Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Εξέγερση μεταναστών στη Μόρια

Κρανίου τόπος από τον ξεσηκωμό μεταναστών!

Κάηκε το hot spot της Μόριας. Σε πλοίο θα φιλοξενηθούν οι 2.000 «άστεγοι»!

Κρανίου τόπο θυμίζει το hot spot της Μόριας στη Λέσβο μετά τον άγριο ξεσηκωμό μεταναστών το βράδυ της Δευτέρας, κατά τον οποίο ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 50 οικίσκοι και περίπου 50 σκηνές και να μείνουν χωρίς στέγη περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με πηγές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η καταστροφική φωτιά έχει επηρεάσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών που διέμεναν στο hot spot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα (εκ των οποίων 90 μεταφέρθηκαν στη δομή του Καρά Τεπέ), και έκανε στάχτη τρόφιμα, ρουχισμό και υγειονομικό υλικό. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα μεταβεί τα επόμενα 24ωρα ένα πλοίο με δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ατόμων (αν χρειαστεί θα ναυλωθεί και δεύτερο πλοίο), ενώ στο νησί θα μεταφερθούν και 100 σκηνές (των 6-10 ατόμων) από την Αθήνα. Να σημειωθεί ότι οι Αρχές συνέλαβαν εννέα άτομα για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Από χθες το πρωί συνεργεία του δήμου, μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και εθελοντές άρχισαν να στήνουν ξανά τον καταυλισμό της Μόριας, τοποθετώντας σκηνές και διανέμοντας νερό, τρόφιμα, στρώματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Για την αποκατάσταση της τάξης στη Μόρια και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων της Λέσβου έφθασαν στην περιοχή με C-130 δύο διμοιρίες των ΜΑΤ (συνολικά 45 αστυνομικοί). Η κατάσταση, όμως, παραμένει εκρηκτική, ενώ ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός προειδοποίησε ότι αν δεν μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στη Λέσβο, είναι πιθανό να ξεσπάσουν νέα επεισόδια.

Σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Λέσβου τονίζει «την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων εκτόνωσης της κατάστασης και περιορισμού του προσφυγικού πληθυσμού σε 3.000 άτομα».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, στη Λέσβο βρίσκονται σήμερα 5.302 πρόσφυγες και μετανάστες. Για την καταστροφή του hot spot της Μόριας και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τοποθετήθηκαν και οι Γιατροί του Κόσμου, μιλώντας για πλήρη αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του Προσφυγικού: «Ο πολύμηνος εγκλεισμός χιλιάδων ανθρώπων σε έναν χώρο φτιαγμένο για τους μισούς απ’ όσους κλήθηκε να εξυπηρετήσει, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία ασύλου και η σχεδόν ανύπαρκτη πληροφόρηση για το τι μέλλει γενέσθαι έχουν οδηγήσει τον προσφυγικό – μεταναστευτικό πληθυσμό σε αδιέξοδο και την τοπική κοινωνία σε αναστάτωση».

Δεν θα υπάρξει νέο κέντρο φιλοξενίας!  

Στην κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο προχώρησε ο Ι. Μουζάλας, μέσω προσωπικής επιστολής του προς τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό. Ο κ. Μουζάλας αναφέρει στην επιστολή του ότι η δημιουργία νέου hot spot δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση στα σχέδια του υπουργείου, με γνώμονα τη διατήρηση της ηρεμίας και της συνοχής του νησιού. Παράλληλα, διευκρινίζει στον κ. Γαληνό ότι δεν μπορούν να αποφευχθούν όσα προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, όμως «καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση της Λέσβου».

Σήμα κινδύνου για τα 90 ασυνόδευτα

Εκκληση για την άμεση απομάκρυνση 90 ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο και τη μεταφορά τους σε κατάλληλο χώρο στην ηπειρωτική Ελλάδα απευθύνει, με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο». Μετά τα άγρια επεισόδια στο hot spot της Μόριας, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται προσωρινά στη δομή του ΠΙΚΠΑ. «Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν στη Μόρια με ασφάλεια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στο ΠΙΚΠΑ. Σώστε τα παιδιά» αναφέρουν στην επιστολή τους τα μέλη της Κίνησης Πολιτών.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Ο αδίστακτος Σόρος παίζει με τον πόνο των προσφύγων

Ακόμα και πίσω από το δράμα των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να διαφύγουν από τα πυρά πολέμων βλέπει ο Τζορτζ Σόρος επενδυτικές ευκαιρίες.

Ως… fair player, μάλιστα, καλεί και άλλους μεγιστάνες να τον ακολουθήσουν σε αυτό το νέο «χρηματιστήριο» ευκαιριών που βλέπει στην Ευρώπη, στην οποία εισρέουν μαζικά πρόσφυγες οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, πρέπει να φιλοξενηθούν, να βοηθηθούν και να ενσωματωθούν, και ως… φιλάνθρωπος καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης (και δαπάνης, ασφαλώς) στην ανάπτυξη υποδομών για την ατομική και κοινωνική υποδοχή των ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες -είχε προηγηθεί άρθρο του στη γερμανική «Ηandelsblatt» με τίτλο «Αν σώσουμε τους πρόσφυγες, θα σώσουμε την Ευρώπη- ο Σόρος επανήλθε χθες από τις στήλες της «Wall Street Journal» για να υποσχεθεί επενδύσεις 500.000.000 δολαρίων μέσω του Open Society Foundations, του οργανισμού με τον οποίο οργανώνει την πολιτική και κοινωνική παρέμβασή του ανά τον κόσμο, σε επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων, σε εταιρίες παροχής καινοτόμων υπηρεσιών, είτε σε όσες ήδη λειτουργούν είτε σε νέες, που θα ιδρυθούν κατά προτίμηση από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Ο Σόρος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι στόχος της επένδυσης είναι το κέρδος, καθώς μόνο έτσι θα αποδείξει ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο μπορεί να επωφεληθεί, διαδραματίζοντας εποικοδομητικό ρόλο στην αρωγή των προσφύγων.

«Βόμβες» έτοιμες να εκραγούν και στη βόρεια Ελλάδα

«Βόμβες» τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα! Κανείς δεν ξέρει τον πραγματικό αριθμό των φιλοξενουμένων, ενώ ήδη δύο δήμοι στην κεντρική Μακεδονία, ο Δήμος Δέλτα και ο Δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας (ακολουθεί ο Λαγκαδάς), έχουν στείλει επιστολές στον υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

Οι δήμαρχοι ζητούν εβδομαδιαία ενημέρωση για τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται ανά κέντρο στην περιοχή τους, αλλά και για το τι προγραμματισμός υπάρχει για την εκπαίδευση των παιδιών, δηλαδή σε ποια σχολεία και πότε προγραμματίζεται να πηγαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προχθές δεκάδες πρόσφυγες εντοπίστηκαν να προσπαθούν να περάσουν από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και, όταν η Αστυνομία έλεγξε από πού προέρχονται, διαπίστωσε ότι ήταν από κέντρα φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, είναι πια συνεχείς οι καταγγελίες για ανυπολόγιστο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα, σε διάφορες υπαίθριες περιοχές, προσπαθώντας να περάσουν στις γειτονικές χώρες και να βρουν διέξοδο μέσω «δουλεμπόρων» προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα Κρούσσια, στο Πάικο, στο Βίτσι και αλλού.

Οπως αναφέρουν πηγές της «δημοκρατίας», ακολουθούν παλιά μονοπάτια, που χρησιμοποιούνταν στη διάρκεια του Εμφυλίου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να φτάσουν στα Σκόπια και από εκεί στη Στρόμνιτσα.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ