Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Εξαλλος ο Τσίπρας: Δεν είστε σύντροφοι, προχωράω μόνος

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ο πρωθυπουργός σε χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου επιτέθηκε στους «32» που ψήφισαν «όχι»

Παλιά στην Αριστερά το σύνθημα ήταν «Ενα είναι το κόμμα». Και αυτό το χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ για να αντιμετωπίσει τους «διασπαστές» του ΚΚΕ Εσωτερικού. Την επομένη της ψηφοφορίας στη Βουλή, με όλα όσα συνέβησαν, και με τον φόβο της ερχόμενης Τετάρτης (οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη δύσκολη ψηφοφορία) στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν είναι… ένα το κόμμα, αλλά τουλάχιστον δύο (για να μην πούμε τρία), ώσπου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τους αρχηγούς των ατάκτων που διαφοροποιήθηκαν.

Ανεβάζοντας τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ότι «η επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.
Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.
Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς ».

Μπορεί κάποιοι να θεώρησαν ότι είναι δείγμα «πολιτικού πολιτισμού» η μη διαγραφή βουλευτών από τον πρωθυπουργό, αλλά αυτός ο παραλογισμός -με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο- θα λάβει τέλος, καθώς δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επιβιώνει με την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο προβληματισμός του πρωθυπουργού είναι ότι στα όργανα, όπως καταγράφηκε στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να επιχειρήσει ξεκαθάρισμα και σε επίπεδο στελεχών.

Η αντιπολίτευση

Από τη μεριά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ζητούν να σταματήσει το κυβερνητικό θέατρο, ο μισός ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση στον υπόλοιπο μισό, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζήτησε ανασχηματισμό και αποπομπή της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Απαντες συμφώνησαν ότι δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή στον κπρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ, όσο και αν το κρύβουν δημόσια, στο παρασκήνιο ετοιμάζονται γι’ αυτό που φοβούνται: Τις εκλογές.

Η «συνιστώσα της δραχμής» με τρεις υποομάδες και αρχηγούς

Μπορεί εν μια νυκτί από αντάρτες να έγιναν συνιστώσα (το τρίτο «κόμμα») της δραχμής στη Βουλή , αλλά ακόμη κι έτσι οι 39 έχουν τις δικές τους υποομάδες και πάνω από έναν υποψήφιους αρχηγούς!
Οι 39 (32 «όχι», έξι «παρών», μία απούσα) του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ψήφισαν τη συμφωνία, μπορεί να δήλωσαν ότι δεν ρίχνουν την κυβέρνηση, αλλά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου τις πρωινές ώρες ήρθε να επισφραγίσει ένα διαζύγιο που απλά περιμένει την τυπική έκδοσή του.

Η πλειοψηφία των βουλευτών που ψήφισαν «όχι» εντάσσεται στην Αριστερή Πλατφόρμα, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε αυτούς ξεχωρίζουν και ονόματα υπουργών. Αναλυτικά τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας που καταψήφισαν τη συμφωνία είναι οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Στάθης Λεουτσάκος, Ζήσης Ζάννας. «Οχι» ψήφισε και η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία ανήκε μέχρι πριν από λίγο καιρό στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Επίσης, «όχι» ψήφισαν και οι βουλευτές που προέρχονται από τη συνιστώσα ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος), αλλά τώρα πια εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα. Πρόκειται για τους Δημήτρη Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειο Χατζηλάμπρου, Βασίλειο Κυριακάκη.
Το ίδιο ισχύει και τις βουλευτές που προέρχονταν από τη συνιστώσα ΔΕΑ και τώρα εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα, τις Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα, που ήταν τα μόνο δύο «όχι» που είχαν ακουστεί στην πρώτη ψηφοφορία με θέμα την εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού για τις διαπραγματεύσεις.

«Οχι» ψήφισαν και οι δύο βουλευτές Βοιωτίας που είναι κοντά στον Μανώλη Γλέζο και στους Ενεργούς Πολίτες, οι Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας.
Αποστάσεις όμως πήραν και βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική κίνηση των «53» και προκάλεσαν έκπληξη με τη στάση τους, καθώς δεν λογαριάζονταν επ’ ουδενί στους αντιρρησίες. Αυτοί είναι οι Κώστας Ζαχαριάς, Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης.

Αποστάσεις, όμως, με «όχι» ή «παρών», πήρε και μία σειρά βουλευτές οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποια τάση και μέχρι τώρα ακολουθούσαν τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Πρόκειται για τους Ηλία Ιωαννίδη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Στέφανο Σαμοΐλη, Ιωάννη Ζερδελή, Κωνσταντίνο Δερμιτζάκη, Θωμά Κώτσια, Κωνσταντίνο Δελημήτρο, Νικόλα Μιχαλάκη, Δημήτριο Μπαξεβανάκη, Βασιλική Λέβα, Αλεξάνδρα Τσανάκα (απουσίαζε). Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν συγκαταλέγονται δύο κορυφαία στελέχη, που δεν εντάσσονται σε κάποια συνιστώσα, αλλά μπορούν να ηγηθούν των υποομάδων. Πρόκειται για την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου (με την οποία συμφωνεί απόλυτα και η Ραχήλ Μακρή, η οποία καταψήφισε τα μέτρα) και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Μαζί με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αποτελούν τα τρία ηγετικά πρόσωπα των ανταρτών.

Θεσσαλονίκη: Οι τρεις βουλευτίνες επιμένουν στη στάση που κράτησαν

Στήριξη προς την κυβέρνηση και αντίθεση προς την εφαρμογή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές εκφράζουν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη και Ευαγγελία Αμανατίδου- Πασχαλίδου, οι οποίες ψήφισαν «όχι» στην ψηφοφορία που έγινε για την επικύρωσή της.

«Ο κόσμος μας στήριξε στις 25 Γενάρη για μια πολιτική αντιστροφής της λιτότητας και ανακούφισής του από τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών. Ιδια εντολή -και με πιο ηχηρό τρόπο- λάβαμε και μέσω του μαζικού “όχι” στο δημοψήφισμα. Να τελειώνουμε με τα Μνημόνια και τη λιτότητα, να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών. Σε αυτή τη διπλή εντολή μένω πιστή και από αυτή καθορίστηκε η ψήφος μου στο Κοινοβούλιο» τονίζει στη «δημοκρατία» η κυρία Γαϊτάνη. Ταυτόχρονα, επισημαίνει: «Η στήριξη της κυβέρνησης στη βάση της νωπής εντολής των φτωχών εργαζομένων, ανέργων και της νεολαίας είναι δεδομένη. Αυτή η επώδυνη συμφωνία δεν είναι μονόδρομος, δεν δίνει διέξοδο στην οικονομία και την κοινωνία, και οφείλουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας εναλλακτικής πολιτικής, με πρώτο βήμα τον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, τη φορολόγηση των πλουσίων και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

Στην ίδια γραμμή και η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου. «Παραμένουμε ΣΥΡΙΖΑ, μια συμπαγής ομάδα, που έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον πρωθυπουργό να απεγκλωβιστεί από το πραξικόπημα που επιχείρησαν να κάνουν οι δανειστές στις Βρυξέλλες. Το “όχι” σημαίνει ότι δεν στηρίζουμε το Μνημόνιο, αλλά ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση» λέει από την πλευρά της.

Μιχελογιαννάκης:Πόσο μαλ…κας ήμουν τελικά!

Οταν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ψήφισε «ναι» στα μέτρα, άμεσα δέχτηκε το γιουχάρισμα αρκετών συναδέλφων του της αντιπολίτευσης. Χθες επιχείρησε να δικαιολογήσει τη (για ακόμα μία φορά) αλλοπρόσαλλη στάση του, καθώς μέχρι πριν από λίγες μέρες διατυμπάνιζε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο.
«Ο Μιχελογιαννάκης κωλοτούμπας δεν είναι, απλώς είναι υπεύθυνος. Είδαμε ότι είμαστε μέσα σε μια κατάσταση που ο εναλλακτικός δρόμος ήταν στον αέρα. Ψήφισα βάζοντας μέσα το συμφέρον μιας κοινωνίας που με έχει βγάλει τρεις φορές πρώτο» σημείωσε σε συνέντευξή του, ενώ χρησιμοποίησε και άπταιστα… γαλλικά, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του. «Είχα πει τότε από μόνος μου πόσο μαλ… είμαι που δυο χρόνια δεν ετοιμαζόμουν για τη δραχμή. Δυστυχώς, η όλη συζήτηση των ωρών με δικαίωσε» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε έτοιμοι για το θέμα της εξόδου από το ευρώ», για να ξεκαθαρίσει ότι εδώ και 10 μέρες σκεφτόταν τι θα συνέβαινε τη σημερινή ημέρα με μια ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Ανησυχία 30 «γαλάζιοι» για τους φόρους αγροτών

Συνάντηση με περισσότερους από 30 βουλευτές της Ν.Δ. από αγροτικές περιοχές είχε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι βουλευτές εξέφρασαν στον κ. Μεϊμαράκη τον προβληματισμό τους για τις αλλαγές στον ΦΠΑ, που τους αφορούν, και γενικότερα για τη φορολόγησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τους είπε ότι θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα όπου πρέπει, και στην κυβέρνηση και στους εταίρους, ώστε να αλλάξει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της στήριξης των αγροτών.
«Για τη Ν.Δ. το θέμα των αγροτών δεν είναι συντεχνιακό αλλά προτεραιότητα, καθώς καταστρέφεται η πρωτογενής παραγωγή, και μάλιστα την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ανεβάζει τη φορολογία, για να εξυπηρετήσει κομματικές υποχρεώσεις, αυξάνοντας το κράτος και κάνοντας διορισμούς» αναφέρουν πηγές της Συγγρού. Παράλληλα, τονίζουν ότι για τη Ν.Δ. αποτελεί προτεραιότητα και το θέμα του ανοίγματος των τραπεζών, καθώς σημειώνουν ότι είναι εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Είναι φανερό ότι ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να έχει καθημερινή επαφή με τους βουλευτές του, οι οποίοι, όπως είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι το «μασάζ» είναι αποτελεσματικό και με αυτό τον τρόπο οι βουλευτές αλλά και τα στελέχη του κόμματος μπορούν να αντιληφθούν ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις εκλογικές περιφέρειές τους, καθώς αφορά τη χώρα ολόκληρη. Οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η πρόκληση Αδωνη που εξόργισε τον Κάτανα

Στα χέρια κόντεψαν να πιαστούν ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χαρίσιος Κάτανας το βράδυ της ψηφοφορίας των μέτρων στη Βουλή. Τα αίματα άναψαν, τη στιγμή μάλιστα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαπληκτιζόταν με τον προεδρεύοντα Αλέξη Μητρόπουλο για τον αν δικαιούνταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ να λάβει τον λόγο πριν από τη βουλευτή του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Ο πιο έντονος καβγάς ξεκίνησε όμως όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης, που είχε καθίσει πίσω από τα έδρανα των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάθε φορά που ένας βουλευτής του κόμματος του Πάνου Καμμένου ψήφιζε «ναι» φώναζε «στα τέσσερα, στα τέσσερα». Ο βουλευτής Κοζάνης Χαρίσιος Κάτανας ενοχλήθηκε (ήταν ένας από αυτούς που είχαν διαφοροποιηθεί στην ψήφιση των μέτρων) και, αφού ζήτησε από τον βουλευτή της Ν.Δ. να σταματήσει, στη συνέχεια κινήθηκε απειλητικά εναντίον του. Τα χειρότερα ωστόσο αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία καθόταν μπροστά από τον κ. Γεωργιάδη, όπως επίσης και ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Δημήτρης Καμμένος. Πάντως κυριολεκτικά η χειροδικία απετράπη στο παρά… ένα.

Ο Κυριάκος ζητάει τώρα τη μελέτη για το Grexit

Να καταθέσει στη Βουλή αντίγραφο της μελέτης την οποία έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός (από τον Γιάνη Βαρουφάκη) και η οποία καταγράφει τις επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή ζήτησε, χθες, από τον Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων επικαλείται την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε ότι ζήτησε ανάλυση των επιπτώσεων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. «Και πράγματι, μου ήρθε, μια στιγμή, μια μελέτη που έδειχνε ποιες είναι οι επιπτώσεις, τι θα γίνει, τι δεν θα γίνει, πώς απαντά κανείς και όταν το διάβασα φυσικά αυτό, προφανώς κατάλαβα ότι δεν αποτελεί εναλλακτική. Οταν το διάβασα, πείστηκα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξή του.
«Πρέπει να γνωρίζουν και να καταλάβουν οι πολίτες ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και πως οτιδήποτε άλλο θα ήταν εθνική καταστροφή. Περιμένω να το κάνει άμεσα» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα SOS του νέου πτωχευτικού – Πλήρης οδηγός για τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες του νέου νόμου

Τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες που κρύβει ο νέος πτωχευτικός νόμος για όσους χρωστούν σε Ταμεία, Εφορία, τράπεζες και funds παρουσιάζει σήμερα η...

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το «Oruc...

300.000 ευρώ ζητάει ο Δημήτρης Παπαδημούλης για ένα tweet

Παπαδημούλης κατά Λατινοπούλου, επειδή σχολίασε ότι αγόρασε σπίτια και τα νοικιάζει σε ΜΚΟ Είναι πολλές μάλλον οι ανάγκες του κ. Παπαδημούλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς...

Τα ημερησια κρούσματα «εκτινάσσονται» όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση!

Αποκαλυπτικός πίνακας που γεννάει ερωτήματα Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα οδηγεί η μελέτη της «καμπύλης» για τον κορονοϊό, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό...

Αύξηση της θητείας στους 12 (από 9) μήνες στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης...