Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Εξόντωση συνταξιούχων

■ ΟΑΕΕ: 30% «ψαλίδι» στην προσωρινή για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τις 12 Μαΐου
■ Από 384 έως 768 ευρώ τα ποσά, δικαιούχοι με αναπηρία καλούνται να ζήσουν με 192 ευρώ τον μήνα! Και μείωση 6% μέσω εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΠΥ για όσους παίρνουν περισσότερες από μία κύριες
 Στο ΣτΕ για να βρουν το δίκιο τους οι απόμαχοι του Δημοσίου

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Οριζόντια αναλγησία

Διαβάστε online την «δημοκρατία» , εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Ο Τσίπρας πήγε (;) στην Αίγινα με ελικόπτερο
Κάτοικοι ισχυρίζονται ότι είδαν τον πρωθυπουργό (που κάνει διακοπές με την Περιστέρα και τα παιδιά τους) να προσγειώνεται στη κτήμα Φλαμπουράρη. Συναγερμός στο νησί, είκοσι άνδρες της Ασφάλειας έχουν καταλύσει σε ξενοδοχείο

►Αναίρεση για την αναβολή της δίκης Ψυχάρη για το «πόθεν έσχες»
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έκρινε ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εσφαλμένα ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα

►Ληστεία με ομήρους και  «άρωμα» τρομοκρατίας!
Οι τέσσερις δράστες, που φορούσαν μάσκες σιλικόνης, άνοιξαν και θυρίδες στην Τράπεζα Πειραιώς στην Κηφισίας

►Μπαμ και κάτω το χρυσό από την Αννα Κορακάκη

►Με εράνους και ρεφενέ λειτουργούν νοσοκομεία και κέντρα υγείας!
Πλήρης κατάρρευση του ΕΣΥ! Απίστευτες καταγγελίες από τους εργαζομένους

►Ηλεία: Η ζέστη (;) σκότωσε τον πατέρα και την κόρη
Η προχωρημένη σήψη δυσκολεύει το έργο των ειδικών

►Σακχαρώδης διαβήτης: Βρέθηκε χάπι που βάζει τέλος στις ενέσεις ινσουλίνης!

Νέα εξοντωτικά χτυπήματα στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ επιφέρει εγκύκλιος του οργανισμού, με βάση την οποία η προσωρινή σύνταξη όσων κατέθεσαν μετά τις 12 Μαΐου αίτηση συνταξιοδότησης θα είναι μειωμένη κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος. Ταυτόχρονα, άλλη εγκύκλιος -του υπουργείου Εργασίας αυτή τη φορά- προκαλεί έμμεση περικοπή συντάξεων σε όσους ασφαλισμένους λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις.

Ειδικότερα, με την επίμαχη εγκύκλιο του ΟΑΕΕ «κουρεύεται» το όριο υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης από το 80%, που ήταν μέχρι πρότινος, στο 50% του μισθού που λάμβαναν οι ασφαλισμένοι 12 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Μάλιστα, ειδικά για περιπτώσεις αναπηρίας η προσωρινή σύνταξη μπορεί να υποχωρήσει στα 192 ευρώ τον μήνα! Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα ποσά της προσωρινής σύνταξης κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ και είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι μόνο οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ θα μπορούν να καρπωθούν τυχόν προσωρινή σύνταξη.

Την ίδια ώρα, έμμεσο «ψαλίδισμα» προκύπτει για όσους λαμβάνουν δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, εξαιτίας της αλλαγής στον υπολογισμό της εισφοράς 6% την οποία καταβάλλουν οι συνταξιούχοι υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Βάσει εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, στο εξής η εισφορά αυτή θα υπολογίζεται επί του αθροίσματος των κύριων συντάξεων τις οποίες λαμβάνουν, και όχι μόνο σε μία εξ αυτών (την υψηλότερη), όπως γινόταν έως τώρα. Η προαναφερθείσα έμμεση μείωση ισχύει από την 1η Ιουλίου 2016 και εφαρμόζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού κύριας σύνταξης, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Το ως άνω ποσοστό, ύψους 6%, υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης), συμπεριλαμβανομένων:
α) Της ειδικής προσαύξησης των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ.
β) Της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ανάλογη εισφορά, 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ, παρακρατείται ήδη από 1/1/2016 και από τις επικουρικές συντάξεις, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην ειδική εισφορά συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης. Απαλλάσσονται από την παρακράτηση εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που απώλεσαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, δεν γίνεται παρακράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στα προνοιακά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης ηλικιωμένων και υπερηλίκων (άρθρο 91, ν. 4387/2016) και στα επιδόματα τέκνων υπέρ συνταξιούχων.

 Δημόσιο: Δικαίωση στο ΣτΕ ψάχνουν οι απόμαχοι

Κατά των τριών υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), η οποία εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις εισάγεται και περαιτέρω περικοπή των επικουρικών συντάξεων, εφόσον μετά τον επανυπολογισμό τους το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ. Πριν από λίγο διάστημα αντίστοιχη προσφυγή είχε καταθέσει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Στη νέα προσφυγή η ΠΟΠΣ επικαλείται τη νομολογία του ΣτΕ και ειδικά τις αποφάσεις της Ολομέλειάς του (2287-2290/2015), με τις οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων που έγιναν με τους νόμους 4051 και 4093/2012, καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη των επιπτώσεων των μέτρων που ελήφθησαν στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων και στο επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων.

Βάσω Παλαιού

Να αρθούν οι αδικίες ζήτησαν από τον Κατρούγκαλο οι στρατιωτικοί

Η άρση της αδικίας εις βάρος των καταταγέντων στρατιωτικών της περιόδου 1990-1992 και το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο δημιουργεί προβλήματα σε όσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας ως τον Ιούλιο του 2016 προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς, τέθηκαν στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, με επικεφαλής τον Ανέστη Τσουκαράκη, κατέθεσαν και υπόμνημα μάλιστα στον υπουργό Εργασίας με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και είναι της αρμοδιότητας του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος δεσμεύτηκε να τα εξετάσει. Το θέμα πάντως με τα στελέχη που κατατάχθηκαν από το 1990 ως το 1992 πηγαίνει από τον Αννα στον Καϊάφα με συνέπεια να αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» και να επιβαρύνονται επιπλέον χρόνια εργασίας. Οσον αφορά το δεύτερο μείζον ζήτημα, τα μέλη της ΠΟΕΣ ζήτησαν από τον κ. Κατρούγκαλο να μεριμνήσει έτσι ώστε και οι στρατιωτικοί που υπέβαλαν αίτηση ως την 1η Ιουλίου να συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό νομοσχέδιο. Κι αυτό γιατί για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν ισχύει ως έναρξης συνταξιοδότησης η ημερομηνία υποβολής της αίτησης αλλά η ημερομηνία δημοσίευσης στον ΦΕΚ της απόφασης αποστρατείας.

ΕΝΦΙΑ: Στις 18 Αυγούστου η «λυπητερή» στο TAXISnet

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα αρχίσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο TAXISnet για 6.000.000 φορολογουμένους, εκ των οποίων οι 2.190.000 θα δουν, μάλιστα, φουσκωμένο τον λογαριασμό σε σύγκριση με πέρυσι.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), από τις 8 το πρωί της 18ης Αυγούστου και έως την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016.

Εφαρμογές

Επιπλέον, την ίδια ημέρα από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι δεν θα είναι διαθέσιμες οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ – Ε1) και υποβολής δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2017. Το κύριο βάρος του καταστροφικού χαρατσιού στα ακίνητα θα πέσει σε 278.052 φυσικά πρόσωπα που έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ και περίπου στις μισές επιχειρήσεις της χώρας (24.218 νομικά πρόσωπα). Αυξημένος θα είναι επίσης ο φόρος για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς καταργήθηκε η έκπτωση του 20%.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ