Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Ετρεξαν να… υποβάλουν τα σέβη τους στον Ρέσλερ, που ήρθε ως κατακτητής

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Χωρίς μεταρρυθμίσεις, μην περιμένετε επενδύσεις» είναι το μήνυμα που μεταφέρει στην κυβέρνηση ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φιλίπ Ρέσλερ.

Το ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που ζητάει με προκλητικό τρόπο περιλαμβάνουν ειδικές επενδυτικές ζώνες (με διαφορετικό εργασιακό και φορολογικό καθεστώς), δηλαδή μισθούς Βουλγαρίας και πολύ χαμηλή φορολογία, δεν το είπε ανοιχτά. Οπως δεν είπε και το αν στις αποσκευές του περιλαμβάνεται και σχέδιο που συνδέει τις επενδύσεις με τη χρεοκοπία ή την εκχώρηση κυριαρχίας. Προτού αναχωρήσει από τη Γερμανία είχε δηλώσει ότι πρέπει να επενδύσουν και οι Ελληνες στην Ελλάδα για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της χώρας. Κατά τα άλλα, λίγο προτού μπει για το χθεσινοβραδινό δείπνο προς τιμήν του στην Αθήνα, ο κ. Ρέσλερ δήλωσε ότι μεταφέρει μήνυμα αισιοδοξίας.

Το δείπνο ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τον ΣΕΒ και τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Ο Φ. Ρέσλερ συνοδεύεται από περίπου 70 επιχειρηματίες, 30 δημοσιογράφους και αρκετούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται και 15 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος αλλά και ο πρόεδρος του BDI Χανς Πέτερ Κάιτελ είχαν επικαλεστεί τον πατριωτισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών και τους είχαν προτρέψει να επενδύσουν στην Ελλάδα! Η εν λόγω πρόταση είχε θίξει την ηγεσία του ΣΕΒ, με τον Δημ. Δασκαλόπουλο να στέλνει επιστολή στον κ. Κάιτελ. Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, «είναι τώρα φανερό ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως το πειραματόζωο μιας Ευρώπης που ήταν παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις – ασύμμετρα σοκ ή “μαύρους κύκνους” κατά την ορολογία».

Ο σκοπός του φόρουμ είναι να έρθουν σε επαφή οι Γερμανοί επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον κ. Ρέσλερ με τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μελλοντικούς συνεργάτες τους. Επίσης, στην ατζέντα της επίσκεψης είναι και οι επαφές που θα έχει ο Γερμανός υπουργός με τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Παπακωνσταντίνου, με στόχο την προσέλκυση γερμανικών επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και την υπογραφή ελληνογερμανικής συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και στρογγυλά τραπέζια στους τομείς όπου υπάρχει κοινό ενδιαφέρον των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα θα οργανωθούν συναντήσεις ελληνικών και γερμανικών εταιριών από τις οποίες μπορεί να προκύψουν συμπράξεις σε επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια. Οι γερμανικές επιχειρήσεις εκπροσωπούνται από ανώτατα στελέχη, όπως ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Τράπεζας Επενδύσεων (KfW) Ούλριχ Σρέντερ και ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της Siemens Γκέοργκ Βάιερ. Μεγάλη είναι και η εκπροσώπηση εταιριών από τους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και τη βιομηχανία.


Αφανίζουν τα ταμεία

«Βόμβα» για τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, που θα δρομολογήσει μεγάλη μείωση συντάξεων και παροχών για εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους, είναι η αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και η συνακόλουθη αύξηση του «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν το πρόβλημα, ανησυχούν για τις επιπτώσεις του μεγαλύτερου «κουρέματος» στις συντάξεις, αλλά αποφεύγουν να το συζητούν δημόσια, καθώς φοβούνται για τις τεράστιες αντιδράσεις που θα προκαλέσει. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το μόνο που συζητείται είναι η ενίσχυση με κεφάλαια των τραπεζών, ενώ δεν υπάρχει καμιά συζήτηση -τουλάχιστον δημόσια- για στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είναι φορτωμένα με ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οίκων, τα εγχώρια ασφαλιστικά ταμεία έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 26 δισ. ευρώ. Με βάση τους όρους της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία -και τα ελληνικά- θα αντάλλασσαν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και λήγουν έως και το 2024 με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό δεν προκαλούσε ζημιές στα ταμεία και αποτελούσε μια βελούδινη λύση για να μην πληγούν οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων.

Με την αναθεώρηση της συμφωνίας και την αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος» υπάρχουν πληροφορίες ότι και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναγκαστούν να υποστούν ζημιές προκειμένου να μειωθεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας. Αυτό όμως θα γίνει χωρίς να επανακεφαλαιοποιηθούν, όπως θα συμβεί με τις τράπεζες. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι η επανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει με «ίδια κεφάλαια» των κρατών της ευρωζώνης και μόνο των τραπεζών. Αν δεν είναι αυτό εφικτό (όπως στην περίπτωση της Ελλάδας), τότε η επανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται με ευρωπαϊκούς πόρους. Υπάρχει όμως και η γαλλική προσέγγιση στο ζήτημα που προβλέπει την επανακεφαλιοποίηση, ούτως ή άλλως, των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα που θα «κουρευτούν». Ωστόσο, σε καμιά από τις δυο τάσεις, τη γερμανική και τη γαλλική, δεν γίνεται κουβέντα για ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Εφόσον τα ασφαλιστικά ταμεία υποστούν ζημιές και δεν ενισχυθούν με νέα κεφάλαια, τότε είναι μονόδρομος η μείωση των συντάξεων που καταβάλλουν και η περικοπή των παροχών που προσφέρουν στους ασφαλισμένους (επιδόματα, ιατρικές υπηρεσίες κ.λπ.). Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις του «κουρέματος», υποστηρίζει, όπως δήλωσε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ότι «θα αποδεχτεί ό,τι βελτιώνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου». Ωστόσο, πρόκειται για τοποθετήσεις άνευ αξίας, καθώς όλες οι αποφάσεις για το πρόβλημα του χρέους της χώρας λαμβάνονται πλέον εκτός συνόρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, χθες, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη». Εξέφρασε μάλιστα επιφυλάξεις για το αν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη ΣύνοΔο Κορυφής της 17ης και της 18ης Οκτωβρίου. Πάντως, όποια και αν είναι η «λύση» για την Ελλάδα, η χώρα θα υποστεί σκληρά μέτρα λιτότητας για πολλά χρόνια. Πρόκειται για μέτρα που μάλιστα χρησιμεύουν ως επικοινωνιακό εργαλείο στους δανειστές της χώρας, προκειμένου να «περνούν» από τα Κοινοβούλιά τους και τους λαούς τους τα πακέτα «βοήθειας» της Ελλάδας.

Αυτό ομολόγησε ο Αυστριακός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Αντον Πελίνκα σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιένη. Με άλλα λόγια, είπε ότι οι Ελληνες πρέπει να υποφέρουν για να υποφέρουν.

Σπύρος Δημητρέλης


ΝΔ:  Επικίνδυνη επιλογή η αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου

Στις 22 Ιουλίου (μία ημέρα μετά τη συμφωνία) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση που έκανε τόνιζε μεταξύ άλλων: «Ρωτάω την κυβέρνηση: Τι θα γίνει αν συνεχιστεί η αποτυχία ολόκληρης αυτής της πολιτικής; Αλλωστε μέχρι τώρα οι ελπίδες που δόθηκαν και όλες οι “σωστικές πρωτοβουλίες” που εξαγγέλθηκαν οδήγησαν σε σημαντική επιδείνωση. Ελπίζουμε αυτό να μην επαναληφθεί».

Η «προφητεία» του Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε πλήρως από όσα εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τις κυβερνητικές διαρροές περί αλλαγής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση «πανηγύριζε» και, όταν η Ν.Δ. τους χτυπούσε το «καμπανάκι» μιλώντας για ασάφειες και ελλείψεις που θα δημιουργούσαν νέα προβλήματα, ο κ. Παπανδρέου (ως συνήθως) την κατηγορούσε.

Στη Ν.Δ. δεν συζητούν την αλλαγή των λίγων αλλά σημαντικών διορθωτικών κινήσεων που είχαν γίνει από τους Ευρωπαίους ηγέτες και βελτίωναν τους όρους δανεισμού (μείωση επιτοκίου – επιμήκυνση) για την Ελλάδα και της ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι το «κούρεμα» μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη επιλογή, μια και κανείς δεν γνωρίζει ούτε πώς θα αντιδράσει η ελληνική οικονομία ούτε και πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας.

Οπως τόνιζαν οικονομικοί αναλυτές, αν το «κούρεμα» του χρέους φτάσει σε υψηλά ποσοστά (όπως το 35%-50% που ακούγεται), μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα:

1. Στη ρευστότητα των τραπεζών.

2. Στα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Στη δημιουργία πιστωτικού γεγονότος (χρεοκοπία).

4. Τζόγο αυτών που έχουν ποντάρει στα περιβόητα CDS.

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι τι θα απαιτήσει η τρόικα από την Ελλάδα, ώστε να μη γίνει το «νέο πακέτο σωτηρίας» ελκυστικό για άλλες χώρες που έχουν δανειστεί ή έχουν υψηλό χρέος και θα διεκδικούν και αυτές «κούρεμα». Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ιδιαίτερα όταν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα τα διαχειρίζεται μια «παραδομένη» κυβέρνηση.

Με αυτές τις σκέψεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα στις 15.45 με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, στον οποίο θα επισημάνει ότι, «αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, θα δίνεται “παράταση ζωής” σε μια οικονομία που αργοπεθαίνει λόγω της ύφεσης».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...