Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ετσι γλεντάει η Τρίπολη

Ως έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με δύο μεγάλα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, όπως και άλλες στρατιωτικές μονάδες και κρατικές δομές, η Τρίπολη στηρίζει την οικονομία της στις υπηρεσίες. Ωστόσο, η επέκταση του δήμου, λόγω του Καλλικράτη, δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές στη γεωργία και στον τουρισμό.

Αυτές τις νέες δυνατότητες σκοπεύει να αναδείξει η δημοτική αρχή, όπως τονίζει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης.

Για τον πρωτογενή τομέα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πλέον στα όρια του δήμου υπάρχουν περίπου 200.000 ελαιόδεντρα και πολλές μηλιές της ποικιλίας Ντελίσιους, που είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αλλά και εξαιρετικά οινοποιεία -ονομαστό είναι το μοσχοφίλερο- και ποιοτικές τυροκομικές μονάδες. Επιδιώκοντας την εξοικείωση των κατοίκων της πόλης με τη γεωργική διαδικασία, η δημοτική αρχή προωθεί μια πρωτότυπη πρωτοβουλία: τη δημιουργία ενός δημοτικού λαχανόκηπου, περίπου 20 στρεμμάτων. Η έκταση που θα μισθωθεί από τον δήμο θα κατατμηθεί σε τεμάχια των 70-80 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία θα ενοικιαστούν σε δημότες, έναντι συμβολικού τιμήματος (δεν θα ισχύει ενοίκιο για ανέργους, τριτέκνους και πολυτέκνους) και της υποχρέωσης να παρέχουν το 10% της όποιας παραγωγής στο κοινωνικό παντοπωλείο. Εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που θα είναι αυστηρά βιολογική, ο κάθε κάτοικος της Τρίπολης θα εξασφαλίζει τα λαχανικά της οικογένειάς του.

Το σοβαρότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή η Τρίπολη είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, με τη δημοτική αρχή να αναζητεί την καλύτερη δυνατή λύση για τη μεταβατική στάδιο έως ότου ισχύσει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Τελικά επελέγη η συνεργασία του Δήμου Τρίπολης με το ΤΕΙ Κρήτης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της περιοχής. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, διάρκειας 24 μηνών μεταξύ του Δήμου Τρίπολης και του ΤΕΙ Κρήτης.

Περιγράφοντας το σχετικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης Θρασύβουλος Μανιός τόνισε τη μεγάλη αξία της κομποστοποίησης, ως μια άριστη περιβαλλοντική διαδικασία διαχείρισης, που πρέπει να ενστερνιστούν όλοι οι πολίτες.

Οσον αφορά τα έργα, ο δήμος επιδιώκει τη μεγαλύτερη απορρόφηση πιστώσεων από το ΕΣΠΑ, που είναι και το μοναδικό σταθερό χρηματοδοτικό εργαλείο. Οπως δηλώνει ο Γιάννης Σμυρνιώτης, προτεραιότητα δίνεται στην ανάπλαση του κέντρου της Τρίπολης, με αξιοποίηση των έτοιμων μελετών. Το έργο περιλαμβάνει ολοκλήρωση διαμόρφωσης της πλατείας Αρεως, ανάπλαση της πλατείας Πετρινού -εκεί βρίσκεται και το ανακαινισμένο θέατρο Μαλιαροπούλειο-, βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αγίου Βασιλείου και σειρά πεζοδρομήσεων. Εννοείται ότι με την ολοκλήρωση της ανάπλασης το κέντρο της Τρίπολης θα παρουσιάζει άλλη όψη.

Ακόμη η δημοτική αρχή επιθυμεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Jessika να κατασκευάσει ένα δύο χώρους στάθμευσης, ενώ θεωρεί μεγάλης σημασίας την περάτωση της περιφερειακής οδού, που θα συμβάλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Για τον κ. Σμυρνιώτη είναι σημαντική και η συνέχιση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, από την οποία θα προκύψει και η κατεύθυνση της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ