Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Εξυπνες βόμβες κατά καρκίνου

Μια… έξυπνη βόμβα κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στη μάχη κατά της ασθένειας και κυρίως σε όσους πάσχουν από μεταστατικό μελάνωμα. Ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ δοκίμασαν με επιτυχία μια βιολογική θεραπεία που επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα και ταυτοχρόνως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, χρησιμοποιώνας μικροσκοπικές «βόμβες», οι οποίες περιέχουν στο εσωτερικό τους φαρμακευτικές ουσίες που καταπολεμούν τους όγκους.

Οι ουσίες ονομάζονται NLGs (nanolipogels) και σύμφωνα με τους ερευνητές είναι όσο μικρές χρειάζεται για να μπορούν να φτάσουν στον στόχο τους μέσω του κυκλοφορικού, αλλά ταυτοχρόνως και όσο μεγάλες χρειάζεται ώστε να «παγιδεύονται» στα διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία των όγκων. Ετσι, μόλις οι «έξυπνες βόμβες» βρεθούν στο εσωτερικό τους, απελευθερώνουν φαρμακευτικές ουσίες και πρωτεΐνες που ξυπνούν τις άμυνες του οργανισμού και τις ενισχύουν, επιβραδύνοντας παράλληλα την αύξηση του μεγέθους των όγκων.

Οπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Nature Materials, οι NLGs περιέχουν δύο εντελώς διαφορετικά είδη μορίων: το ένα ενισχύει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, ενώ το άλλο αντιμετωπίζει ένα ισχυρό όπλο της άμυνας του καρκίνου, που ονομάζεται TGF-β, και επηρεάζει το μέγεθος των όγκων.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεραπεία σε ποντίκια με μελάνωμα και μετάσταση στους πνεύμονες και διαπίστωσαν ότι η αύξηση των όγκων καθυστερούσε αισθητά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές, επειδή ξεπερνά προβλήματα που εκείνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Οπως εξηγούν, οι καρκινικοί όγκοι εκκρίνουν χημικές ουσίες που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και του προκαλούν σύγχυση, παίζοντας σημαντικό ρόλο στη μείωση της ικανότητάς του να αναγνωρίζει τους όγκους. Ομως, οι προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς για την ενίσχυσή του, σε συνδυασμό με την εξουδετέρωση των χημικών ουσιών του καρκίνου, ελάχιστες φορές είχαν αποτέλεσμα.

Οι θεραπείες με τις «έξυπνες βόμβες» δεν επηρεάζουν τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού, άρα γίνονται πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ