Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Ευαγγελισμός: Παραμένει στην Εντατική!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δεν κάνουν πίσω οι ειδικευόμενοι γιατροί για απλήρωτες εφημερίες πέντε μηνών και συνεχίζουν την επίσχεση (όπως στο Νίκαιας)

Καζάνι που βράζει είναι ο χώρος της υγείας, καθώς οι ειδικευόμενοι γιατροί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας με αίτημα να πληρωθούν τις εφημερίες που τους χρωστάνε πέντε μήνες. Σημειώνεται ότι επίσχεση εργασίας κάνουν από τις 23 Μαρτίου και οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, οπότε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής είναι «στον αέρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δεσμευτεί ότι οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2014 θα πληρωθούν έως τις 26 Απριλίου. Ωστόσο, η ενημέρωση που έχουν οι γιατροί από τα λογιστήρια των νοσοκομείων είναι ότι δεν αναμένονται πληρωμές πριν από τον Μάιο.

Παράλληλα, «πυκνό σκοτάδι» καλύπτει το θέμα των εφημερίων του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Με αυτά τα δεδομένα στα χέρια τους, οι ειδικευόμενοι -που αμείβονται με 800 ευρώ- αναγκάστηκαν να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ευαγγελισμού στη γενική συνέλευση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρουν: «Ως νέοι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε πλέον την αδιαφορία της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου στα καίρια προβλήματα που χρονίζουν στην υγεία».
Οι νέοι γιατροί, που δεν επιλέγουν τη μετανάστευση αλλά επιμένουν να εργάζονται στα ελληνικά νοσοκομεία με εξευτελιστικά μειωμένους μισθούς, απαιτούν, μεταξύ άλλων, άμεση αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και αναγνώριση του νόμιμου δικαιώματος των ρεπό για κάθε μία εφημερία και της άδειας.

Επίσης, διεκδικούν την κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών, ενιαίο, καθολικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με υψηλής ποιότητας περίθαλψη, για όλο τον λαό, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Καθηκοντολόγιο

Επιπλέον, απαιτούν την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και την άμεση κατάρτιση καθηκοντολογίου ειδικευομένων.
Σημειώνεται ότι το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών είναι ζήτημα επιβίωσης για την πλειονότητα των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών, που ζουν από τον μισθό τους, ιδιαίτερα δε για τους ειδικευόμενους που είναι οι πιο χαμηλόμισθοι και οι πιο σκληρά εργαζόμενοι του ΕΣΥ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επισχέσεις εργασίας έχουν την κάλυψη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ), που επανειλημμένα έχει αναφερθεί στην απαράδεκτη στάση της Πολιτείας να καθυστερεί τη διαδικασία πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών.

«Στέγνωσε» ο ΕΟΠΥΥ από χρήματα

Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας παρουσιάζει ο ΕΟΠΥΥ, που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποδώσει την κρατική χρηματοδότηση του Μαρτίου και του Απριλίου, ύψους 87.000.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι δεν κατέβαλε έγκαιρα το σχετικό αίτημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν δεν μπει ζεστό χρήμα στο Ταμείο, ο οργανισμός θα αναγκαστεί να μεταφέρει το κόστος στους παρόχους υγείας, καθυστερώντας την εξόφλησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο πρόβλημα ρευστότητας είχε δημιουργηθεί και τον προηγούμενο μήνα, όπως είχε καταγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των νοσοκομείων: «Με εντολή του υπουργού Υγείας, περικόπτονται τον Μάρτιο κατά 51% οι μηνιαίοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες του Μαρτίου με το 49% του ποσού των πιστώσεων που χορηγήθηκαν αντίστοιχα τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2015»
Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι το θέμα ήταν τεχνικό και ότι αντιμετωπίζεται από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων, ωστόσο διευκρινίζει ότι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το 2015 ορίστηκαν, από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το 2014.

Αγωγές ετοιμάζουν οι διοικητές (υπό απόλυση)

Την παραίτηση των προέδρων, των αναπληρωτών τους και των μελών των διοικητικών συμβουλίων όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας έως το τέλος Απριλίου ζήτησε και εγγράφως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής την περασμένη Παρασκευή.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κουρουμπλής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Υγείας είχε ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των διοικητών των νοσοκομείων της χώρας προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια σε πολλούς καθώς βάσει του νόμου, οι διοικητές και οι αναπληρωτές τους επιλέγονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ. Μάλιστα η θητεία τους είναι τριετής και στην πλειονότητά τους έχουν υπογράψει σύμβαση έως τον Δεκέμβριο του 2016.
Επιπλέον η σύμβασή τους λύεται αζημίως μόνο εάν κριθούν ακατάλληλοι, ενώ η αντικατάστασή τους γίνεται μέσα από τη λίστα των επιλαχόντων που έχει επιλέξει η αρμόδια επιτροπή.

Αλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος ύπαρξης της Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό να μπει ένα φρένο στην παλαιοκομματική νοοτροπία που βόλευε σε κρατικές θέσεις και οργανισμούς πολιτευτές της εκάστοτε κυβέρνησης οι οποίοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Βουλή ή κομματικούς της φίλους.

Ηδη πολλοί από τους διοικητές του ΕΣΥ έχουν απευθυνθεί σε δικηγορικά γραφεία για να ζητήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, καθώς θεωρούν ότι η απαίτηση του υπουργού, που ζητεί τις παραιτήσεις τους, είναι μονομερής διακοπή της σύμβασης, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο επιβάλλει αποζημίωση.
Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά την επιστολή Κουρουμπλή να πέσουν «βροχή» οι προσφυγές των διοικητών του ΕΣΥ κατά του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αποζημιωθούν.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα SOS του νέου πτωχευτικού – Πλήρης οδηγός για τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες του νέου νόμου

Τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες που κρύβει ο νέος πτωχευτικός νόμος για όσους χρωστούν σε Ταμεία, Εφορία, τράπεζες και funds παρουσιάζει σήμερα η...

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το «Oruc...

300.000 ευρώ ζητάει ο Δημήτρης Παπαδημούλης για ένα tweet

Παπαδημούλης κατά Λατινοπούλου, επειδή σχολίασε ότι αγόρασε σπίτια και τα νοικιάζει σε ΜΚΟ Είναι πολλές μάλλον οι ανάγκες του κ. Παπαδημούλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς...

Τα ημερησια κρούσματα «εκτινάσσονται» όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση!

Αποκαλυπτικός πίνακας που γεννάει ερωτήματα Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα οδηγεί η μελέτη της «καμπύλης» για τον κορονοϊό, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό...

Αύξηση της θητείας στους 12 (από 9) μήνες στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης...