Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

«Εξυπνα» εισιτήρια στο μετρό

Ετοιμαστείτε για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξεχάστε το χάρτινο των 1,4 ευρώ και τα ακυρωτικά μηχανήματα. Ο ΟΑΣΑ, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματά του, αποφάσισε να τη δει… ψηφιακά.

Ο πολυδιαφημισμένος διαγωνισμός για το «Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου» εισήλθε στην κρισιμότερη φάση του, στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Εφόσον τελεσφορήσει, θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες των κρατικών μέσων μεταφοράς, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τη λαθρεπιβίβαση.

Οι πλατφόρμες σε μετρό και ΗΣΑΠ δεν θα είναι «ξέφραγο αμπέλι», αφού το σύστημα θα είναι κλειστό. Δηλαδή η πρόσβαση στις αποβάθρες θα περιορίζεται από ειδικές μπάρες, οι οποίες θα ανοίγουν μόνον εφόσον ο επιβάτης διαθέτει εισιτήριο. Κάτι αντίστοιχο εξετάζεται για το τραμ, ενώ στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ η είσοδος των επιβατών θα γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.

Τα σημερινά προϊόντα χάρτινου εισιτηρίου καθώς και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικά, γεγονός που θα επιτρέψει την εφαρμογή δικαιότερων χρεώσεων στους επιβάτες, ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους (π.χ. μείωση της τιμής του κομίστρου τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες κ.λπ.).

Συγκεκριμένα το «Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου» εξετάζεται να υποστηρίζει δύο τύπους κομίστρου:

1. Πολλαπλό: Εξυπνη Κάρτα Μνήμης, στην οποία θα αποθηκεύεται χρηματική αξία, με σκοπό να υποκαταστήσει το χάρτινο εισιτήριο απλής διαδρομής και το ημερήσιο εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών. Θα έχει περιορισμένες δυνατότητες σε αριθμό διαδρομών, δεδομένου ότι θα απευθύνεται σε περιστασιακούς επιβάτες-τουρίστες. Η χρηματική αξία θα μειώνεται κατά την ακύρωση-χρήση της κάρτας, ενώ θα επαναφορτίζεται από τα σημεία πώλησης.

2. Κάρτα: Εξυπνη Κάρτα με μικροεπεξεργαστή, η οποία αναμένεται να υποκαταστήσει τις μηνιαίες- ετήσιες κάρτες και τα ελευθέρας. Θα περιέχει ηλεκτρονικά τη χρονική ισχύ των απεριόριστων διαδρομών και θα ανήκει αποκλειστικά στον κάτοχό της. Θα απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν τακτικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με χαμηλότερο κόμιστρο.

Και στις δύο περιπτώσεις οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επαναφορτίζουν τις «έξυπνες κάρτες» με διάφορους τρόπους (από τα σημεία πώλησης, από ΑΤΜ, μέσω e-banking, Internet, καθώς και μέσω κινητού ή σταθερού τηλεφώνου). Ως τότε ο ΟΑΣΑ σκέφτεται να δώσει τη δυνατότητα και σε σούπερ μάρκετ να πωλούν εισιτήρια!

Φώτης Φωτεινός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ