Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Eurogroup: Στο τραπέζι «κούρεμα» πάνω από 50%

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Την εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα αναμενόταν να εγκρίνουν χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Μπορεί η εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ να πλησιάζει (χωρίς να είναι γνωστή η ημερομηνία), αλλά το σχέδιο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος εξακολουθεί να σκοντάφτει σε πολιτικά και τεχνικά εμπόδια. Ολα δείχνουν ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας και οι υπόλοιποι της Ε.Ε. δεν προσπαθούν απλώς να βρουν μια βιώσιμη (με τις σημερινές συνθήκες των αγορών, γιατί γνωρίζουν ότι οι κερδοσκόποι συνήθως τους προσπερνούν…) φόρμουλα για την Ελλάδα. Προσπαθούν να προβλέψουν τι θα συμβεί στην περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας (δηλαδή «κουρέματος» άνω του 50%) και να δημιουργήσουν τα κατάλληλα αναχώματα. «Επιθυμία μας είναι να οχυρωθούμε από τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης» τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.

Χθες το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμενόταν να συζητήσουν την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχει ετοιμάσει η τρόικα. Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος δεν αρκεί ένα μεγάλο «κούρεμα», αλλά πρέπει να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια για τα δάνεια που έχουμε λάβει από την τρόικα και δεν «κουρεύονται». Ετσι, ακόμα και με «κούρεμα» 50%, η Ελλάδα θα μείνει με χρέος άνω των 250 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΣΕΒ, ο οποίος επισημαίνει τους κινδύνους από μια τέτοια πρωτοβουλία χωρίς αναπτυξιακά ή άλλα ανταλλάγματα. Χθες κυρώθηκε και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες διπλασιάζεται από τα 15 στα 30 δισ., στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το «κούρεμα».

Προχθές ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσαν ότι οι δύο χώρες «απαιτούν να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βρεθεί συμφωνία που να επιβάλλει τη βιωσιμότητα». Με απλά ελληνικά, μην περιμένετε «οριστική λύση» στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής ούτε και στην πρόσθετη Σύνοδο που δρομολογείται για την επόμενη Τετάρτη. Και στις δυο συνόδους θα συμμετάσχει ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Για τα σκληρά παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Ολι Ρεν δήλωσε σε συνέντευξη ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια για την πρόσβασή του στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωναν χθες στο Bloomberg ότι, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, εξετάζεται η συγχώνευση του EFSF με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM). Ο ESM επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013, αλλά τώρα εξετάζεται η συγχώνευση των δύο μηχανισμών, εξέλιξη που δημιουργεί «κουμπαρά» 940 δισ. για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από μια ελληνική χρεοκοπία.

Την εκχώρηση στις Βρυξέλλες του ελέγχου της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και την όσο το δυνατόν συντομότερα έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού της Ε.Ε., που προβλέπει την ελεγχόμενη χρεοκοπία των υπερχρεωμένων χωρών, με μεγάλο «κούρεμα» χρέους τους, αναμένεται να εξετάσουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα παραπάνω προβλέπει προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου που διέρρευσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Φώτης Κόλλιας


Γαλλία και Γερμανία (που μας κουνούν το δάχτυλο) βουλιάζουν στα χρέη

«Κοίτα ποιοι μιλάνε» θα μπορούσε πολύ άνετα να είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της Eurostat αναφορικά με τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης. Η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι οι Ελληνες μήνες τώρα συζητούν. Ακόμη και οι ηγετικές δυνάμεις της ευρωζώνης -οι χώρες με την ισχυρότερη οικονομία και με βαριά βιομηχανία-, οι οποίες μας κουνάνε με κάθε ευκαιρία το δάχτυλο, παρουσιάζουν μεγάλα χρέη και ελλείμματα και μάλιστα κατά πολύ υψηλότερα των στόχων που προβλέπουν οι συμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γερμανία και Γαλλία, οι χώρες δηλαδή που σε μεταξύ τους διαπραγματεύσεις αποφασίζουν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, παίζουν ανά τρίμηνο το μαρτύριο της σταγόνας καθυστερώντας την εκταμίευση της επόμενης δόσης και ζητούν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση κι άλλα μέτρα, βρίσκονται σε κακή δημοσιονομική κατάσταση.

Αναλυτικά, το χρέος της Γαλλίας ανέρχεται στο 82,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ ακόμη υψηλότερο είναι αυτό της κραταιάς Γερμανίας στο 83,2%. Δηλαδή και στις δύο χώρες το χρέος είναι κατά πολύ υψηλότερο από το όριο του 60% που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχ. Αντίστοιχα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώνεται για το 2010 σε 7,1% και της Γερμανίας σε 4,3%. Και τα δύο υπερβαίνουν το όριο του 3% που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχ, με τα δημόσια οικονομικά τους κάθε άλλο παρά υγιή να μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η τρίτη ισχυρή δύναμη της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτει και το τρίτο κατά σειρά υψηλότερο έλλειμμα ύψους 10,3%, ακολουθώντας κατά πόδας την Ελλάδα που φιγουράρει δεύτερη με 10,6%. Πολύ υψηλό είναι και το χρέος της χώρας που διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο 79,9% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρισκόταν το 2010 στο 144,9% του ΑΕΠ.

Νεκταρία Σταμούλη


Και έκτακτη σύσκεψη για τις καταθέσεις στην Τράπεζα Ελλάδος

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο φοβάται τις κινήσεις πανικού που μπορεί να πυροδοτήσουν οι αυριανές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.

Χθες, σε έκτακτη σύσκεψη (crisis management) στην Τράπεζα της Ελλάδος, με συμμετοχή και υψηλόβαθμων στελεχών των εμπορικών τραπεζών, εξετάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα αντίδρασης που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που επικρατήσουν τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι το σύστημα έχει βρεθεί σε οριακό σημείο και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν σπασμωδικές κινήσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν χάος στο πιστωτικό σύστημα, με σοβαρές επιπτώσεις στις καταθέσεις.

Τα μηνύματα το τελευταίο διάστημα είναι ανησυχητικά, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί για το αύριο έχει αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις, σύμφωνα με το προχθεσινό προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας, μειώνονται με δραματικό ρυθμό. Από τα τέλη Αυγούστου έως τα μέσα Οκτωβρίου οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει 9,5 δισ. ευρώ, κάτι που μειώνει κατά 5% το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Οι διαρκείς εκροές (είτε προς ασφαλείς προορισμούς είτε για κατανάλωση) συνδυαζόμενες με τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν «στραγγίσει» τη ρευστότητα της αγοράς, που αναμένει με αγωνία την 6η δόση.

Κατά πληροφορίες, οι τραπεζίτες καταλογίζουν ολιγωρία στην κυβέρνηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στις τράπεζες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, όπως ερμηνεύτηκε, να κερδίσει λαϊκή υποστήριξη.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Σπάσαμε το απόρρητο Βενιζέλου για τους μεγαλοοφειλέτες

Σε απόλυτο φιάσκο καταλήγει η δήθεν απόρρητη λίστα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Οπως αποδεικνύει σήμερα η «δημοκρατία», όποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε βουλευτή είναι σε θέση να αποκτήσει και τη λίστα. Ιδού λοιπόν τμήματά της με σβησμένα τα στοιχεία και τα επώνυμα των οφειλετών, καθώς το θέμα δεν είναι η διαπόμπευση ονομάτων «σωρηδόν», αλλά η ανάδειξη των επικοινωνιακών παιχνιδιών του «υπάρχου», ο οποίος με έναν σμπάρο θέλει να πετύχει δυο τρυγόνια και να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις του αλλά και να φορτώσει στους βουλευτές τη δημοσιοποίησή της λίστας, επικαλούμενος ότι αυτός την κατέθεσε… στεγανοποιημένη.

Την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες και όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το 2009 ανεξαρτήτως της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οταν όμως την επομένη η Αρχή άναψε το πράσινο φως για δημοσιοποίηση της λίστας υπό όρους, ξέχασε τι έλεγε την προτεραία και επικαλέστηκε τους όρους για να μην τη δώσει αλλά να την καταθέσει στο γραφείο κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής. Ολως τυχαίως μάλιστα -σκηνοθετημένα κατά τους κακόπιστους- ήρθε ταυτόχρονα και σχετική ερώτηση του «πράσινου» βουλευτή Π. Ρήγα.

Μολονότι οι λίστες κλειδώθηκαν σε χρηματοκιβώτιο και οι βουλευτές είχαν θεωρητικά μόνο οπτική πρόσβαση, δύο ώρες αργότερα και με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας και των φωτογραφικών φακών των κινητών τηλεφώνων το γραφείο είχε γίνει σουρωτήρι…

Οσον αφορά αυτή καθεαυτήν τη λίστα, όσοι την είδαν συμφωνούν ότι δεν μπορεί να βγει κανένα συμπέρασμα και ότι πρόκειται για 37 σελίδες με ονόματα ατάκτως ερριμμένα τόσο για τους μεγαλοοφειλέτες όσο και για όσους έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε η παραμικρή αιτιολόγηση, ούτε αν τα ποσά είναι εισπράξιμα ούτε αν έχει γίνει διακανονισμός ούτε αν τα ποσά που βγήκαν στο εξωτερικό δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Πέρα από τα τρανταχτά παραδείγματα, όπως ο πρώτος οφειλέτης ο οποίος φέρεται να χρωστά 636.000.000 ευρώ (!), και τους 18 ανέργους του ΟΑΕΔ που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1.000.000 έως 1.500.000 ευρώ έκαστος, στη λίστα υπάρχουν και γνωστά ονόματα επιχειρηματιών αλλά και συνωνυμίες που βγάζουν μάτι, αλλά κανένας δεν μπορεί να πάρει όρκο ότι πρόκειται για τα ευρέως γνωστά πρόσωπα.


Τσίπρας: «Πράσινο» Βατοπαίδι ο χρυσός της Χαλκιδικής

Μέρα με την ημέρα αποδομούνται οι υπουργοί της καταρρέουσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον πολιτικό διασυρμό της Αννας Διαμαντοπούλου και την αυτοέκθεση Βενιζέλου και Πετσάλνικου με τις τζάμπα μαγκιές, χθες ήταν η σειρά του τσάρου της καταστροφής, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, να γελοιοποιηθεί.

«Για αποτυχημένο υπουργό μια χαρά σας βλέπω» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος μετέβη στη Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική που, κατά τον κ. Τρίπρα, «θα είναι το νέο Βατοπάιδι του ΠΑΣΟΚ». Και συνέχισε: «Κύριε Παπακωνσταντίνου, έχω να σας δω στη Βουλή από τότε που δεσμευόσασταν ότι αν χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα, θα έχουμε αποτύχει και ότι θα βγούμε στις αγορές το 2011. Για αποτυχημένο μια χαρά σας βλέπω στη θέση σας. Το κακό είναι ότι η δική σας αποτυχία έχει στοιχίσει ακριβά σε εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Αναφερόμενος μάλιστα στη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε στη Βουλή τις επιστολές, αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο «ύπαρχος» χειροκροτήθηκε. «Δημοσιοποίησε ο κ. Βενιζέλος την επιστολή που είχε δεσμευτεί για όλα όσα ψηφίσατε και γι’ αυτά που θα ψηφίσετε και μετά. Τι χειροκροτούσατε; Χειροκροτούσατε το ξεγύμνωμα της υποτέλειας της κυβέρνησής σας».

Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδειξε την ένδεια των επιχειρημάτων μιας καταρρέουσας κυβέρνησης, καθώς δεν είπε τίποτα για τη δική του αποτυχία, αλλά ανακάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ενοχλήθηκε από το «τζάμπα μάγκας» του Ευ. Βενιζέλου, διότι, όπως υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαλεί κάθε μέρα κι από ένα επεισόδιο, είτε εντός είτε εκτός Βουλής, προκειμένου να παίζει στα κανάλια.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης

Πλήρης οδηγός για το πρόγραμμα-μαμούθ του υπουργείου Εργασίας που επιδοτεί για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων Την Πέμπτη αρχίζουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξανά στην προεδρία του ΣΑΦΕΕ

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αποφάνθηκε τη συνέχιση των καθηκόντων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ως Προέδρου του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων. Για...

Στρατό στο Αζερμπαϊτζάν έστειλε ο «σουλτάνος»

Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ το Κρεμλίνο στηρίζει την Αρμενία Μνήμες του αιματηρού πολέμου μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και...

Ξεπαγώνουν τις αντικειμενικές, αλλα με παλιά (και λάθος) στοιχεία

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές είχαν κάνει τις εισηγήσεις τους πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέρρευσε η αγορά λόγω της επιβολής του καθολικού lockdown Τις...

Η ΑΑΔΕ στέλνει ραβασάκια σε συνταξιούχους για τα αναδρομικά του ’14

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ αναμένεται να λάβουν σύντομα 42.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι... ξέχασαν να δηλώσουν στην Εφορία τα αναδρομικά που πήραν το 2014...