Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Ετοιμοι να κοιμηθούν στο τιμόνι!

Ετοιμος να… κοιμηθεί στο τιμόνι είναι ένας στους τέσσερις οδηγούς ταξί που κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Μελέτης Υπνου που θα παρουσιαστούν στο 21ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Επειτα από έρευνα σε δείγμα 840 ταξιτζήδων, 230 (27,4%) χαρακτηρίστηκαν «υψηλού κινδύνου πάσχοντες» από Σύνδρομο Απνοιών στον Υπνο (ΣΑΥ), που θεωρείται η συχνότερη οργανική αιτία της ημερήσιας υπνηλίας. Από την ομάδα υψηλού κινδύνου, 49 άτομα (21%) χρειάστηκε μάλιστα να υποβληθούν σε πλήρη έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασής τους.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί επίσης μελέτη από το Νοσοκομείο «Φλέμινγκ», που δείχνει ότι γιατροί και νοσηλευτές αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης επειδή το θεωρούν αναποτελεσματικό και φοβούνται τις παρενέργειες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και έρευνα από τον νομό Ξάνθης, σύμφωνα με την οποία το 30% των νέων σπουδαστών της περιοχής εμφανίζουν θετική δερμοαντίδραση Mantoux. Το υψηλό ποσοστό αποδίδεται κυρίως στην πληθυσμιακή ιδιομορφία του νομού.

Σε άλλη εργασία φαίνεται ότι ο συχνότερος ιστολογικός τύπος καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες είναι το αδενοκαρκίνωμα, αλλά και ότι ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα συνεχίζει να καπνίζει ακόμα και μετά τη διάγνωση της νόσου.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 21 Οκτωβρίου. Στο χώρο του συνεδρίου θα τοποθετηθούν εκθέματα από το μουσείο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που θα υπενθυμίζουν στους συμμετέχοντες την ιστορία της ειδικότητάς τους, ενώ κατά τη διάρκεια του τετραημέρου θα απονεμηθούν επτά ερευνητικές υποτροφίες των 15.000 ευρώ και επτά υποτροφίες για την εκπαίδευση νέων πνευμονολόγων σε ειδικά κέντρα της χώρας.

«Νοσοκομειακοί, πανεπιστημιακοί, κλινικοί, ερευνητές, συνάδελφοι των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιώτες από όλη την Ελλάδα θα ανταλλάξουν απόψεις, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ) να συνεχίσει το έργο της και να υποστηρίξει την ερευνητική δραστηριότητά της» δήλωσε για το συνέδριο ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΠΕ Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ