Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Eurobank: «Σκότωσε» «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε από τη Eurobank η πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς την Intrum Hellas DAC, εταιρία που ελέγχεται από τη σουηδική Intrum Group. Πρόκειται για την κορυφαία εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, με περισσότερους από 90.000 πελάτες. Το fund εισέρχεται στην ελληνική αγορά μέσω της Eurobank, που «σκότωσε» μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ μόλις στο 3% της αξίας τους. Δηλαδή, για κάθε ευρώ δανείου η τράπεζα πήρε 3 σεντ του ευρώ. Συνολικά, η Eurobank θα εισπράξει για καταναλωτικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ μόλις 45.000.000 ευρώ, παρέχοντας στον αγοραστή μια έκπτωση 97%!

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι υπογραφές ήρθαν να επικυρώσουν τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές από τις 5 Οκτωβρίου. Τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ανέλαβε η 100% θυγατρική της Eurobank, Financial Services S.A, η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Από τα συγκεκριμένα deals κερδισμένες θα βγουν και οι τράπεζες, καθώς θα περιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις του ισολογισμού. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για τα «κόκκινα» δάνεια που εμπίπτουν στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης και αφορούν χρέη από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις μετρητών αλλά και μικρά καταναλωτικά δεν έχει σημασία η τιμή πώλησής τους, αλλά το γεγονός ότι βγαίνουν από τον ισολογισμό της τράπεζας και συμβάλλουν στην εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι τράπεζες τρέχουν τις διαδικασίες για να ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους χιλιάδες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στα stress tests και στις πιέσεις που ασκούν διεθνείς φορείς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ