Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Εξώσεις-εξπρές χωρίς τη διεξαγωγή δίκης!

Ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που ταλαιπωρούνται από δύστροπους και κακοπληρωτές ενοικιαστές δίνει ο νέος νόμος για την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης (Ν. 4055/2012, άρθρο 15). Από τις 2 Απριλίου, με διαδικασίες σε χρόνο dt και χωρίς τη διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν έξωση στους ενοικιαστές που δεν πληρώνουν τα μισθώματα, ενώ με την ίδια διαδικασία-εξπρές θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να εισπράττει τα καθυστερούμενα μισθώματα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά πλέον οι αφερέγγυοι ενοικιαστές θα καλούνται να πληρώσουν, όχι μόνο τα καθυστερούμενα ενοίκια, αλλά και τα κοινόχρηστα, καθώς και τους λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) που τυχόν δεν έχουν εξοφληφεί. Για τα τελευταία επεμβαίνει το δικαστήριο, εφόσον η οφειλή τους αποδεικνύεται από έγγραφα.

Ειδικότερα, εδώ και 20 ημέρες η διαδικασία της έξωσης έχει αλλάξει ριζικά. Ετσι, σύμφωνα με τον νόμο 4055/2012 η αποβολή του δύστροπου μισθωτή, δηλαδή εκείνου που αρνείται να καταβάλει τα μισθώματα, επιτυγχάνεται χωρίς τη διεξαγωγή δίκης και χωρίς να χάνει και ο ενοικιαστής το δικαίωμα υπεράσπισής του. Η έξωση υλοποιείται με τη δικαστική έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθώματος. Προηγουμένως, 15 ημέρες πριν από την αίτηση για έκδοση της σχετικής διαταγής, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να έχει επιδώσει με δικαστικό επιμελητή έγγραφη ενόχληση για την καθυστέρηση των ενοικίων. Εάν ο ενοικιαστής πληρώσει, τότε δεν εκδίδεται η διαταγή απόδοσης του μισθώματος. Επισημαίνεται ότι η διαταγή για την έξωση του δύστροπου ενοικιαστή επιδίδεται εντός 20 ημερών και εφόσον πρώτα έχει κοινοποιηθεί αντίγραφό της.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ