Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ετοιμο σε 37 μέρες το στολίδι της Αθήνας!

Στις 31 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα στεγάσει Λυρική Σκηνή και Εθν. Βιβλιοθήκη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Είναι (σχεδόν) έτοιμο. Στις 31 Μαρτίου, σε περίπου έναν μήνα, η κατασκευή του κτιρίου του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα έχει ολοκληρωθεί. Το μεγαλεπήβολο πολιτιστικό έργο (ένα έργο ζωής, όπως αποκαλείται), που θα δώσει πνοή σε όλη την Αθήνα και το οποίο φιλοδοξεί να γίνει καλλιτεχνικός πόλος έλξης, έχει πάρει (σε ποσοστό 94%!) «σάρκα και οστά». Χθες, μάλιστα, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση του πολιτιστικού «κολοσσού» και να περιηγηθούν στα άδυτα του οργανισμού, το οποίο υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Αφετηρία της χθεσινής οργανωμένης ξενάγησης ήταν φυσικά το Νέο (μόνιμο) Κέντρο Επισκεπτών, το πρώτο κτίριο σχεδιασμένο από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο που παραδόθηκε στο κοινό. Από το γυάλινο κτίσμα με τις αφαιρετικές γραμμές ξεκίνησε ο περίπατος, ο οποίος περιελάμβανε φυσικά και μικρές στάσεις στο μοναδικό πάρκο, όπου η δενδροφύτευση αλλά και η τοποθέτηση των θάμνων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Η κατασκευή του υδάτινου καναλιού, γύρω από το οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεκουράζονται (κάτω από πλατάνια που θα φυτευθούν) απολαμβάνοντας τη θέα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Εκείνα που κόβουν την ανάσα, ωστόσο, είναι τα δύο κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αλλά και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τα οποία σμίγουν σε ένα ενιαίο επιβλητικό οικοδόμημα που οραματίστηκε και υλοποίησε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. Ο πυρήνας των κτιρίων και ο χώρος συνάντησης των δύο διαφορετικών οργανισμών είναι η «Αγορά». Ετσι αποφάσισε να τη «βαφτίσει» ο Ρέντσο Πιάνο και στην πραγματικότητα αποκαλεί έναν ανοικτό χώρο, λαξευμένο στον βράχο των δύο κτιρίων. Εισερχόμενος κανείς στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, αυτό που μέχρι στιγμής αντικρίζει είναι άδεια ράφια να υψώνονται. Εκεί λίαν συντόμως θα τοποθετηθούν οι χιλιάδες τόμοι βιβλίων που έχει στη διάθεσή του ο οργανισμός, ενώ προχωρώντας προς τα ενδότερα του ισογείου, θα δει κανείς πώς θα διαρθρωθούν τα διαφορετικά αναγνωστήρια της δημόσιας δανειστικής βιβλιοθήκης (που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες), ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για ειδικό στούντιο κινηματογράφησης.

Από έναν φεγγίτη στην κορυφή του ταβανιού θα διαχέεται το φως σε όλα τα επίπεδα. Στον τέταρτο όροφο θα φυλάσσονται τα σπάνια χειρόγραφα που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ στον ίδιο όροφο θα υπάρχουν και τα γραφεία διοίκησης. Το πιο εντυπωσιακό σημείο της Βιβλιοθήκης, ωστόσο, αναμένεται να είναι ο «Πύργος των βιβλίων», ύψους τριών ορόφων, ο οποίος θα είναι ορατός ακόμη και από το εξωτερικό του κτιρίου.

Προχωρώντας προς το διπλανό, εφαπτόμενο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι πέντε αιωρούμενοι εξώστες (που οδηγούν στα θεωρεία) υποδέχονται τον επισκέπτη. Στον χώρο υποδοχής θα λειτουργήσουν τα ταμεία, ενώ οι πρώτες εικόνες από την Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» (πρόκειται για τη μεγάλη σκηνή της Λυρικής) είναι, αν μη τι άλλο, μοναδικές. Το χρώμα της πορφύρας δεσπόζει στους τοίχους της αίθουσας (χωρητικότητας 1.500 θέσεων), σε μια σκηνή όπου σε λιγότερο από έναν χρόνο θα «ανέβουν» μεγάλες παραγωγές του λυρικού ρεπερτορίου. Τα καθίσματα στους εξώστες έχουν ήδη μπει, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση των καθισμάτων στην πλατεία. Ολα τα υλικά αλλά και η κατασκευή του χώρου έχουν επιλεγεί και γίνει με βασικό κριτήριο την καλύτερη απόδοση ακουστικής στην αίθουσα. Στον πέμπτο όροφο θα υπάρχουν οι χώροι όπου θα γίνονται οι πρόβες των καλλιτεχνών, ενώ δίπλα ακριβώς υπάρχει και μια εναλλακτική σκηνή 400 θέσεων που θα φιλοξενεί πειραματικές παραστάσεις.

Ο γυάλινος «Φάρος» και το εστιατόριο

Στο μεγαλεπήβολο έργο ακόμη περιλαμβάνονται και ένας «Φάρος» (γυάλινος πολυχώρος) για σεμινάρια και διαλέξεις, ο οποίος θα βρίσκεται κάτω από το ενεργειακό στέγαστρο και πάνω από την οροφή της Λυρικής Σκηνής (ανάμεσα σε ένα χώρισμα), αλλά και ένα εστιατόριο το οποίο θα βρίσκεται στο πέμπτο επίπεδο. Χθες, μετά την ξενάγηση, πραγματοποιήθηκε -για πρώτη φορά- εντός του εργοταξίου η 61η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», παρουσία και των δημοσιογράφων. Στόχος των συνεδριάσεων είναι η έγκαιρη προετοιμασία και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για να διασφαλιστεί η βέλτιστη μελλοντική λειτουργία του έργου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ