Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Εξόφληση των ιδιωτών το… καλοκαίρι

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το χρήμα στους ιδιώτες θα αρχίσει να πέφτει από το καλοκαίρι και έχει ο Θεός, όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση όσων είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος προδιέθεσε εντέχνως για τις καθυστερήσεις, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στους θεσπισμένους ελέγχους που υφίστανται και οι οποίοι θα εφαρμοστούν στους προμηθευτές του Δημοσίου πριν από την εκταμίευση των κονδυλίων. Ο υφυπουργός έδωσε υποσχέσεις για εξόφληση, αλλά δεν είπε τίποτα για τις καθυστερήσεις που θα δημιουργήσουν οι έλεγχοι για την εκταμίευση των χρημάτων.

Ποιοί παίρνουν σειρά

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/ 2011.

Περισσότερο «ώριμη» είναι κατά τον υφυπουργό η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 (εκκρεμούν 17 αιτήσεις από το 2009, 5.981 από το 2010, 20.168 από το 2011 και 14.063 από το 2012) σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ποσό που ανέρχεται σε 1,38 δισ. Ευρώ.

Προτεραιότητα είναι επίσης και οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και επιστροφές φόρων (μεταξύ των οποίων και ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις) συνολικού ύψους 738.000.000 ευρώ. Οι προαναφερόμενες οφειλές (παρά την προτεραιότητα) δεν πρόκειται να αρχίσουν να εξοφλούνται πριν από τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας χθες το «Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών», ανέφερε ότι δεν θα είναι δυνατή η καταβολή οφειλών 3,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2012, καθώς δεν θα μπορέσουν όλοι οι φορείς να προσαρμοστούν εγκαίρως στις απαιτήσεις του νέου μηχανισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξόφληση θα γίνει με ένα γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο στην ουσία περιλαμβάνει τριών τύπων ελέγχους πριν από την τελική εκταμίευση. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνεται από την Εφορία, η οποία θα ψάχνει αν ο προμηθευτής έχει οφειλές (κάθε είδους) στο Δημόσιο. Φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Ο δεύτερος έλεγχος θα ασκείται από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι θα εξετάζουν το κατά πόσο μπορεί να γίνει η πληρωμή και αν βέβαια αντιστοιχεί στις προμήθειες που υποτίθεται ότι έγιναν.

Ο τρίτος έλεγχος γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με τη σειρά του θα εξετάζει τη σκοπιμότητα των προμηθειών και θα εγκρίνει τις πληρωμές.

Γνώστες των σχετικών διαδικασιών έλεγαν στη «δημοκρατία» ότι όλα αυτά μπορεί να τραβήξουν τις προθεσμίες μέχρι και ένα εξάμηνο. Εξάλλου, ο υφυπουργός στις χθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2013.

Ειρήσθω εν παρόδω, προϋπόθεση για να γίνουν οι όποιες πληρωμές είναι να υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα, κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα. Υπό την έννοια αυτή τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης απεικονίζουν αφενός την καλή πρόθεση και αφετέρου μπορεί κάλλιστα να μην εφαρμοστούν. Μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη δόση των 31,2 δισ. ευρώ κανονικά η χώρα θα έπρεπε να την πάρει τον Ιούνιο του 2012.

Συνολικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ήταν 9,3 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές για επιστροφές φόρων ήταν 738.000.000 ευρώ, 934.000.000 ήταν τα χρέη των υπουργείων, 971.000.000 ήταν τα χρέη των ΟΤΑ, 1,79 δισ. ευρώ αφορούν χρέη νοσοκομείων, στα 4,49 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ 385.000.000 οφείλουν διάφορα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, στην εξόφληση θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις, με βάση την ημερομηνία των σχετικών παραστατικών. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε υπουργείου θα αξιολογήσει τα αιτήματα χρηματοδότησης των φορέων του ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων χρηματοδότησης και ως προς την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων που αποστέλλουν και θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους, την οποία και θα αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τα υπουργεία θα αποστέλλουν εντός του πρώτου 20ημέρου κάθε μήνα στοιχεία για το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς τους σχετικά με τις μηνιαίες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από την έκτακτη επιχορήγηση.

Τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που δεν θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ολοι οι φορείς, υπουργεία και νομικά πρόσωπα θα οριστικοποιήσουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και θα καταρτίσουν με ευθύνη του προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών αναλυτική κατάσταση με τις υποχρεώσεις αυτές κατά χρονολογική σειρά.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ντροπή! Απλήρωτο για δύο μήνες το επικουρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ

Απλήρωτο παραμένει το επικουρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ εν μέσω της πανδημίας, καθώς δεν έχει λάβει τα δεδουλευμένα για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, σύμφωνα...

Σε πολιορκία το Νοσοκομείο Καρπενησίου

Κίνδυνος για «μπλακάουτ» στην Παθολογική λόγω έλλειψης γιατρώνΜπορεί τα φώτα να πέφτουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή της Λάρισας, που δέχονται αφόρητες πιέσεις τον...

Οι αριστεροί αγνόησαν (ξανά) επιδεικτικά τους νόμους!

ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και εξωκοινοβουλευτικοί διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα εν μέσω πανδημίας, με παρατηρητή την ΑστυνομίαΤην ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας «στενάζουν» με τις...

Εξοικονομώ! Δημοσιεύτηκε το ΦEK με όλο το πρόγραμμα

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις, ποιες είναι οι 5 εισοδηματικές κατηγορίες. Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στην ΉπειροΜε λίγες μέρες καθυστέρηση αρχίζει τελικά το...

Πρόστιμα-σοκ για χιλιάδες επιτηδευματίες

Οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά επειδή το υπ. Οικονομικών πήρε πίσω την παράταση που είχε εξαγγείλειΒροχή πέφτουν τα πρόστιμα σε εκατοντάδες χιλιάδες...