Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Eυχέλαιο στο Μαξίμου

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στα όρια της κατάθλιψης βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, όπως διαπιστώνουν όσοι συνομιλούν μαζί του το τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτό και αναζητεί στηρίγματα προς πάσα κατεύθυνση. Καθώς φαίνεται όμως ότι τον εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον οι άνθρωποί του, έχει στρέψει πλέον τις ελπίδες του προς τον Θεό!

Ο κ. Παπανδρέου δεν φημιζόταν έως τώρα για τις πολύ καλές σχέσεις του με τη θρησκεία και την Εκκλησία. Ωστόσο νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (ημέρα που απεργούσαν οι δημοσιογράφοι και δεν λειτουργούσαν τα μέσα ενημέρωσης), όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της «δημοκρατίας», τελέστηκε, παρουσία του, ευχέλαιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστέρησε περίπου δύο ώρες η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.

Το ιερό μυστήριο του ευχελαίου είναι το μυστήριο της ιάσεως, δηλαδή της θεραπείας της ψυχής και του σώματος. Ο άγιος Αδελφόθεος Ιάκωβος (ο οποίος μάλιστα εορτάζει αύριο Κυριακή) αναφέρει ότι εάν κάποιος είναι ασθενής πρέπει να προσκαλεί τους ιερείς προκειμένου να προσευχηθούν και να τον αλείψουν με λάδι εις το όνομα του Κυρίου. Και η ευχή του ελαίου, δηλαδή το αγιασμένο λάδι που διαβάζεται από τους πρεσβυτέρους και με τις ευχές τους, «σώζει τον κάμνοντα και εγερεί». Το ευχέλαιο δεν υποκαθιστά πάντως το μυστήριο της μετανοίας.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την τέλεση ευχελαίου στο Μαξίμου φέρεται ότι είχε η σύζυγος του πρωθυπουργού Αντα Παπανδρέου, ενώ όλες τις προετοιμασίες επέβλεψε ο Χρήστος Τζουτζουράκης, προϊστάμενος του Γραφείου Οργάνωσης και Διοίκησης του πρωθυπουργικού μεγάρου και έμπιστος της οικογένειας του κ. Παπανδρέου.

Οπως λένε οι γνωρίζοντες, η Αντα Παπανδρέου μπορεί να μην εμφανίζεται συχνά στο Μαξίμου, αλλά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις πρωθυπουργικές υποθέσεις. Η ίδια μάλιστα εδώ και πολύ καιρό πηγαίνει συχνά στην Εκκλησία, ενώ παρακολουθεί τις λειτουργίες, ακόμη και ολονυχτίες, στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία στο Καστρί.

Στην κατάσταση που έχει οδηγήσει βέβαια τη χώρα είναι άγνωστο πόσο μπορούν να βοηθήσουν πλέον οι προσευχές τον κ. Παπανδρέου. Το γεγονός αυτό δείχνει πάντως την απόγνωσή του και την καταφυγή του σε καθετί που προσφέρει ελπίδα.

Από την άλλη πλευρά έρχεται στη μνήμη η προ του 1995 περίοδος, όταν διαφέντευε το Μέγαρο Μαξίμου η Δήμητρα Λιάνη και προσπαθούσε να δώσει «λύσεις» στα προβλήματά της, όπως και του ασθενούντος Ανδρέα Παπανδρέου, άλλοτε με τελετές και άλλοτε με ξόρκια από αστρολόγους. Την «αυλή» της άλλωστε αποτελούσαν πρόσωπα αμφιλεγόμενα, ενώ έως και ο μοναχός Εφραίμ -που αργότερα βρέθηκε στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ- είχε κληθεί από το Βατοπαίδι με την Αγία Ζώνη για να την προσκυνήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.


Στα όρια σχιζοφρένειας το ΠΑΣΟΚ που τρέμει την οργή του κόσμου

Σε κατάσταση πολιτικής σχιζοφρένειας βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς και βουλευτές να στηρίζουν τον πρωθυπουργό, ψηφίζοντας επαχθή μέτρα που καταργούν κοινωνικά δικαιώματα και δεσμεύουν τη χώρα για τις επόμενες δεκαετίες, και στη συνέχεια να του ζητούν «πολιτικές πρωτοβουλίες», για να μην επωμιστούν το βάρος της πράξης τους και να… μη φάνε αυτοί το ξύλο.

Τις αποδοκιμασίες, πάντως, δεν γλίτωσε χθες ο Μ. Παπαϊωάννου, που, προσερχόμενος στα γραφεία της διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον υποδέχτηκαν με θερμό τρόπο οι εργαζόμενοι, φωνάζοντάς του «μας εξαντλήσατε, μας εξοντώσατε, μας διαλύσατε», ρωτώντας τον αν θα ταΐζει εκείνος στο εξής τα παιδιά τους, αλλά και «ευχαριστώντας» τον με ένα ειρωνικό χειροκρότημα για τη σωτηρία της χώρας…

Μετά τους υπουργούς, που ζήτησαν πολιτικές πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό, αναζητώντας στην πραγματικότητα μία θέση ο καθένας για τον εαυτό του την «επόμενη μέρα», οι «πράσινοι» βουλευτές μπήκαν στον χορό, ζητώντας συγκυβέρνηση ή εκλογές. Το μέγεθος της σχιζοφρένειας δείχνει η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα, πρωταγωνιστή στην επιχείρηση «πειθούς» των βουλευτών να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, ότι, «αν ήμασταν ελεύθεροι, θα είχαμε καταψηφίσει πέντε άρθρα γιατί υπάρχουν και χειρότερα από το 37». Μη μονοκομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δημοψήφισμα ή εκλογές ζήτησε ο Δ. Κρεμαστινός, ενώ ότι, «αν δεν πετύχει η συναίνεση, λύση είναι οι εκλογές» δήλωσε ο Ν. Σαλαγιάννης. Αλλαγή στη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου και συγκεκριμένο σχεδιασμό στο εξής ζήτησε ο Ν. Αλευράς,

Την ίδια στιγμή, και ενώ ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος άφηνε χθες όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, συνδέοντας απολύτως τις όποιες πολιτικές εξελίξεις με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, 28 παπανδρεϊκοί βουλευτές έριχναν «ανάθεμα» σε όσους καλούν τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές ή συγκυβέρνηση Οι υπογράφοντες βουλευτές (Η. Θεοδωρίδης, Β. Κεγκέρογλου, Δ. Βαρβαρίγος, Λ. Μίχος, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Ο. Ρεντάρη, Γ .Μιχελογιαννάκης, Σ. Εμινίδης, Ευ. Κουτμερίδης, Π. Στασινός, Ν. Τσώνης, Α. Μανωλάκης, Γ. Κασσάρας, Φ. Παρασύρης, Θ. Παραστατίδης, Β.Τσόνογλου, Δ. Παπουτσής, Μ. Θεοχάρη, Αθ. Παπαδόπουλος, Α. Τριανταφυλλόπουλος, Γ. Αμοιρίδης, Αρ. Λαφαζάνης, Ελ. Τσιαούση, Χρ. Μαγκούφης, Χρ. Χάιδος, Μ. Παντούλας, Γ. Φραγγίδης, Α. Σιδηρόπουλος), άλλωστε, χαρακτηρίζουν τις προτάσεις συναδέλφων τους για εκλογές και συγκυβέρνηση «θεσμική συνέχεια του εθνικού αδιεξόδου». Η κίνηση των 28 μόνο τυχαία δεν θεωρείται, αφού στενοί συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου παραπέμπουν σε άλλου είδους πρωτοβουλίες, όπως πιθανώς ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, μια νέα πρόταση για συγκυβέρνηση, ένα δημοψήφισμα ή κάτι άλλο.

Μέσα σε όλα αυτά, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν τελικά οι 60 υπογραφές «πράσινων» βουλευτών, προκειμένου να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Φοβούμενοι δε ότι ουδέποτε θα υπερψηφιστεί, καθώς το «πειραγμένο» κατά πολλούς κείμενο φέρεται να αναδεικνύει κυρίως πολιτικές διαφορές, στόχο θα έχει -εφόσον κατατεθεί- να αποτελέσει απλώς «προεκλογικό χαρτί».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κούρεμα-ανάσα δύο ταχυτήτων για τα ενοίκια! Ποιοι δικαιούνται υποχρεωτικό «ψαλίδι» 40% και ποιοι εθελοντικό 30%

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εθελοντική μείωση του μισθώματος Aνάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση δίνει η απόφαση...

Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» την Ομόνοια και πέρασε ξανά στους ομίλους του Champions League

Η συνήθεια που έγινε λατρεία! Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε με άνεση το προβάδισμα του πρώτου παιχνιδιού χθες στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας, μένοντας στο 0-0 με...

Σαπουνόπερα απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν – Διατυμπανίζει ότι θα πάρει ζωές

Νέο κακόγουστο εθνικιστικό βίντεο με θέμα τη «Γαλάζια Πατρίδα» έβγαλε η Άγκυρα Την ώρα που δηλώνει... ειρηνοποιός, ο «εύθικτος» με τα πρωτοσέλιδα Ερντογάν βρίσκει διαρκώς...

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με αιχμή τη Σούδα!

Εκσυγχρονισμό των F-16 και επενδύσεις σε ναυπηγεία και ενέργεια είχε το μενού της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πομπέο Με θερμά λόγια εκατέρωθεν ο Κυριάκος...

Μέγα φιάσκο τα «12 κρούσματα» στο κρουαζιερόπλοιο

Ψευδή τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε ιδιωτικό εργαστήριο του Ηρακλείου για τα μέλη του πληρώματος του «Mein Schiff 6» Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε...