες,...

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

«Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «πήραμε αυστηρά, πρωτοφανή μέτρα σε...

Έκκληση-σοκ από διευθυντή νοσοκομείου! «Οι γιατροί σε λίγο θα διασπείρουν τον ιό»

Συγκλονίζει η ανάρτηση στο facebook του διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανασίου Κιτσάκου σχετικά με τον κορονοϊό και τη διαχείρισή...

Ανησυχία και ερωτήματα για τους θανάτους σαραντάρηδων

Τι πήγε... στραβά και «έσβησαν» τρεις νέοι άνθρωποι - Δεν ρίχνουν φως με νεκροτομή στην περίπτωση του Andreas HilbollΝέα διάσταση στην αγωνία και στον...

«Κόκκινο πανί» ο Γιάννης Βρούτσης μετά τη νεοφιλελεύθερη «βόμβα»

Κίνδυνος να μην πληρωθούν όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου«Κόκκινο πανί» μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης...

Το Ίδρυμα «Ροκφέλερ» «προέβλεψε» την πανδημία

Πριν από 10 χρόνια συνέταξε μελέτη!Τον Μάιο του 2010 συντάχθηκε μια μελέτη από το Ιδρυμα «Ροκφέλερ» με τον τίτλο «Σενάρια για το Μέλλον της...

Το φάρμακο που νίκησε τον κορονοϊό

Δοκιμάζεται τώρα στις ΗΠΑ δραστική ουσία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που θεράπευσε 19 στους 20 ασθενείς στην ΚίναΕπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο αρθρίτιδας που...