Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

«Ετσι έρχονται στη Μυτιλήνη!»

Οι περιγραφές αυτόπτη μάρτυρα για τη δράση των διακινητών

Συγκλονίζουν όσα περιγράφει στη «δημοκρατία» για τον τρόπο δράσης των Τούρκων διακινητών αυτόπτης μάρτυρας από τη Μυτιλήνη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα πλοιάρια με τους μετανάστες ήταν πάντα φουσκωτά και είχαν περίπου 40 με 50 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένου και ενός διακινητή, ενώ το φουσκωτό συνοδευόταν πάντα από ένα κρις κραφτ, στο οποίο επέβαινε έτερος διακινητής μόνος του». Ο ίδιος εξηγεί ότι η προσέγγιση στη Μυτιλήνη γινόταν σε παράλια του Μόλυβου ή και της χώρας γενικότερα (σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων από την Τουρκία), ενώ μόλις το φουσκωτό έφτανε στα δυόμισι μίλια, ο διακινητής που επέβαινε σε αυτό επιβιβαζόταν στο κρις κραφτ.

«Η εντολή ήταν κάποιος από τους μετανάστες να πάρει το τιμόνι και να οδηγήσει το φουσκωτό στον στόχο, ενώ οι διακινητές έφευγαν. Μόλις το φουσκωτό πλησίαζε στην ακτή, το έσκαγαν τρυπώντας το με ένα μαχαίρι για την αποφυγή κινδύνου επιστροφής στην Τουρκία και οι μετανάστες έβγαιναν σε ακτή όπου υπήρχαν λουόμενοι» σημειώνει ο αυτόπτης μάρτυρας. Αναφέρει, επίσης, ότι η σύνθεσή τους ήταν κατά 25% Σύροι, με τους υπολοίπους να είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Πέρσες και Σομαλοί. Στη συνέχεια, πάντα βράδυ, οι μετανάστες διέσχιζαν απόσταση πέντε χιλιομέτρων προς τη δημόσια οδό, περίμεναν λεωφορείο του ΚΤΕΛ με κατεύθυνση το λιμάνι της Χώρας, με την αναμονή να είναι μεγάλη λόγω υπεράριθμων στο λεωφορείο.

Μάλιστα, κάνει λόγο για «δούναι και λαβείν» με ντόπιους «με χρέωση πέντε ευρώ για τη φόρτιση κινητού ή 200 ευρώ για τη μεταφορά στη Χώρα». Τελικά, όταν οι μετανάστες έφταναν στη Χώρα της Μυτιλήνης, αγόραζαν κάποιες σκηνές από σούπερ μάρκετ και διέμεναν στο λιμάνι. Ο αυτόπτης μάρτυρας καταλήγει στην περιγραφή του αφήνοντας αιχμές για την απουσία οποιασδήποτε φύλαξης ή μέριμνας: «Κανένας συνοριοφύλακας, κανένας συντονισμός, καμία υγειονομική ή άλλη φροντίδα, ένα πραγματικό ανθρωπιστικό δράμα εν μέσω μιας ανεύθυνης και ανύπαρκτης κρατικής πρόνοιας ή διαχείρισης».

Αδριανούπολη: Πάνω από 2.000 Σύριοι (!) πρόσφυγες εγκλωβισμένοι

Τρεις ημέρες προθεσμία για να απομακρυνθούν από την Αδριανούπολη, όπου έχουν κατασκηνώσει σε σταθμό λεωφορείων, σε ένα τέμενος αλλά και στην εθνική οδό, σε απόσταση μικρότερη των 15 χιλιομέτρων από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία επιθυμούν να διασχίσουν, έδωσε σε περίπου 2.000 Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή του ο νομάρχης της βορειοδυτικής περιφέρειας της Τουρκίας που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία Αλί Σαχίν.
Διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, θα χρησιμοποιήσει βία για να τους απωθήσει (άγνωστο προς ποια κατεύθυνση). Παραδέχεται ότι «με την ίδια μέθοδο» την περασμένη εβδομάδα έπεισε 7.500 ανθρώπους να επιστρέψουν στους καταυλισμούς. Προς το παρόν, πάντως, οι Τούρκοι χωροφύλακες τους απαγορεύουν να πλησιάσουν τα σύνορα, ενώ η Ερυθρά Ημισέληνος και οι τοπικές Αρχές τους διένειμαν τρόφιμα, νερό, κουβέρτες και αντίσκηνα.

Οι Σύροι πρόσφυγες εντόπισαν την Αδριανούπολη στον χάρτη, όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να μεταδίδονται μηνύματα που τους απέτρεπαν από τη χρήση πλωτών μέσων για το πέρασμα στην Ελλάδα μέσω Αιγαίου. Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες που ακολουθούν κατόπιν αυτού τον βόρειο άξονα της Τουρκίας έχουν εγκλωβιστεί 250 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στην Κωνσταντινούπολη, στον σταθμό των λεωφορείων, όπου δίνουν μάχη για να επιβιβαστούν σε κάποιο πούλμαν ή φορτηγό εταιρίας μεταφορών. Ξέφυγαν μόνον εκείνοι που είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν κάποιο αυτοκίνητο ή το κουράγιο να περπατήσουν την απόσταση.

Η Λέσβος «βούλιαξε» τώρα μέσα στα… πανό

Σε απόγνωση ο δήμαρχος

Σαν να μην έφταναν τα βουνά των σκουπιδιών που σχηματίζονται καθημερινά στο λιμάνι, σε κεντρικούς δρόμους, πλατείες και πεζοδρόμια λόγω των χιλιάδων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στο νησί, τα συνεργεία του Δήμου Λέσβου έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και τους αφισοκολλητές των κομμάτων, που μοιάζουν να μην… πτοούνται από την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη και σκεπάζουν τις κολόνες και τα δέντρα με αφίσες, πανό και προεκλογικά φυλλάδια.
«Οι αφίσες των κομμάτων είναι το κερασάκι στην τούρτα! Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, δίνουμε 200.000 ευρώ τον μήνα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στον τομέα της καθαριότητας και το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να γεμίσει η Μυτιλήνη με φυλλάδια και πανό» λέει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

Εκκληση

Με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λέσβου απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα ζητώντας τους να σεβαστούν τους κατοίκους αλλά και τους εργαζομένους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που δίνουν μάχη προκειμένου να απομακρύνουν καθημερινά τεράστιους σωρούς σκουπιδιών από κεντρικά σημεία, χωριά και παραλίες.
Εν των μεταξύ, εν αναμονή του πρώτου ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας, ύψους 500.000 ευρώ, για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στη Λέσβο, ο κ. Γαληνός ρίχνει στο τραπέζι μια σειρά προτάσεων, όπως η δημιουργία περιφερειακών κέντρων καταγραφής κοντά στα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών (στα βορειοανατολικά του νησιού), η ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού με επιπλέον προσωπικό και η ναύλωση τσάρτερ που θα μεταφέρουν αεροπορικώς τους πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν.
Την ίδια ώρα, η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε πτώση, της τάξης του 30%, στις διανυκτερεύσεις και στον τζίρο των ξενοδοχείων εξαιτίας της κατάστασης.

Γερ. Κόντος

Ουγγαρία: Oδοφράγματα αλλά και αντλίες νερού μεταναστών

Μετά τον μεταλλικό αγκαθωτό φράχτη ήρθε η κατά μέτωπον επίθεση στους πρόσφυγες: Δακρυγόνα, αντλίες νερού, τεθωρακισμένα με τις κάννες στραμμένες εναντίον τους, αρματωμένοι κομάντος των αντιτρομοκρατικών μονάδων, αστυνομικοί με κλομπ που χθες τραυμάτισαν 30 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Επιπλέον ένα «λουκέτο», σε 30 ημέρες, στο συνοριακό πέρασμα Ρόζκε – Χόργκος, από τη Σερβία, όπου παραμένουν 2.000 εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, όπως και ένας τρίτος φράχτης στα σύνορα με την Κροατία -τον προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Ορμπάν- μετά τη Σερβία και Ρουμανία…

Τα πάντα επιστράτευσε η Ουγγαρία -μέτρα «νόμιμα» και «αναλογικά» τα χαρακτήρισαν οι Αρχές- για να εμποδίσει να περάσουν τα σύνορά της οι χιλιάδες, είναι αλήθεια, ταλαιπωρημένοι άμαχοι, που έχουν διαφύγει από τα πυρά τζιχαντιστών στις εμπόλεμες ζώνες Συρίας και Ιράκ (Ιρακινός είναι ο πρώτος που καταδικάστηκε χθες και θα απελαθεί βάσει του νέου νόμου), χωρίς νερό ή τροφή, με τα μωρά στα χέρια και τα παπούτσια λιωμένα από το περπάτημα της φυγής. Χωρίς να γνωρίζουν πού βρίσκονται, να ψάχνουν αποπροσανατολισμένοι στο μέσο της Ουγγαρίας ένα «καράβι για την Κροατία» (!), τη βόρεια Ευρώπη ή «όπου υπάρχει ειρήνη»…

Χειροπέδες σε «γνωστόςτρομοκράτη»

«Γνωστός τρομοκράτης» στα χέρια των Αρχών της Ουγγαρίας; Αυτό υποστηρίζει η ουγγρική αστυνομία, αφού συνέλαβε εννέα μετανάστες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία. «Οταν (η αστυνομία) ξεκίνησε ελέγχους στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι αυτός (ο συλληφθείς μετανάστης) είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας» δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ενώ σημείωσε ότι 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, καθώς οι μετανάστες εκτόξευσαν πέτρες και κομμάτια μπετόν εναντίον των αντρών της αστυνομίας.

Στο ίδιο στρατόπεδο

Δεν είναι όμως μόνο η Ουγγαρία που αναδιπλώνεται επιθετικά απέναντι στους πρόσφυγες όσο η Ε.Ε. δεν παίρνει τα μέτρα της (ο Ορμπάν διευκρίνισε ότι, αν οι ποσοστώσεις στη φιλοξενία προσφύγων γίνουν «υποχρεωτικές», θα τις αποδεχθεί). Η Σλοβακία και η Βουλγαρία μπαίνουν στο ίδιο στρατόπεδο: Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Φίτσο απεφάνθη ότι το 90% όσων επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα του είναι «οικονομικοί μετανάστες» που η Σλοβακία δεν έχει υποχρέωση να προστατεύσει, ενώ ανάμεσά τους βλέπει και «τρομοκράτες». Η Βουλγαρία προανήγγειλε την αποστολή στρατού για την αντιμετώπιση «ήδη αυξημένων πιέσεων» στα σύνορα με την Τουρκία, από όπου επιχειρούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. πρόσφυγες που συγκεντρώνονται στην Αδριανούπολη. Η δε Κροατία, που έστειλε ομάδες αποναρκοθέτησης για να αποφύγει ατυχήματα στους πρόσφυγες που καταφθάνουν πεζοί από τη Σερβία, δηλώνει ότι είναι ανοιχτή αλλά μόνον για «διέλευση» των μεταναστών από το έδαφός της, όπως διευκρίνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Μιλάνοβιτς.

«Να επιστραφεί τώρα το Νόμπελ Ειρήνης!»

Πολύς λόγος είχε γίνει για την απόφαση να απονείμει η Σουηδική Ακαδημία το Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι υπάρχει και σοβαρός λόγος για να επανέλθουν στο θέμα οι φωνές της κριτικής για τη συγκεκριμένη απόφαση. «Αν την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τότε πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να επιστρέψει το Νόμπελ Ειρήνης» (με το οποίο βραβεύτηκε το 2012), δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Οπερμαν. Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες, τόνισε ο Οπερμαν σε συνέντευξή του στο «Morgenmagazin», στην πρωινή εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αναφερόμενος στην άρνηση των χωρών της Βαλτικής, αλλά και πολλών χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, να συμμετάσχουν στο σχέδιο για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ανάμεσά μας και τζιχαντιστές!»

«Τελικά πόσοι από όλους αυτούς είναι πραγματικοί πρόσφυγες;». Το ερώτημα έθετε χθες η «Daily Mail», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «την ώρα που η Ευρώπη κλειδώνει τα σύνορά της, αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι λιγότεροι από το 1/3 των ανθρώπων που κατάφεραν τελικά να φτάσουν στη Γερμανία είναι πρόσφυγες που προέρχονται από τη Συρία. Τονίζουν παράλληλα ότι κάποιοι είναι άνθρωποι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους»! «Κοιτάξτε τους!» λέει ένας Σύρος πρόσφυγας. «Υποκρίνονται πως είναι συμπατριώτες μας» δηλώνει ο νεαρός Σύρος Μοχάμαντ αλ-Αμπάαν, που κατέφτασε στο Βερολίνο πριν από μία εβδομάδα. Τονίζει, μάλιστα, ότι «οι άνθρωποι αυτοί έχουν πιο σκούρο δέρμα από το δικό μας. Είναι μουσουλμάνοι από το Σουδάν που απλά μιλάνε αραβικά. Μαζί μας έρχονται στην Ευρώπη και Αφγανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί και Λιβανέζοι. Δεν είναι όλοι Σύροι».

Τα χρήματα από τους φόρους πολιτών επικαλείται η Γερμανία

Με μείωση της οικονομικής συμμετοχής της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή της ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε απειλεί ξανά η αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γιούλια Κλέκνερ! «Σε όσους δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, ότι η Γερμανία θα περικόψει τις πληρωμές της στην Ε.Ε.» δήλωσε η Κλέκνερ στην «Bild», τονίζοντας: «Οποιος πιστεύει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με τους φόρους των πολιτών της ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και την ίδια ώρα θα δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων δεν έχει καταλάβει τις αρχές της Ευρώπης».

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ