Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Ευκαιρίες πρόσληψης για 27.400 ανέργους

Προγράμματα για να προσληφθούν έως 27.400 εγγεγραμμένοι άνεργοι αλλά και να επιχορηγηθούν
άλλοι 2.000 ελεύθεροι επαγγελματίες προωθεί άμεσα ο ΟΑΕΔ. Εκτός από το πρόγραμμα των 7.400 θέσεων απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας, που απευθύνεται σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο και η προκήρυξή του αναμένεται τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, προετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για το 2014, που στόχο έχουν να καλύψουν από 10.000 θέσεις εργασίας το καθένα. Επίσης, προωθείται άλλο ένα πρόγραμμα για νέους ελεύθερους επαγγελματίες που θα επιχορηγεί επιχειρηματικές προτάσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην καινοτομία.

Πιο αναλυτικά, τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι τα εξής:

1) Πρόγραμμα απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας σε δήμους και περιφέρειες.
Το πρόγραμμα πρόκειται να καλύψει 7.400 θέσεις εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι προσλήψεις θα γίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε θέσεις, για παράδειγμα, σίτισης ή φύλαξης παιδιών. Απευθύνεται σε ανέργους οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες χωρίς εργαζόμενο και αποτελεί συνέχεια δύο προηγούμενων προγραμμάτων που κάλυψαν συνολικά 37.948 θέσεις εργασίας. Μαζί με το νέο πρόγραμμα οι θέσεις εργασίας πρόκειται να ανέλθουν στις 45.348, αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 50.000 θέσεις απασχόλησης. Προτεραιότητα δίνεται σε μακροχρόνια άνεργους, νέους σε ηλικία, που ο/η σύζυγος επίσης βρίσκεται χωρίς δουλειά, ενώ ρόλο παίζει και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων.

2) Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 30-66 ετών
Το πρόγραμμα πρόκειται να καλύψει 10.000 εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ που καλύπτουν το συγκεκριμένο ηλικιακό κριτήριο. Θα επιδοτείται ο μισθός του εργαζομένου, πρώην ανέργου, αλλά και οι ασφαλιστικές του εισφορές στα όρια του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ), δηλαδή έως 486 ευρώ καθαρά, για χρονικό διάστημα που μπορεί να υπερβεί και το ένα έτος. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα να απορροφήσουν μέρος των εγγεγραμμένων ανέργων που είναι κάποιας ηλικίας και μπορεί να βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Προϋπόθεση που θα υπάρχει είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μην απολύσουν κανέναν εργαζόμενο για όσο θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

3) Τοπικά Σχέδια Δράσεων
Πρόκειται για πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιφέρειας, με στόχο την απορρόφηση 10.000 ανέργων του ΟΑΕΔ. Θα επιδοτείται η θέση εργασίας στις επιχειρήσεις αυτές και θα δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους να καλύψουν κενά στην παραγωγική διαδικασία σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η βιοτεχνία. Στόχος να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη προϊόντων και υπηρεσιών που θα ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά και στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

4) Πρόγραμμα για ελεύθερους επαγγελματίες
Αφορά νέους σε ηλικία ελεύθερους επαγγελματίες και επιδοτεί την ιδέα για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης. Το ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει έως τα 10.000 ευρώ και η χορήγηση των χρημάτων θα γίνεται σε δύο δόσεις. Βασική προϋπόθεση είναι οι προτάσεις που θα κατατεθούν στον ΟΑΕΔ να εμπεριέχουν το στοιχείο της καινοτομίας, για να μπορεί να στηριχθεί έτσι η νεανική επιχειρηματικότητα. Στόχος του προγράμματος είναι να ενταχθούν σε αυτό έως 2.000 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ